Slujbă de pomenire la mormântul reginei Maria

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 20 Iulie 2018

Miercuri, 18 iulie, la împlinirea a 80 de ani de la trecerea la cele veșnice a reginei Maria a României, Înalt­preasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit slujba Parastasului în Catedrala Arhiepisco­pală din Curtea de Argeș, înconjurat de un sobor de slujitori. În locașul ce adăpostește mormintele în care odihnesc în aștep­tarea învierii de obște primii monarhi ai României a fost pomenit și regele Ferdi­nand, de la a cărui moarte se împlinesc astăzi 91 de ani.

La slujba de pomenire au participat repre­zentanți ai autorită­ților locale și nume­roși credin­cioși, ne-a transmis pr. Ovidiu Vlăsceanu, consilier eparhial. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța reginei Maria pentru poporul român, ară­tând că ea a fost darul lui Dumnezeu pentru acest neam: „Regina Maria a rămas în istorie asociată cu o anumită simbo­listică regăsită în special în pictură, pirogravură, scrieri sau design de bijuterii. Indiferent de miriadele de cuvinte scrise, exis­tă o continuă fascinaţie din care iradiază dragostea reginei pentru viaţă şi frumos, iar mottoul adesea folosit de ea - «per amorem ad lucem» - este expresia întregii sale existenţe, care o aduce astăzi în amintirea noastră. Maria este cunoscută drept regina soră de caritate, regina diplomat, regina scriitoare, promotoare a artelor, cunoscătoare a florilor, regina artist, care din primii ani petrecuţi în România picta şi imagina de­signuri ale mobilierului şi saloanelor sale, ale gră­dinilor, dar mai ales ale bijuteriilor. Curajul ca modalitate de manifestare a ideilor i-a fost inoculat din copilărie de mama sa, Maria Alexandrovna, fiica țaru­lui Alexandru al II-lea al Rusiei. Cultul pentru scris şi corespon­denţă era tipic perioadei victoriene, dar la Maria avea o notă specială moştenită de la bunica sa, regina Victoria, faimoasă prin amploarea corespondenţei şi a jurnalelor”, a spus Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

După slujba de pomenire să­vâr­șită în Catedrala Arhiepisco­pală din Curtea de Argeș, la mormintele regelui Ferdinand și reginei Maria din pronaosul necropolei regale au fost depuse coroane de flori. Regele Ferdinand a trecut la cele veșnice în 20 iulie 1927, iar regina Maria a adormit în Domnul în ziua de 18 iulie 1938. Funeraliile naționale s-au încheiat pentru fiecare la Curtea de Argeș, unde au fost înhumați alături de înaintașii lor, regele Carol și regina Elisabeta.