Slujbe arhierești în cinstea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla

Un articol de: Tudorel Rusu - 08 August 2022

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla a adunat în județul Neamț, atât la Mănăstirea Sihăstria, cât și la Mănăstirea Sihla, pelerini din toată țara, care au participat la slujbele arhierești sâvârșite cu acest prilej.

Hramul bisericii celei noi a Mănăstirii Sihăstria, lăcaş ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Teodora de la Sihla, s‑a bucurat de prezenţa a patru ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Român: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Soborul de slujitori ce s-a alăturat ierarhilor a fost unul impresionant, iar răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii, Grupul psaltic „Sihăstria Carpaţilor”. Credincioşii, veniţi din toate colţurile ţării să o cinstească pe sfânta ce s-a nevoit în Munţii Neamţului, s-au rugat la mormintele celor trei mari duhovnici ai Sihăstriei, Cleopa Ilie, Paisie Olaru şi Ioanichie Bălan.

Cuvântul de învățătură după Sfânta Evanghelie a fost rostit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ierarhul a vorbit despre viața duhovnicească a Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla și a Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, sfinți pomeniți, deloc întâmplător, în preajma marii sărbători a Schimbării la Față a Mântuitorului Hristos: „Noi prăznuim în această zi prelungirea sărbătorii Schimbării la Față. Vineri l-am cinstit pe Sfântul Ioan, românul de la Neamț și din Hozeva, astăzi o cinstim pe Sfânta Teodora de la Sihla. De fapt, este o singură sărbătoare, cea a Schimbării la Față a Domnului Hristos, trăită în adâncime și în cuprindere înal­tă și desăvârșită de Sfântul Ioan și de Sfânta Teodora. Mărturisește Sfântul Maxim că Dumnezeu dorește ca taina Întrupării, taina Schimbării la Față și taina Învierii Domnului Hristos să se împlinească în viața fiecărui creștin. Sfântul Ioan și Sfânta Teodora au căutat să urce pe Tabor și au găsit Taborul - în Hozeva și la Sihla -, și ambii au nădăjduit să fie îmbrăcați cu slava Domnului, lumina Taborului celui dumnezeiesc. Amândoi au fost iubitori de singurătate, de liniște, dorind să se roage asemenea Domnului Hristos, Care adesea Se retrăgea singur în pustie ca să Se roage. Sfântul Ioan și Sfânta Teodora au părăsit lumea pentru a o sluji mai cu desăvârșire prin viața lor de rugăciune. Ce este viața de rugăciune a unui om, bărbat sau femeie, retras în sihăstrie? Este o viață prin care durerea lumii, lacrima lumii, încercările lumii sunt luate, prin rugăciune, și duse în fața tronului Preasfintei Treimi”.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Trisaghion în cimitirul Mănăstirii Sihăstria, la mormintele marilor duhovnici ai acestui așezământ monahal: ieroschimonahul Paisie Olaru și arhimandriții Cleopa Ilie și Ioanichie Bălan. De asemenea, a fost pomenit și arhimandritul Victorin Oanele, fost stareț al mănăstirii. La final, PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a subliniat moștenirea spirituală pe care ne-au lăsat-o duhovnicii de la Sihăstria: „Când în țara noastră se stricau cele ale rânduielii noastre și se dărâmau biserici, părintele Paisie zidea aici biserici în suflet. Când oamenii se temeau să vorbească despre Dumnezeu, aici părintele Cleopa, cu glas de tunet, Îl mărturisea pe Dumnezeu, și când oamenii nu aveau ce mânca pentru că totul era raționalizat, găseau aici, la Sihăstria, cuvânt și hrană pentru suflet. Și după trecerea acestor părinți la Domnul, dumneavoastră găsiți aici același ajutor și întărire, pentru că nu veniți aici să găsiți un Paisie mort și un Cleopa mort, ci veniți fiindcă îi simțiți vii. Nu doar sub epitrahil părintele Paisie binecuvânta și masa, și casa, și familia fiecăruia, ci și acum, când puneți capul pe crucea lui de la mormânt, primiți binecuvântare. Și nu ne dorea raiul părintele Cleopa numai de acolo, de la chilia lui, ci și aici - mai ales aici, la cimitir - ne învață că moartea nu are ultimul cuvânt și ne făgăduiește raiul. Îndrăznesc a crede că, și după 2025, când se dorește ca osemintele lor sfinte să se mute în biserică, nu veți conteni a veni aici, în cimitir, pentru că acești părinți, cu trupurilor lor sfinte, au sfințit acest pământ, iar noi vom veni în continuare să ne împărtășim de binecuvântarea și ajutorul lor”.

La Mănăstirea Sihla, Sfânta Liturghie a fost săvârșită duminică de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, înconjurat de un sobor de clerici.

Duminică după amiază a avut loc procesiunea de la Mănăstirea Sihla la peștera Sfintei Teodora, unde a fost citit Acatistul Cuvioasei.