Singura biserică din Iaşi închinată Sfântului Ioan Gură de Aur şi-a sărbătorit hramul
▲ Singura biserică din Iaşi ocrotită de Sfântul Ioan Gură de Aur şi-a sărbătorit ieri hramul ▲ Lăcaşul de cult este cunoscut ca Biserica Zlataust ▲ Cu prilejul hramului, la parohie au fost aduse moaştele Sf. Ier. Nectarie şi ale Sf. Muceniţe Ecaterina de la biserica „Sf. Ier. Nectarie”, din cartierul ieşean Alexandru cel Bun ▲
Parohia „Sfântul Ioan Gură de Aur” - Zlataust din Iaşi a fost în sărbătoare. Hramul a început de luni seara, cu slujba Vecerniei şi a Litiei, oficiate de un sobor de preoţi condus de arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată ieri, de un sobor de preoţi condus de părintele Gheorghe Popa, parohul bisericii Zlataust şi prorector la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi. La slujbă au participat zeci de credincioşi din parohie, dar şi de la alte parohii ieşene. În cuvântul de învăţătură, pr. Ionuţ Prelipcean, paroh la Banu-Dumeşti, a făcut o paralelă între Evanghelia citită, care a prezentat pilda Bunului Păstor şi modelul arhipăstorului dedicat, întruchipat în persoana Sfântului Ioan Gură de Aur, prăznuit ieri. Sfânta Liturghie s-a încheiat cu slujba de pomenire a ctitorilor bisericii.
Închinare la moaştele sfinţilor Nectarie şi Ecaterina
La sfârşit, pr. Gheorghe Popa a oferit o icoană cu Sfântul Ioan Gură de Aur şi un semn pentru Sfânta Evanghelie părintelui Ioan Enache Tocilă Sibianul, cu care pr. Popa a slujit la Biserica „Sfânta Parascheva” - Mitocul Maicilor din Iaşi. Credincioşii prezenţi la hramul bisericii Zlataust s-au putut închina, la sfârşit, la racla cu părticele din moaştele Sfântului Nectarie de la Eghina şi ale Sfintei Muceniţe Ecaterina, aduse de pr. Petrică Lehaci, paroh la biserica „Sfântul Nectarie” din cartierul Alexandru cel Bun şi au primit iconiţe şi pachete.
Situată în apropierea spitalului „Elena Doamna”, pe una din străduţele din imediata apropiere a Casei Memoriale „Otilia Cazimir”, biserica Zlataust (Gură de Aur, în slavonă) se remarcă prin zidurile sale de piatră. Biserica a fost ctitorită de domnitorul Gheorghe Duca, la 1683. Interesant la această biserică este amplasarea în turnul-clopotniţă, de deasupra intrării, a unei „tainiţe” în care se ascundeau diverse valori în caz de pericol. Lipită de gardul bisericii se află casa bunicilor scriitorului Ionel Teodoreanu, aflată în prezent în stare de părăsire.