Slujbă arhierească la Mănăstirea Sihăstria
Astăzi, 7 august, ziua de prăznuire a Sfintei Teodora de la Sihla, biserica mare din incinta Mănăstirii Sihăstria îşi serbează hramul. Un sobor de preoţi şi diaconi, în fruntea cărora se află Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de Preafinţitul Siluan, Episcopul Episcopiei Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, va oficia Sfânta Liturghie în biserica mare, ocrotită de Sfânta Teodora, de la Mănăstirea Sihăstria.
Biserica ce poartă hramul Sfintei Teodora de la Sihla a fost ridicată în timp record, în 1994 punându-i-se piatra de temelie, iar în 1997 un sobor de ierarhi, în frunte cu PF Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a sfinţit altarul bisericii. Anul trecut, pe 7 august, şase ierarhi au sfinţit pictura bisericii.
Construită din motive practice, întrucât pelerinii care veneau la Sihăstria erau din ce în ce mai mulţi, celelalte lăcaşuri de închinare din incinta mănăstirii devenind neîncăpătoare, Biserica „Sfânta Teodora” are, în prezent, dimensiunile şi frumuseţea unei catedrale.
De sărbătoarea Cuvioasei Teodora de la Sihla şi Biserica „Sf. Gheorghe” - vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi, unde sunt aşezate momentan moaştele Sfintei Parascheva - îşi serbează cel de-al doilea hram, la fel ca şi biserica parohiei „Adormirea Maicii Domnului” - Galata din Iaşi.
Tot pe 7 august îşi serbează hramul şi Schitul „Cuvioasa Teodora de la Sihla” din localitatea Moţca, Codrii Paşcanilor. Schitul aparţine Mănăstirii Sihăstria şi face parte din Protopopiatul Paşcani. (N.B.)
▲ Rugăciuni pe Taborul românesc
Sărbătoarea sfinţilor nemţeni a continuat ieri la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” de pe Muntele Ceahlău. Sute de pelerini au pornit la drum de dimineaţă, devreme, unii chiar de seara, pe jos, mânaţi de râvna rugăciunii pe Taborul românesc.
Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de Preasfinţitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe din Ungaria, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie pe o scenă improvizată în aer liber. În cuvântul pe care l-a adresat credincioşilor, Înalt Preasfinţitul Teofan a evidenţiat importanţa sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului: „Ceea ce se întâmplă astăzi (ieri, n.r.) în timpul Sfintei Liturghii este, de fapt, continuarea a ceea ce se întâmpla atunci pe Tabor. Dumnezeu Îşi arată slava Sa. Noi am urcat astăzi pe munte, ca să trăim câteva ceasuri ceea ce au trăit cei trei apostoli, sus, pe Muntele Tabor. Viaţa noastră este un urcuş permanent. Dumnezeu ne oferă în viaţă clipe de bucurie, precum clipa aceasta”. (C.C.)