Sinaxă monahală în Eparhia Buzăului și Vrancei
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a prezidat miercuri, 5 aprilie, sinaxa stareților, starețelor, egumenilor, egumenelor și duhovnicilor de la mănăstirile și schiturile Eparhiei Buzăului și Vrancei. Întâlnirea a avut loc la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, fiind dedicată Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice.
În deschidere, chiriarhul locului a prezentat legătura dintre bătrânețe și o viața duhovnicească îmbunătățită, precizând faptul că apelativele de „gheronda” și „gherontissa”, traduse prin bătrân/bătrână, sunt adresate, indiferent de vârstă, și preoților, monahilor și monahiilor, în semn de reverență și de ascultare filială.
„Nu trebuie să evităm, din oarecare temeri, a folosi cuvântul «bătrân». Cu acest apelativ, noi nu jignim pe cineva care a ajuns la vârsta senectuții. Bătrân poate fi un om ca urmare a înaintării în vârstă, dar ce minunat ar fi ca, odată cu înaintarea în vârstă, să fie dobândită și această calitate duhovnicească a înțelepciunii bătrânilor de odinioară. Într-o societate creștină și, cu atât mai mult, în obștile monahale, bătrânii au fost totdeauna prețuiți. Există o vorbă în popor: «Cine nu are bătrâni să-și cumpere». De ce? Pentru că bătrânii, străbătând deceniile, au adunat experiență de viață și - mai ales când este vorba de monahi și monahii - au acumulat experiență de viață duhovnicească”, a explicat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Ședința a continuat cu prelegerea intitulată „Filantropia creștină în Biserica lui Hristos. Considerații generale și o privire specială a implicării monahilor în activitatea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române”, care a fost susținută de stavrofora Ghelasia Tănase, stareța Mănăstirii Rătești, din județul Buzău.
În cadrul sinaxei au mai fost dezbătute diverse probleme administrative, liturgice și duhovnicești întâlnite în așezămintele monahale.