Sinaxa monahală din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului

Un articol de: Darius Echim - 11 Octombrie 2024

La Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești, județul Cluj, a avut loc joi, 10 octombrie, sinaxa monahală în cadrul căreia s-au întâlnit stareții, starețele, duhovnicii și toți viețuitorii care se nevoiesc în mănăstirile din cuprinsul ­Arhiepiscopiei Vadului, Felea­cului și Clujului. 

În biserica așezământului monahal, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârşit Sfânta Liturghie, iar răspunsurile liturgice au fost date de obștea maicilor de la Mănăstirea Florești și de la Mănăstirea Cășiel.

Părintele Episcop-vicar Benedict Bistriţeanul a afirmat că Sfânta Liturghie este centrul vieții monahale, momentul suprem al întâlnirii cu Dumnezeu și al împărtășirii din Trupul și Sângele Domnului. Ierarhul i-a îndemnat pe monahi să-și trăiască viața în conformitate cu Evanghelia Domnului Hristos, punând accent pe rugăciune, nevoință și ospitalitate, subliniind că ospitalitatea față de cei care vin la mănăstire este o parte esențială a misiunii monahale.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a deschis și a prezidat lucrările sinaxei şi le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, pornind de la versetul scripturistic: „Pentru că tot ce este în lume, adică pofta trupului, pofta ochilor și trufia vieții, nu sunt de la Tatăl, ci sunt din lume” (I Ioan 2, 16). Ierarhul a subliniat importanța nevoinței în lupta împotriva patimilor și în susținerea misiunii Bisericii, vorbind despre asumarea celor trei voturi monahale - sărăcia, fecioria și ascultarea - cu ajutorul cărora monahul se luptă împotriva a trei mari patimi din această lume: iubirea de avere, iubirea de plăcere și iubirea de mărire. 

Mitropolitul Clujului a subliniat şi rolul central al rugăciunii în viața monahală și impactul pe care aceasta îl are asupra întregii lumi. El i-a îndemnat pe călugări să-și intensifice viața de rugăciune și să nu neglijeze participarea la Sfânta Liturghie. 

Ieromonahul Efrem Crișan, duhovnicul Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda, a susținut prelegerea „Misiune creștină ajutată de rugăciunile și nevoința călugărilor”.

Sinaxa a fost moderată de arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, care a rostit un cuvânt duhovnicesc și a făcut câteva anun­țuri de ordin administrativ și pastoral-misionar. Totodată, a mulțu­mit stareței Mănăstirii Flo­rești, stavrofora Teodora Câmpan, alături de întreaga obște, pentru ospitalitate.

Părintele Mitropolit Andrei le-a dăruit tuturor celor prezenți cartea „Chiriacodromion contemporan”, apărută la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului, fiind semnată de Înaltpreasfinția Sa.