Sinaxă monahală în Episcopia Caransebeșului

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 12 Decembrie 2019

În Anul omagial al satului românesc, sinaxa monahală din Episcopia Caransebeșului a fost organizată la Schitul Petroșnița, ce se află lângă satul cu același nume din județul Caraș-Severin. Întâlnirea s-a desfășurat luni, 9 decembrie, și a debutat cu o slujbă de Te Deum în biserica așezământului monahal cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei”, după care în trapeza schitului a fost vizionat filmul documentar „Decretul 410/ 1959. Istoria răstignirii monahismului românesc”, realizat de televiziunea TRINITAS TV a Patriarhiei Române. 

În continuare, părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, a susținut un referat în care a prezentat efectele Decretului 410/ 1959 asupra vieții monahale din acea perioadă. Reuniţi sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebe­șului, monahii şi monahiile din eparhie au dezbătut mai multe teme cu privire la Anul omagial și s-au prezentat rapoartele de activitate ale fiecărui așeză­mânt monahal. Totodată, s-a făcut un bilanț al vieții monahale din Banatul de Munte la 30 de ani de la Revoluția din decem­brie 1989.

„Discuțiile care au avut loc la această sinaxă au fost pe marginea a tot ceea ce s-a întâmplat cu monahismul românesc după Re­voluția din decembrie 1989 pentru că suntem în luna decembrie 2019 și sărbătorim 30 de ani de la evenimentele care s-au petrecut în 1989. S-a discutat despre evoluția monahismului românesc și ne-am gândit la problemele și greutățile, dar și bucuriile pe care le-am avut în Episcopia Caransebeșului, mai ales după reînființarea acesteia în 1994”, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. 

În prezent, în Episcopia Caran­sebeșului viețuiesc 200 de călugări și maici, în cele 26 de așezăminte monahale din arealul eparhiei Banatului Montan.