Site oficial pentru Sfântul şi Marele Sinod

Un articol de: Pr. Eugeniu Rogoti - 25 Mai 2016

Secretariatul Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe a lansat ieri, 24 mai, pagina oficială de internet (holycouncil.org) a evenimentului care se va desfășura în luna iunie în insula Creta. Pagina prezintă documentele care se vor discuta la lucrările sinodale, istoricul pregătirii acestei întruniri panortodoxe, link-uri la paginile oficiale ale tuturor Bisericilor Ortodoxe Autocefale, precum şi modalităţile de acreditare a jurnaliştilor.

Pagina de internet, care poate fi accesată la adresa ­holycouncil.org, ­este realizată în cele patru limbi oficale în care se vor desfășura lucrările Sfântului şi Marelui Sinod: engleză, franceză, rusă şi greacă. În secţiunea „Despre” a paginii găsim un articol scris de Înaltpreasfinţitul Părinte Iov, Arhiepiscop de Telmessos (Patriarhia Ecumenică). Articolul prezintă istoricul întrunirii şi al discutării unor chestiuni care ţin de viaţa Bisericilor Ortodoxe Autocefale, pe parcursul secolului 20, cât și procedurile de pregătire a Sinodului până la Sinaxa Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale din luna ianuarie 2016.

Realizarea și administrarea paginii de internet a fost încre­dințată unui Comitet special, cu sediul la Chambésy - Geneva, de către Secretariatul Sfântului şi Marelui Sinod, întrunit la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din aceeași localitate, în perioada 29-30 martie 2016.

Site-ul Sinodului anunţă că lucrările oficiale vor începe în ziua Pogorârii Duhului Sfânt, pe 19 iunie 2016, după săvârşirea în sobor a Dumnezeieştii Liturghii, şi se vor încheia în Duminica Tuturor Sfinţilor când, de asemenea, va fi oficiată Dumnezeiasca Liturghie. Iniţial, locul propus pentru şedinţa Sinodului a fost Constantinopol, însă, ulterior, acesta a fost schimbat cu insula Creta, din motive de siguranţă. Astfel, fiecare Biserică Autocefală este aşteptată la şedinţele Sfântului şi Marelui Sinod cu o delegaţie formată din 24 de ierarhi, condusă de Întâistătătorul ei. Bisericile care au în componența lor mai puțin de 24 de ierarhi vor fi reprezentate de toți ierarhii lor. Fiecare delegaţie poate fi însoţită de consilieri speciali, clerici, monahi sau laici, dar numărul acestora nu poate fi mai mare de şase, cărora li se adaugă trei asistenţi. De asemenea, la sesiunile de deschidere şi închidere ale Sinodului vor putea participa, în calitate de observatori, jurnalişti, membri ai altor culte creştine și ai organizaţiilor creştine, fără drept de vot, desigur.

Tematica de discuţii la Sinod a fost redusă la şase subiecte, asupra cărora s-a ajuns la un consens, după cum susţine pagina Sinodului. Cele şase teme care urmează să fie discutate la Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe sunt următoarele: 1. Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană; 2. Diaspora ortodoxă; 3. Autonomia şi modul de proclamare a acesteia; 4. Sfânta Taină a Cununiei şi impedimentele la aceasta; 5. Importanţa postului şi a respectării acestuia astăzi; 6. Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine.