Sistemul medical românesc are nevoie de dieteticieni

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 11 Noiembrie 2016

În condițiile în care incidența obezității în rândul copiilor, dar şi al adulţilor, a atins un nivel record, în ultimii ani, medicii de familie atrag atenția asupra necesității consilierii dietetice a acestora, nu doar psihologice. De aceea, sistemul medical trebuie să pună serios accent pe inserția dieteticienilor, cu un rol important în prevenția bolilor.

Semnalul de alarmă asupra rolului important pe care îl joacă dieteticianul în prevenirea și tratarea bolilor a fost tras de medicii de familie din Mureș, reuniți, la sfârșitul săptămânii trecute, la conferinţa „Inserţia dieteticianului în sistemul de sănătate - de la nivel european la cel naţional”. În cadrul con­ferinței, dr. Remus Şipoş, pre­șe­dintele Colegiului Medicilor de Familie Mureș, a amintit că „la Cluj-Napoca s-a desfăşurat Congresul Naţional de Diabetologie, unde s-a purtat şi o discuţie privind managementul pacientului cu diabet. A apărut o concluzie care aparţinea nu doar medicilor de familie, ci şi diabetologilor şi asociaţiilor de pacienţi cronici. În actul medical conex pe care îl recomandă medicul diabetolog este necesară, pe lângă consilierea psihologică, şi consilierea dietetică”.

Potrivit acestuia, sistemul medical românesc are nevoie de dieteticieni, întrucât ei pot avea un rol important în prevenţia bolilor. Și aceasta, în condițiile în care, în prezent, rolul medicului de familie legat de prevenție este oarecum limitat de timpul scurt, doar 15 minute, acordat de Casa de Asigurări de Sănătate pentru consultul unui pacient, timp în care trebuie să acorde și asistență medicală și să facă și prevenție.

„Eu cred cu tărie că acesta este locul dieteticianului, cred cu tărie că sistemul sanitar are nevoie de dieteticieni, copiii noştri au nevoie de dieteticieni, pentru că şi la grădiniţă se face dimineaţa un triaj. Specialistul poate să vadă dacă copilul este subponderal sau supraponderal, îl poate consilia şi în acest fel am preveni apariţia bolilor. Rolul dieteticianului este în prevenţie, de aceea militez pentru inserarea dieteticianului pe piaţa medicală din România, pentru că societatea românească are nevoie de dieteticieni, nu doar ca să-i producă şi să-i exporte, ci ca să contribuie la starea de sănătate a populaţiei”, a mai subliniat președintele Colegiului Medicilor de Familie Mureș.

Potrivit rezultatelor Studiului epidemiologic PREDATORR, realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în România, 31,4% din adulții cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani suferă de obezitate. Statisticile sunt alarmante și în rândul celor mici, un copil din doi având probleme de greutate în prezent.

Un alt studiu epidemiologic, „Obezitatea în România (ORO)- Prevalenţa obezităţii şi a factorilor de risc ai obezităţii la populaţia adultă din România”, realizat de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, a relevat şi diferenţe regionale: în Banat, Crişana şi Transilvania, rata obezităţii este de 18,8%, faţă de Moldova, unde ponderea este de 23,8%.