Sinod Mitropolitan la Cluj-Napoca

Un articol de: Andreea Pâgleşan - 20 Feb 2013

Ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului s-au reunit marţi, 19 februarie, în şedinţă de lucru, în cadrul Sinodului Mitropolitan. Întrunirea a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Centrului eparhial. 

Din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului au fost prezenţi IPS Mitropolit Andrei, care a prezidat sinodul, şi Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al arhiepiscopiei. De la Episcopia Sălajului a fost prezent Preasfinţitul Episcop Petroniu, iar de la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a fost prezent Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al episcopiei. 
 
Pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat probleme administrative şi pastorale, după cum a precizat IPS Andrei. „S-a discutat despre sinaxarul, troparul, condacul şi icoana Sfântului Mucenic Petroniu, care, după aprobarea din Sinodul Mitropolitan, vor fi înaintate Sfântului Sinod pentru aprobare definitivă. O altă chestiune avută în vedere a fost cea a ridicării Schitului «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena» din Budeşti, Maramureş, la rangul de mănăstire“, a spus IPS Andrei. De asemenea, în cadrul sinodului, directorul seminarului din Cluj-Napoca, pr. Liviu Vidican-Manci, a fost desemnat ca reprezentant în Comisia pentru evaluarea învăţământului teologic preuniversitar. 
Din partea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a venit o propunere legată de misiunea Bisericii, privind înfiinţarea unei asociaţii a tinerilor creştini ortodocşi din toate profesiunile, conform celor precizate de IPS Mitropolit Andrei. 
 
„A mai fost adăugată pe ordinea de zi o propunere a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care este legată de misiunea noastră de astăzi, şi anume înfiinţarea Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi la nivel de protopopiat, cu extindere în parohii, şi apoi a unei federaţii la nivel de mitropolie. Această asociaţie va avea o primă întrunire în Baia Mare pe 22 şi 23 august, când vor fi prezenţi aproximativ 1.000 de tineri“, a spus IPS Părinte Andrei.
 
Un punct important pe ordinea de zi a fost intensificarea vieţii liturgice şi a catehezei parohiale. „Pe lângă proiectele minunate care s-au desfăşurat în anii ce au trecut, «Hristos împărtăşit copiilor», «Alege şcoala!», este nevoie de cateheză permanentă pe lângă parohiile noastre şi urbane, şi rurale, apoi este nevoie de o intensificare a vieţii liturgice. Nu este mult ca miercurea şi vinerea în toate parohiile noastre să se oficieze la oră matinală Sfânta Liturghie, precum şi Vecernia de duminică, urmată de cateheză şi Liturghiile din duminici şi sărbători, iar la fiecare dintre ele, cuvântul să fie pregătit şi adecvat“, a spus Părintele Mitropolit. 
 
După discutarea punctelor de pe ordinea de zi, la invitaţia IPS Mitropolit Andrei, ierarhii din Sinodul Mitropolitan au vizitat noul campus al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în curs de amenajare, şi Mănăstirea „Sfânta Elisabeta“ din cartierul Becaş, în incinta căreia s-a amenajat fabrica de lumânări a mitropoliei.