Slujba trecerii dintre ani la Catedrala Patriarhală

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 31 Decembrie 2020

Urmând tradiţia liturgică împământenită în Biserica Ortodoxă Română, în seara ultimei zile din luna decembrie, la Catedrala Patriarhală, au fost marcate sfârşitul anului civil calendaristic 2020 şi trecerea în noul an prin săvârşirea unei slujbe speciale. Din cauza restricţiilor impuse de autorităţi, aceasta a fost oficiată imediat după slujba Vecerniei unită cu Litia de către un sobor restrâns de slujitori, sub protia părintelui arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

La final, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat faptul că timpul este o coordonată importantă a vieţii creştinului, iar în cadrul slujbelor Bisericii Ortodoxe acesta este sfinţit, devenind un timp al binecuvântării, chiar în vreme de încercare. Preafericirea Sa a arătat faptul că Acatistul Domnului Iisus Hristos, rostit la slujba specială săvârşită la trecerea dintre ani, arată importanţa valorificării fiecărei clipe a vieţii, precum şi a sfinţirii timpului prin chemarea numelui Mântuitorului Hristos.

În semn de binecuvântare, credincioşii prezenţi au primit la sfârşit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, câte un calendar.

Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos a fost inclus în rânduiala acestei slujbe deoarece în ziua următoare, 1 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul Tăierii-împrejur după trup a Domnului, atunci când Mântuitorului I S-a pus numele „Iisus”, după tradiţia iudaică. Pe lângă rânduiala Acatistului, slujba ce se săvârşeşte în noaptea din ani mai conţine şi patru rugăciuni, respectiv Rugăciunea către Domnul nostru Iisus Hristos, a Acatistului, o rugăciune de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu în anul care s-a încheiat şi două rugăciuni de intrare în noul an, una din tradiţia liturgică română şi slavă şi alta din tradiţia greacă.