Sinteza activităților Centrului eparhial de la Buzău în 2018

Un articol de: Pr. Dragoș Mihai Olteanu - 01 Martie 2019

În Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a acordat o aten­ție deo­sebită activităților cultural-educa­țio­nale și social-filantropice.

Sectorul cultural-educațional a inițiat și implementat în 2018 o serie de proiecte, evenimente și activități specifice, în cadrul programului eparhial pentru tineret „Cuvântul care unește”, structurat pe tematica omagială și comemorativă. Cei 82 de olimpici naționali buzoieni și vrânceni din 2017 au fost premiați cu suma totală de 22.800 de lei, iar pentru laureații din Buzău la Olimpiada de Religie a fost alocată suma de 5.300 de lei, alături de cărți de rugăciuni și alte obiecte bisericești. Centrul eparhial a continuat colaborarea cu Asociația profesorilor de religie „Proreligo” Buzău, respectiv cu Asociația profesorilor de religie „Cuvânt și faptă” Vrancea, facilitând formarea continuă a 50 de profesori de religie și de alte discipline. La Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, prin grija directă a Înalt­preasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, au continuat inves­tițiile de construire și amenajare a noului imobil al sălii de sport (1.104.597 de lei) și au fost acordate burse de studiu și sociale în cuantum de 35.244 de lei. Activi­tățile cu tineretul au cuprins spectacole de teatru, mobilități europene și naționale, concursuri și alte proiecte educaționale. Anul omagial-comemorativ 2018 a fost marcat și printr-o serie de manifestări cultural-duhovnicești, con­ferințe, concerte și recitaluri de colinde și cântări religioase, folclorice și patriotice. În cadrul editurii arhiepiscopiei au văzut lumina tiparului revista eparhială „Glasul Adevărului”, „Carte de rugăciuni”, „Agenda ortodoxă 2019”, „Calendarul creștin ortodox 2019” și alte lucrări de interes bisericesc.

Instituțiile de asistență socială ale eparhiei și unitățile bisericești din subordine au continuat ajutorarea copiilor defavorizați, a oamenilor vârstnici, bolnavi sau fără adăpost, a persoanelor cu handicap, precum și a altor categorii sociale. Centrul de pelerinaje „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a organizat, în anul 2018, 163 de pelerinaje (123 interne, 27 externe și 13 sociale), la care au participat 5.127 de persoane. Tot prin Centrul de pelerinaje, peste 4.000 de clerici și credincioși au participat duminică, 25 noiembrie, la sfințirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului. O componentă importantă a activității social-filantropice a constat în ajutoare financiare și materiale (alimente, îmbrăcăminte, medicamente, produse igienico-sanitare, materiale de construcții) oferite de Centrul eparhial, protoierii și parohii unui număr de 58.112 beneficiari. Prin urmare, pentru acțiunile și programele sociale, Centrul eparhial a cheltuit suma de 1.262.883 de lei, iar cele șapte protoierii, 600 de parohii și aso­ciațiile și fundațiile care funcțio­nează în cadrul acestora, suma de 3.854.547 de lei, adică un total de 5.117.430 de lei.