Slujbă arhierească la mănăstirea buzoiană Găvanu

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 15 Iulie 2024

Duminica a 3-a după Pogorârea Sfântului Duh a reunit în rugăciune obștea de maici a Mănăstirii Găvanu și credincioșii prezenți la așezământul monastic din comuna buzoiană Mânzălești. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt­prea­sfințitul Părinte Ciprian, Arhi­episcopul Buzăului și Vrancei, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a mănăstirii, Corul psaltic mi­sionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei dând răspunsurile la strană.

Chiriarhul locului a slujit împreună cu un sobor de clerici: protos. Veniamin Anghel, exarhul așeză­mintelor monahale din județul Buzău; pr. Dan Necula, consilier eparhial; protos. Sofian Neacșu, duhovnicul Mănăstirii Găvanu; protos. Ghelasie Iorga, egumenul Schitului Poienițele; pr. Ionel Catrina, slujitor la Mănăstirea Rătești; pr. Mihail Ștefan, paroh al Parohiei Dara; arhid. Daniel Dumitrică, secretar epar­hial, și arhid. Laurențiu Manea.

În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a tâlcuit Evanghelia duminicală (Matei 6, 22-33), care cuprinde un fragment din Predica de pe munte, vorbind despre raportarea corectă a crești­nului față de grijile vieții.

„Plecând de la comparația dintre ochiul fizic și ochiul minții, care poate fi alterat de viclenie, se trece la ceea ce omul săvârșește deseori în viața lui: confundă țelul desă­vârșirii cu asigurarea celor necesare traiului, urmărind să acumuleze cât mai multe bunuri materiale. Hristos Domnul îndeamnă la luare-aminte asupra faptului că omul nu poate sluji la doi domni: lui Dumnezeu și, în același timp, lui mamona - demonul bogăției sau al lăcomiei după lucrurile trecătoare. Această aten­ționare este adresată celor care se raportează față de bogăție ca și cum ar fi ultimul sens al vieții lor pe pământ”, a subliniat ierarhul.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, maica stareță, stavrofora Haralambia Ghiță, i-a mulțumit Părintelui Arhiepiscop Ciprian pentru binecuvântarea adusă peste obștea Mănăstirii Găvanu și peste pelerini, dăruindu-i o icoană a Maicii Domnului.