Sinaxa stareților și starețelor din Episcopia Caransebeșului

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 14 Martie 2024

Înainte de a începe Postul Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a întâlnit miercuri, 13 martie, cu monahii și monahiile din întreaga Eparhie a Banatului Montan. Părintele Episcop a participat la sinaxa  monahală cu părinții stareți și duhovnici, maicile starețe ale așeză­min­telor monahale, pentru a se ruga împreună cu ei, a dezbate unele teme de actualitate și a discuta mai multe aspecte de ordin administrativ.

Sinaxa s-a desfășurat la Schitul „Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul”-Feneș, județul Caraș-Severin, și a debutat cu slujba de Te Deum în biserica schitului. Deoarece acest așezământ monahal este ocrotit de sfinții tămăduitori Nectarie de la Eghina și Luca al Crimeei a fost ales drept loc pentru sinaxa monahală. 

După momentul de rugăciune au fost dezbătute câteva aspecte din viața monahală locală și s-au discutat mai multe probleme de ordin duhovnicesc și misionar. 

„Am ales așezământul monahal de la Feneș pentru că este închinat unui sfânt tămăduitor, avem aici o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, iar în acest an îi cinstim în mod special pe toți sfinții tămăduitori pe care îi avem mijlocitori pentru noi și pentru a noastră mântuire, pentru sănătatea noastră sufletească și trupească, înaintea Preasfintei Treimi. Se impunea această sinaxă monahală, mai ales că suntem îna­inte de Postul Mare și totuși la început de an, și se cuvenea să le aducem la cunoș­tință părinților stareți și maicilor starețe din mănăstirile noastre câteva hotărâri sinodale, mai ales că la Sfântul Sinod, acum la ultima ședință, s-au discutat câteva probleme legate de viața monahală din Patriarhia Română”, a afirmat Prea­sfințitul Părinte Episcop Lucian. În cele 25 de așezăminte monahale din arealul Eparhiei Banatului Montan sunt aproximativ 200 de viețuitori.