Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Craiovei
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, luni, 25 noiembrie, a avut loc Sinaxa monahală a stareților și starețelor din Arhiepiscopia Craiovei. Ședința de lucru a sinaxei a fost precedată de Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfinția Sa, în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, la care au participat stareții și starețele vetrelor monahale din cadrul eparhiei.
În cuvântul de învățătură din catedrală, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre viața aleasă a Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina: „Astăzi, 25 noiembrie, o cinstim cu mare cuviință pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, mult-pătimitoarea și făcătoarea de minuni. Această sfântă muceniță a Mântuitorului Iisus Hristos a pătimit în vremurile de început ale Bisericii, când prigonitorii creștinismului s-au arătat foarte aspri împotriva celor care Îl mărturiseau pe Mântuitorul Hristos ca Domn și Dumnezeu”.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, în sala de festivități a căminului preoțesc „Renașterea” a avut loc ședința de lucru a sinaxei prezidate de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.
Părintele lect. dr. Ioniță Apostolache a citit Epistola pastorală a Mitropolitului Olteniei, adresată tuturor monahilor și monahiilor din Arhiepiscopia Craiovei. Apoi, a urmat un scurt cuvânt rostit de părintele conf. dr. Adrian Ivan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova.
În continuare, s-au dezbătut diferite probleme specifice, de ordin misionar și administrativ, întâmpinate de vetrele monahale în activitatea lor. Cele mai importante teme de analiză au fost: problemele canonice întâlnite în decursul timpului de la ultima sinaxă; probleme administrative; actualitățile culturale; împlinirile duhovnicești.
În baza celor subliniate de Înaltpreasfinția Sa, membrii sinaxei au fost de acord că viețuirea duhovnicească autentică reprezintă o prioritate pentru fiecare monah în parte, existând, în consecință, datoria de a se păstra cu sfințenie rânduielile monahale. De asemenea, Părintele Mitropolit a evidențiat necesitatea concretă a participării zilnice a monahilor la sfintele slujbe, îndeosebi la Sfânta Liturghie. Activitățile culturale au fost afirmate, în cadrul întâlnirii, între prioritățile notabile ale vieții și activității mănăstirești. S-a vorbit despre necesitatea intensificării vieții culturale în spațiul monahal ca răspuns și remediu la provocările secularismului modern. Apoi s-a amintit de cei doi cuvioși mărturisitori ai Arhiepiscopiei Craiovei propuși spre canonizare de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în contextul Anului centenar 2025: protoschimonahul Visarion Toia, starețul Mănăstirii Lainici, și ieromonahul Gherasim Iscu, ultimul stareț al Mănăstirii Tismana. După ce s-a făcut o scurtă trecere în revistă a vieții celor doi sfinți olteni, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre importanța și anvergura evenimentelor de canonizare, recomandând în acest sens o pregătire amplă și din timp a tuturor elementelor care vor constitui cele două momente istorice pentru Arhiepiscopia Craiovei.
La final, din partea Mitropolitului Olteniei, toți stareții și starețele au primit în dar Sfânta Cruce și toiagul păstoresc. De asemenea, ierarhul a mulțumit în mod special stavroforei dr. Miriam Link și echipei de colaboratori pentru organizarea acestei manifestări deosebit de importante pentru Arhiepiscopia Craiovei.