Slujbă în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit luni-seară, 24 octombrie, la Catedrala Patriarhală, slujba Privegherii, în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, dar şi în cinstea sfinţilor prăznuiţi la 25 octombrie: Sfinţii Mucenici Marcian şi Martirie şi Sfânta Tavita. A doua zi, Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul slujbei Privegherii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a evidenţiat faptul că Sfântul Nectarie a intrat în conştiinţa Bisericii Ortodoxe Universale ca un mare făcător de minuni şi mare vindecător de cancer, una dintre cele mai cumplite boli din timpurile noastre. „Privegherea din această seară este închinată Sfântului Ierarh Nectarie, pentru că în catedrala noastră se păstrează această comoară duhovnicească nepreţuită, şi anume un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, atât de cunoscut şi de preţuit în întreaga lume creştină. Cei care sunt bolnavi de cancer primesc ajutorul sfântului atunci când se roagă cu credinţă şi cu nădejde în puterea mijlocitoare a Sfântului Ierarh Nectarie”, a arătat Preasfinţia Sa. În continuare, ierarhul le-a vorbit credincioşilor despre minunile săvârşite de Sfântul Ierarh Nectarie şi a explicat faptul că moaştele sfinţilor sunt izvorâtoare de bucurie, de vindecare, de speranţă şi de pace. „Credincioşi de pe toate continentele lumii au găsit la mormântul sfântului, unde au fost chemaţi în chip minunat, vindecare şi răspuns la rugăciunile lor (...). Prezenţa sa prin această părticică din moaştele sale la Catedrala Patriarhală înseamnă o mare binecuvântare şi o mare mângâiere pentru creştinii care trec prin diverse nevoi, mai ales a acelora care trec prin această experienţă a cancerului”, a precizat Preasfinţia Sa.
Ieri, 25 octombrie, în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a vorbit despre dorinţa oamenilor de a se atinge de trupurile persoanelor sfinte. Preasfinția Sa a amintit de cele spuse de Sfântul Evanghelist Luca despre oamenii care aduceau pe cei bolnavi, atunci când Apostolii predicau, nădăjduind ca măcar umbra lor să treacă peste ei. „Iată că această practică conformă cu învățătura Mântuitorului și a Sfinţilor Apostoli şi Evanghelişti a continuat şi în zilele noastre. De aceea noi creştinii păstrăm ca pe niște odoare scumpe moaştele sfinţilor, considerându-le izvoare ale Duhului Sfânt, şi că prin atingerea cu credinţă de sfintele racle ne putem împărtăși de darurile lui Dumnezeu. Şi în aceste zile avem prilejul să ne închinăm la raclele moaştelor Sfântului Dimitrie Cel Nou și ale Sfinților Împăraţi Constantin și Elena, de asemeni şi la moaștele Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ştefan, aduse spre mângâierea noastră, iar în catedrală, la moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, a cărui slujbă am săvârșit”, a spus Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul. Răspunsurile la strană, în cadrul Sfintei Liturghii, au fost date de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.
Pelerinajul la hramul Catedralei Patriarhale continuă
Credincioșii pelerini pot participa la slujbele din Catedrala Patriarhală și de la Altarul de vară de pe Colina Patriarhiei și astăzi, și în zilele următoare.
Astfel, astăzi, la ora 9:30, Înaltpreasfinţitul Părinte Gavriil, Mitropolit de Nea Ionia şi Filadelfia, va oficia Sfânta Liturghie, împreună cu alţi ierarhi din ţară şi străinătate, preoţi şi diaconi. Joi, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, de la ora 9:30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Gavriil vor oficia Sfânta Liturghie solemnă, împreună cu un sobor de ierarhi români şi greci, preoţi şi diaconi. De asemenea, joi, la ora 18:00, la Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finală a Festivalului-concurs naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”. La ora 21:00, moaştele Sfântului Arhidiacon Ştefan vor pleca spre Grecia. Vineri, 28 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată în Catedrala Patriarhală de la ora 7:00. Moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena vor rămâne spre cinstire în baldachinul de pe Colina Patriarhiei până la închinarea tuturor pelerinilor.