Sistemul „pașapoartelor de aur”

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 15 Martie 2022

Sancțiunile decise la nivelul Uniunii Europene asupra oligarhilor ruși au adus în atenție sistemul RBI sau CBI, al „vizelor sau pașa­poar­telor de aur”, prin care aceștia din urmă au primit dreptul de şedere sau cetățenia în unele state UE, „pe bază de investiţii”. Sistemul CBI (citizenship by investment) este un mecanism prin care cetăţenii unor ţări non-UE obţin cetăţenia pe baza unei investiţii financiare sau, altfel spus, contra cost. Sistemul este practicat în UE de Malta, Bulgaria şi Cipru. Toate cele trei țări au suspendat sau sunt pe cale de a opri acordarea unor astfel de pașapoarte. Sistemul RBI (residence by investment) este un mecanism de acordare a rezidenței, a dreptului de ședere celor care fac investiţii financiare. RBI este accesibil în 12 state UE, cu sume şi opţiuni de investiţii diferite.

Parlamentul European a solicitat ca toate sistemele CBI şi RBI din UE să excludă solicitanţii ruşi cu efect imediat. „Aceste sisteme au un singur rol, şi anume de a deschide uşa din spate a Uniunii unor indivizi dubioşi”, a declarat eurodeputata olandeză Sophia in ‘t Veld.

Cel puţin 130.000 de persoane au beneficiat de CBI/RBI în UE între 2011 şi 2019, generând venituri de peste 21,8 miliarde de euro pentru ţările în cauză. În Cipru, cei inte­resați trebuiau să plătească cel puţin 2,5 milioane de euro pentru un paşaport. În total, 3.609 persoane, în special ruși, ucraineni, chinezi, cambodgieni, au primit ilegal cetăţenia cipriotă între 2007 și 2020, iar schema a adus Ciprului 9,7 miliarde de euro.