Slujba Privegherii în cinstea Mucenicului Dimitrie pe Colina Patriarhiei

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 25 Octombrie 2023

Credincioșii și pelerinii veniți la Patriarhie în această perioadă de sărbătoare pentru Cetatea Bucureștilor au participat miercuri seară, 25 octombrie, la slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Slujba a fost săvârșită la Altarul de vară din apropierea Catedralei Patriarhale de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte clerici din cadrul Administrației Patriarhale și Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și protoiereii celor șase protopopiate ale Capitalei și din județul Ilfov.

La finalul Vecerniei cu Litia, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat personalitatea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, pornind de la troparul său. „Am putea să ne apropiem de cuvintele acestui tropar, gândindu-l în trei părți, luând de aici idei, trei învățături pe care să le punem la inimă și apoi să le lucrăm în viața noastră. În primul rând, în omul sfânt avem un mijlocitor și un ocrotitor al nostru mai mult decât a putut el să facă în timpul vieții sale. În Sfântul Dimitrie avem un apărător nu doar în cer, ci și aici, cu noi. Apărarea pe care Sfântul Mare Mucenic Dimitrie ne-o dă nouă este cu totul aparte. Dar de ce Sfântul Dimitrie a primit acest mare har de a fi cinstit și ocrotitor al nostru și de a fi apărător al întregii lumi întru primejdii, ne spune mai departe troparul. El a primit chinurile, și le-a însușit, le poartă și nu se leapădă de ele. Mucenicii, atunci când au fost puși în faţa chinurilor, și le-au asumat, știind ce va urma, de dragul lui Dumnezeu. Pe acest Sfânt Mucenic Dimitrie, căruia îi spunem «purtătorule de chinuri», îl numim mai departe în tropar biruitor de păgâni. Cel de-al doilea gând pe care vreau să-l împărtășesc este că în creștinism ideea de biruință are o cu totul altă semnificație decât este înțeleasă în chip uzual. Sfântul Apostol Pavel a spus «nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul cu binele». Așa a fost biruitor Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și așa sunt biruitori toți creștinii care după chipul sfinților doresc să-și chivernisească viața. Ultima parte a troparului ne aduce aminte de un lucru care ne dă mult curaj și ne învață că, atunci când nu găsim soluții, Dumnezeu totdeauna are”, a reliefat Preasfinția Sa.

În continuare, la Altarul de vară a fost săvârșită slujba Utreniei, după rânduiala îndătinată, răspunsurile de la strană fiind oferite de un cor format din studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, dirijați de părintele asist. dr. Nicolae Giolu.