Sinaxă a stareților și starețelor din Arhiepiscopia Sibiului
La sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni, stareții și starețele așezămintelor monahale din Arhiepiscopia Sibiului s-au întâlnit la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov.
Monahii au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de un sobor de preoți în paraclisul mănăstirii, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a Preasfințitului Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și a starețului mănăstirii făgărășene, arhimandritul Atanasie Roman.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu a amintit importanța jertfei Sfântului Constantin Brâncoveanu și a celor patru fii ai săi, Constantin, Radu, Ștefan și Matei, și a sfetnicului Ianache, pentru păstrarea identității spirituale și de neam pe aceste meleaguri.
Ierarhul i-a îndemnat apoi pe monahi să ducă mai departe misiunea lor de a păstra spiritualitatea ortodoxă monahală în locurile unde viețuiesc: „Monahi și monahii, întăriți-vă în credință pe jertfa celorlalți care au fost înaintea noastră! Sinaxarul nostru este plin de sfinți, bisericile noastre sunt înconjurate de imaginile sfinților și sunt aproape de noi. Acești sfinți au fost oameni asemenea nouă, dar sunt acolo sus pentru că au urcat toate treptele asemănării cu Dumnezeu”.
Ieromonahul Efrem Bucin din obștea mănăstirii de la Sâmbăta de Sus a fost hirotesit protosinghel, iar ierodiaconul Luca Coricovac din aceeași obște a fost hirotesit arhidiacon.
Opera părintelui Teofil Părăian
Sinaxa monahală a avut loc în Aula Academiei Teologice de la Mănăstirea „Brâncoveanu”, sub președinția Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurențiu, iar în prima parte a întâlnirii, protosinghelul Policarp Stoian de la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bran, judeţul Braşov, a susținut o comunicare intitulată „Viața celor adormiți; nuanțe și limite ale distincției dintre rai și iad”.
Pe ordinea de zi s-au aflat subiecte privind activitatea mănăstirilor în perioada pandemiei și problemele întâmpinate până acum, monahii fiind îndemnați să continue ajutorarea oamenilor aflați în nevoi.
„În contextul Anului omagial al pastorației românilor din afara României și al Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a propus un proiect foarte important pentru Mănăstirea «Brâncoveanu» de la Sâmbăta de Sus, și anume, începerea tipăririi într-o ținută de excepție, unitară și emblematic monahală, a operei sau moștenirii culturale pe care ne-a lăsat-o preacuviosul părinte Teofil Părăian atât în scris, cât și audio sau video, în numeroasele conferințe și predici ținute sau rostite în diverse locuri, televiziuni sau posturi de radio”, ne-a spus arhimandritul Ioachim Tomoiagă, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului și exarhul mănăstirilor din eparhie.
Întâlnirea a continuat cu mai multe comunicări de ordin administrativ și cu discuții privind viața așezămintelor monahale.