„Singuri nu avem nici o şansă pe piaţa vinurilor”

Data: 14 Iulie 2021

Cinci viticultori din Sălaj şi-au pus laolaltă priceperea de podgoreni şi dragul de dealurile încărcate cu viță-de-vie de acasă şi au înfiinţat, recent, prima cooperativă agricolă din judeţ în domeniul viticulturii. Asocierea le oferă producătorilor avantajul accesului la tehnologie și șansa de a-și crește afacerea, spun aceștia.

Cooperativa „Cramele Ulm” reunește cinci producători din zona viticolă DOC Crișana: Fort Silvan, Domeniile Agoston, Blaga, Szekrenyes și Nagy, care s-au asociat pentru că astfel este „posibil accesul la resurse și tehnologie modernă și dă forța vinurilor”, potrivit site-ului crameleulm.ro. Însumate, cele cinci podgorii care se întind pe dealurile din vestul Sălajului au o suprafață totală de aproximativ 90 de hectare. 

„Cooperativa «Cramele Ulm» a fost înfiinţată recent, dar are deja o istorie în spate, deoarece noi, de la începuturi, ne-am dat seama că singuri nu avem nici o şansă să concurăm cu cei mari de pe piaţa vinurilor şi, din această cauză, ţinând cont de faptul că Sălajul a fost o zonă uitată pe harta viticultorilor, am zis că trebuie să ne asociem, să ne adunăm forţele şi să facem promovare pentru produsele noastre. (…) Vorbesc de turism microregional, vorbesc de un domeniu al viticulturii - avem aproximativ 90 de hectare suprafeţe plantate cu viţă-de-vie”, a declarat, pentru Agerpres, Attila Szoboszlai, unul dintre reprezentanții asociaţiei.

Într-un eveniment de promovare a „Cramelor Ulm”, organizat duminică, la Camăr, circa 60 de invitaţi au vizitat podgoria unuia dintre membrii asociației, au degustat vinurile de aici şi au participat la un „curs intensiv” privind producerea şi proprietăţile vinului, în cadrul unor prelegeri susţinute de Balazs Attila, din partea cooperativei sălăjene, şi de oenologul Dorin Popa, profesor la Universitatea din Oradea.

Dorin Popa le-a împărtăşit invitaţilor câteva dintre „secretele” servirii vinului. Astfel, aşa cum susţine acesta, vinul „roze”, tot mai popular în rândul tinerilor, nu se face cadou, decât în cazul în care va fi băut cu cei cărora îl duci în dar, iar vinul roşu mai vechi de doi ani nu se toarnă direct în pahare, ci se pune mai întâi într-un decantor, pentru a elimina din substanţele volatile acumulate sub dop.

Oenologul a subliniat importanţa asocierii pentru promovarea vinurilor, dând exemple din alte ţări, precum Italia, unde producătorii din unele regiuni s-au asociat şi au avut, astfel, succes în comercializarea produselor lor. 

În România, viticultura constituie o activitate de mare importanţă economică, sectorul vitivinicol deţinând o piaţă de circa 450 de milioane de euro, potrivit Agerpres. În Europa, România ocupă locul 5 ca suprafaţă viticolă şi locul 6 la producţia de struguri şi de vin. (C. Z.)