Sinaxă preoţească la Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Bacău
Preoţii din Protopopiatul Bacău au fost împărtăşiţi ieri, 12 februarie 2015, din acelaşi Sfânt Potir de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. Ierarhul de la Roman a oferit cu acest prilej Sfântul Antimis slujitorilor sfintelor altare.
La Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Bacău a avut loc ieri, 12 februarie 2015, sinaxa anuală cu preoţii din Protoieria Bacău. Peste 150 de antimise, purtând semnătura Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, au fost oferite părinţilor parohi.
După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim şi de PS Ioan Casian de Vicina, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române în America şi Canada, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Constantin Popa a fost hirotonit preot.
„Înainte de începerea Sfintei Liturghii, ierarhul nostru a reliefat importanţa şi semnificaţia Sfântului Antimis în viaţa şi slujirea preoţească. Toţi preoţii s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos din acelaşi potir, iar la final au primit în dar din partea Arhipăstorului Eparhiei Romanului şi Bacăului Sfântul Antimis, ce cuprinde părticele din moaştele Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi. De asemenea, s-a oferit Tipicul bisericesc pe anul 2015, precum şi Sfântul şi Marele Mir“, a amintit părintele inspector Constantin Gherasim. Amintim că sinaxele din Eparhia Romanului şi Bacăului din acest an au început pe 19 ianuarie 2015 în Protopopiatul Oneşti, continuând apoi în Protopopiatul Sascut (29 ianuarie 2015), Protopopiatul Buhuşi (3 februarie 2015), Protopopiatul Roman (9 februarie 2015), Protopopiatul Moineşti (10 februarie 2015) şi Protopopiatul Bacău (12 februarie 2015). Aceste întâlniri au fost un prilej de bucurie pentru mii de credincioşi care s-au întâlnit prima dată cu IPS Ioachim, în calitate de Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului. Oamenii s-au pregătit în număr mare pentru primirea Sfintei Împărtăşanii, dar şi pentru rugăciunea de dezlegare pe care ierarhul lor a citit-o la fiecare Liturghie. Sinaxele s-au încadrat în seria manifestărilor dedicate Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii şi Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.