Singurătatea ne afectează și fizic, nu doar psihic

Data: 06 Iulie 2023

Efectele singurătății pot fi nu numai psihologice, ci și fizice, inclusiv la nivelul oaselor. Mai mult, singurătatea poate genera probleme de sănătate mai grave decât o poate face un stil de viață nesănătos, mai ales în cazul diabeticilor.

În contextul izolării sociale din perioada pandemiei, singurătatea a devenit treptat o problemă majoră de sănătate publică, astfel fiind mai atent analizate efectele ei asupra sănătății.

Un studiu prezentat la ediția de anul acesta a Congresului Interna­țional de Endocrinologie, desfășu­rată la Chicago, a evidențiat o reducere a densității osoase, în cadrul testelor efectuate pe animale de laborator, rămânând însă neclare încă mecanismele prin care izolarea socială poate afecta mineralizarea oaselor.

La rândul lor, cercetătorii de la Universitatea Tulane, din New Orleans, au descoperit că singurătatea ar putea fi un factor de risc mai important pentru apariţia bolii arteriale coronariene decât dieta deficitară, lipsa exerciţiilor fizice, fumatul şi depresia. Potrivit concluziilor prezentate de autori în publicația de specialitate European Heart Journal, în cazul pacienților cu diabet, singurătatea crește semnificativ potențialul de risc pe care îl generează factori precum nivelul crescut al glicemiei, hipertensiunea, colesterolul ridicat, fumatul și problemele renale. Așadar, recomandă unul dintre autorii studiului, pacienții cu diabet, dacă se simt singuri, ar trebui să se înscrie la diverse activități de grup și să încerce să lege prietenii cu oameni cu care au interese comune. (I. M.)