Slujbe arhiereşti în Duminica a 27-a după Rusalii
În Duminica a 27-a după Rusalii, a Tămăduirii femeii gârbove, credincioşii au fost îndemnaţi să se apropie de marea sărbătoare a Naşterii Domnului Iisus Hristos prin spovedanie şi prin săvârşirea faptelor de milostenie. De asemenea, numeroase lăcaşe de cult şi-au sărbătorit hramul închinat Sfântului Ierarh Nicolae.
Credincioşii din Parohia „Sfântul Nicolae“ din Prundu Bârgăului, Protopopiatul Bistriţa, şi-au sărbătorit hramul duminică, 8 decembrie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor format din 20 de preoţi şi diaconi.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a arătat că pocăinţa este singura salvare a omului contemporan: „Pocăinţa este întoarcerea cu părere de rău, cu lacrimi, de la păcat la virtute şi de la diavol la Dumnezeu. Cuvântul din limba română «pocăinţă» vine de la un cuvânt slavon care înseamnă «părere de rău». De fapt, expresia «părere de rău» nu cuprinde tot spectrul pocăinţei. În greceşte, când spunem pocăinţă, spunem «metanoia», adică «schimbarea omului lăuntric», acţiune ce implică schimbarea modului de a gândi, de a vorbi, de a lucra, în concluzie schimbarea totală a noastră, naşterea noastră din nou. Întotdeauna o pocăinţă bună se termină cu o spovedanie bună. Această Taină a Bisericii este lăsată ca un al doilea Botez, la îndemâna noastră a tuturor, însă nu uzăm de ea aşa de des cum ar trebui. Ar trebui, ori de câte ori ne este sufletul greu, să ne spovedim. Ar trebui să ne spovedim măcar în posturi, în cele patru posturi mari rânduite de Biserică şi astfel să ne curăţim sufletul, să facem această întoarcere de la păcat la virtute şi de la diavol la Dumnezeu“.
Centru catehetic destinat tinerilor
După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Andrei, a binecuvântat locul unde va funcţiona un centru catehetic al parohiei din Prundu Bârgăului. Au participat la eveniment preoţi şi credincioşi din zona Bistriţei şi a Năsăudului, precum şi autorităţi centrale şi locale. Centrul catehetic va fi funcţional de anul viitor; aici vor avea loc activităţi cu tinerii şi copiii parohiei, conform parohului Vasile Turc. În acest sens centrul a fost dotat cu aparatură modernă, între care un videoproiector pentru realizarea unor proiecţii. Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae“ din comuna Prundu-Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost construită în anul 1837 prin contribuţia benevolă a populaţiei şi cu ajutorul „fondurilor grănicereşti“. În timpul primului război mondial, trupele ungureşti au devastat biserica, au distrus arhivele şi au luat obiectele de valoare şi cele două clopote din turn. În 1921 s-au cumpărat două clopote, cu contribuţia credincioşilor. Pictura a fost refăcută în anul 1946. După zugrăvirea exterioară din 1973, biserica a fost sfinţită de episcopul Teofil Herineanu. În perioada 2000-2007 s-au realizat la biserică câteva lucrări de renovare. Cea mai importantă a fost refacerea picturii în stil bizantin executată de pictorul Dan Ivanovici din Bucureşti. Slujba de resfinţire a bisericii a fost oficiată în luna septembrie a anului 2007, de către vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu.
Slujbă arhierească la Oradea-Velenţa
Credincioşii de la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Oradea-Velenţa, străvechea Catedrală Episcopală a românilor dreptmăritori bihoreni, au avut marea bucurie să îl aibă în mijlocul lor pe Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi.
În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a vorbit despre vindecarea miraculoasă pe care Mântuitorul Iisus Hristos a săvârşit-o asupra femeii gârbove, arătând felul în care această pericopă îi pregăteşte duhovniceşte pe credincioşi, pentru întâmpinarea praznicului Naşterii Domnului.
„În toate minunile săvârşite de Domnul nostru Iisus Hristos, deci şi în tămăduirea femeii gârbove, trebuie să vedem dorinţa lui Dumnezeu de a vindeca, de a repara stricăciunea din firea omului, de a reface firea omenească cea căzută prin păcat şi, refăcându-o, El Însuşi, Fiul Tatălui Se face om, Îşi ia fire omenească, în toate făcându-Se asemenea nouă, afară de păcat, vine în interiorul umanităţii, Îşi asumă umanitatea, pentru ca pe umanitatea căzută să o vindece“, a spus PS Sofronie care a adăugat că „în chipul femeii gârbove se ascunde firea omenească cea gârbovită de păcat, ţinută prizonieră de satana în ghearele lui, în împărăţia întunericului, şi pe care Noul Adam, Cuvântul lui Dumnezeu întrupat, a venit să o vindece, să o scoată din robia diavolului, din umilinţa de a nu mai putea privi în sus, spre cele înalte, spre cer, ci doar în jos, datorită păcatului“.
Ierarhul a îndemnat pe cei prezenţi ca, mai ales în această perioadă a anului bisericesc, să îşi îndrepte gândul şi paşii spre cei care au mare nevoie de ajutor, spre săraci şi cei aflaţi în suferinţe, să fie milostivi, aşa cum şi Domnului Iisus Hristos i-a fost milă de femeia gârbovă şi nu a pregetat să o ajute, ci de îndată a tămăduit-o: „Vedem în mijlocul nostru mulţi oameni săraci, bolnavi, singuri şi neajutoraţi, pe care suntem datori să îi ajutăm cu ceea ce ne prisoseşte, contribuind, după putere, la colecta pe care Biserica noastră, la apelul părintesc al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a organizat-o şi în acest Post al Crăciunului“.
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Oradea-Velenţa este cel mai vechi sfânt lăcaş ortodox din municipiul Oradea, fiind construit între anii 1768-1779, pe amplasamentul unei vechi biserici de lemn, fiind catedrală episcopală până la reînfiinţarea Episcopiei Oradiei, în 1920, când biserica „Adormirea Maicii Domnului“, Biserica cu Lună din Oradea, a devenit, provizoriu, catedrală episcopală a reînfiinţatei eparhii.
După 1989, prin grija pr. Roman Pintea şi cu ajutorul credincioşilor, Parohia Oradea-Velenţa I desfăşoară şi o bogată activitate social-filantropică, având în grijă un cămin de bătrâni în cadrul Fundaţiei „Consistoria - Efrem Banianin“ a parohiei, în vechea clădire a Consistoriului orădean, şi un centru pentru persoane vârstnice, „Vasiliada“, în incinta căruia s-a zidit o nouă biserică, cu hramurile „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare“ şi „Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon“.
Începând din toamna acestui an, în cadrul activităţilor desfăşurate prin proiectul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ de la Parohia Oradea-Velenţa, s-a format un cerc de pictură pe sticlă pentru copii, coordonat de prof. Florina Iepure de la Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea, care reuneşte 15 elevi din cadrul parohiei, primele lor lucrări urmând a fi expuse în această săptămână în cadrul unei expoziţii la Biblioteca judeţeană din Oradea.
Liturghie arhierească la Zalău
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Zalău, unde este paroh Ionuţ Pop, consilierul economic al Episcopiei Sălajului. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul Ioan-Dorel Botiş, urmând ca în duminica următoare acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Ţăud, Protopopiatul Zalău. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae“ din Zalău, dirijat de pr. Claudiu Boia.
În cuvântul de învăţătură, PS Petroniu, pornind de la exemplul femeii gârbove din Evanghelie, a arătat că de foarte multe ori bolile trupeşti sunt urmare a bolilor sufleteşti.
„Prin faptul că mai întâi vindecă sufletul şi apoi trupul, Mântuitorul arată importanţa mai mare a acestuia faţă de trup, pentru că sufletul este nemuritor pe când trupul este trecător. Evanghelia de astăzi arată clar că satana o legase pe această femeie, în sensul că ea împlinise voia lui şi atunci el avea o putere asupra ei. Cei care împlinesc voia satanei ajung să fie robii păcatului şi ai diavolului, şi acesta pune stăpânire asupra lor“.
La finalul cuvântului de învăţătură, PS Petroniu a felicitat pe parohul Ionuţ Pop, observând hărnicia sa şi jertfelnicia credincioşilor, în ceea ce priveşte lucrările realizate la biserică. De asemenea, a îndemnat ca, după pictarea bisericii, să se zidească şi casa parohială.
Parohia „Sfântul Nicolae“ a fost înfiinţată în 2009, fiind prima din cele două parohii care au fost create în întâmpinarea nevoilor spirituale ale locuitorilor municipiului Zalău după întronizarea PS Petroniu ca primul episcop al Sălajului. Odată cu înfiinţarea parohiei şi numirea lui Ionuţ Pop ca paroh şi responsabil cu zidirea bisericii, PS Petroniu a oferit parohiei un odor de mare preţ - o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae. În acest moment, biserica este deja ridicată şi finisată la exterior, interiorul locaşului de cult urmând a fi pictat începând cu această săptămână. La finalul Sfintei Liturghii, PS Petroniu a oferit credincioşilor iconiţe, iar copiilor pachete cu daruri.
Hram la Năsăud
Credincioşii din oraşul Năsăud au avut deosebita bucurie de a-l primi în mijlocul lor pe Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, cu ocazia hramului Bisericii „Sfântul Nicolae“ din centrul oraşului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Importanţa hramului acestei biserici năsăudene este dată şi de faptul că este cel de-al douăzecilea an consecutiv în care la Sfânta Liturghie este prezent un ierarh, de fiecare dată această zi dovedindu-se a fi un moment de bucurie duhovnicească pentru năsăudeni. Şi în acest an au fost invitaţi să participe la această sărbătoare preoţi din oraşul Năsăud şi din cartierele aparţinătoare, împreună cu toţi credincioşii năsăudeni şi cu cei din comunităţile învecinate. Ca în fiecare an, momentul a fost înfrumuseţat de un concert de colinde susţinut de Corul ,,Deisis“ al Parohiei Năsăud I, condus de arhid. Cornel Pop.
Construcţia bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ a fost finalizată în anul 1893. De atunci şi până în prezent, edificiul a slujit ca biserică parohială. La sărbătoarea centenarului, în 1993, după lucrări ample de reparaţii, a avut loc resfinţirea bisericii, moment la care au participat vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu, alături de Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba-Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al eparhiei. În anul 2011, a fost oficiată slujba de binecuvântare a altarului bisericii, săvârşită de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, în urma unor lucrări de reparaţii efectuate. În prezent, prin purtarea de grijă a preoţilor slujitori, biserica este supusă unor lucrări de reparaţii exterioare.
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Lituirghie şi a predicat la Biserica „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli“ din Municipiul Baia Mare. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Ioan Herteg a fost hirotonit întru diacon cu slujire la aceasta biserică, unde este angajat pe post de cântareţ. În cadrul atribuţiilor noului diacon, va fi grija faţă de copiii şi tinerii parohiei, de asemenea el se va ocupa şi de activităţile specifice sectorului social-filantropic al parohiei.
Sărbătoare la Parohia Armeni
În Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Nicolae“, Sfânta Liturghie a fost săvârşită în ziua de prăznuire a Sfintei Filofteia, de Ioan Ciocan, protopopul de Sălişte, la invitaţia parohului Nicolae Cosmin Drugan, alături de un sobor de preoţi, cu ocazia hramului. În cuvântul de învăţătură, pr. Ioan Ciocan a evidenţiat caracterul comun a celor doi sfinţi „milostenia“, arătând că aceasta este deschizătoarea către Împărăţia lui Dumnezeu. La această sărbătoare au participat autorităţile locale, iar răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenţi ai Facultăţii de Teologie de la Sibiu, conduşi de pr. prof. dr. Vasile Grăjdian. După Sfânta Liturghie, grupul de studenţi au susţinut un concert de colinde. Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ a fost construită în 1914, iar din 2011 se află într-un amplu proces de restaurare şi înfrumuseţare. Pe 10 februarie 2013, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a târnosit Sfânta Masă şi a slujit Sfânta Liturghie. (Pr. Cristian Rus, pr. Alexandru Ciui, arhid. Adrian Onica, Andreea Pâgleşan)