Slujbe arhiereşti la praznicul Bobotezei

Data: 07 Ianuarie 2014
La marele praznic al Botezului Domnului, credincioşii au participat la Sfânta Liturghie şi la slujba Sfinţirii celei Mari a Apei. La Bobotează s-a descoperit oamenilor Sfânta Treime şi s-au deschis cerurile pentru cei botezaţi în numele Sfintei Treimi.
 
Marele praznic al Botezului Domnului a adunat sute de credincioşi la Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime“ din Sibiu, unde s-a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Slujba religioasă a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, format din slujitorii Catedralei şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“. 
 
La Sfânta Liturghie au participat prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, reprezentanţii Consiliului Judeţean, rectorul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, generalul Ghiţă Bârsan, şi alţi oaspeţi. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici“ a Catedralei mitropolitane din Sibiu.
 
La sfârşitul rânduielii din Catedrala mitropolitană, IPS Mitropolit Laurenţiu l-a hirotesit protosinghel pe ieromonahul Emilian Man, slujitor al lăcaşului de cult. După hirotesie, ierarhul a oferit distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici“ părintelui profesor Ioan Ică Senior, ca semn de mulţumire şi respect pentru anii de slujire la altar şi la catedră.

„Dumnezeu adevărat“

A urmat procesiunea spre Piaţa Mare din centrul cetăţii transilvane, unde toţi preoţii din Sibiu s-au adunat împreună cu IPS Mitropolit Laurenţiu, cu Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, pentru a oficia slujba de sfinţire a apei. 
 
Tradiţia ca slujba de sfinţire a apei din ziua Bobotezei să se oficieze în Piaţa Mare împreună cu toţi preoţii din oraş datează de mai mulţi ani şi exprimă unitatea comunităţilor parohiale din Sibiu. 
 
Câteva mii de credincioşi s-au adunat în faţa scenei unde a fost oficiată slujba Aghesmei Mari, iar la final au primit peste 7000 de sticle cu apă sfinţită. 
 
De asemenea, câteva vase de mari dimensiuni au fost pregătite pentru această zi, iar în curtea Catedralei mitropolitane, credincioşii au posibilitatea să primească Agheasmă Mare în tot cursul săptămânii din butoaiele aduse aici.
 
La sfârşitul rânduielii de sfinţire, ierarhul a vorbit despre marele praznic al Teofaniei şi despre darurile duhovniceşti aduse de apa sfinţită în această zi.
 
„Pentru câteva clipe am fost şi noi la marginea Iordanului şi L-am văzut pe Mântuitorul Iisus Hristos, pe care L-am cinstit acum câteva zile ca Prunc născut în peştera Betleemului. Acum Mântuitorul a venit în toată puterea şi a intrat ca Dumnezeu şi Om adevărat în apele Iordanului, încât întregul cosmos L-a cunoscut şi s-a înfricoşat de puterea dumnezeirii Sale. Iordanul şi-a întors apele înapoi văzându-L pe Creator cum se atinge de creatură, dar imaginea descoperirii depline a lui Dumnezeu este întregită în momentul în care glasul Tatălui din Ceruri a confirmat că Cel din apă este Fiul Său, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Duhul Sfânt a întărit cuvântul Tatălui când a apărut sub forma porumbelului şi a stat deasupra Lui. De aceea, această sărbătoare se numeşte şi Teofania, sau descoperirea lui Dumnezeu, arătarea Lui în mod deplin. Astăzi, la Bobotează, am învăţat că Dumnezeul pe Care îl cinstim este un Dumnezeu adevărat pentru că S-a descoperit omului, S-a făcut om şi ne-a răscumpărat“, a subliniat ierarhul.
 
IPS Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit credincioşilor pentru pregătirea duhovnicească făcută înainte de praznicul Bobotezei, prin primirea preoţilor în casele lor pentru a-i binecuvânta, iar mai apoi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de slujitorii sfintelor altare din Sibiu pentru jertfa depusă în aceste zile de a intra în fiecare casă şi a stropi cu Agheasmă Mare locuinţele şi agoniseala.

Praznicul Bobotezei la Cluj-Napoca

Praznicul Botezului Domnului a fost sărbătorit la Cluj-Napoca prin oficierea Sfintei Liturghii arhiereşti în Catedrala mitropolitană din centrul oraşului. 
 
Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Au făcut parte din sobor preoţii slujitori ai Catedralei, precum şi preoţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Catedralei, condus de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
 
În cuvântul de învăţătură, rostit după citirea evangheliei, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a evidenţiat importanţa şi semnificaţia sărbătorii Bobotezei pentru întreaga creştinătate.
 
„Este mare sărbătoarea Bobotezei, pentru că la Bobotează ni se descoperă Preasfânta Treime, «Închinarea Treimii ni s-a arătat». Botezându-Se, Domnul Hristos restaurează toată creaţia, întâi pe om şi solidar cu omul toată creaţia care a fost supusă stricăciunii tocmai din cauza omului. E mare Boboteaza pentru că, botezându-Se, Hristos sfinţeşte firea apelor, făcând din apă un vehicul purtător de Duh Sfânt, materie folosită la Botez. E mare sărbătoarea Bobotezei pentru că, botezându-Se Hristos, se deschid cerurile pentru El şi nu numai pentru El, ci pentru noi toţi cei botezaţi în numele Sfintei Treimi şi care încercăm în viaţă să trăim după Evanghelia Lui“, a spus ierarhul.
 
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei a oferit distincţia „Crucea Transilvană“ părintelui Octavian Picu, fost slujitor al catedralei mitropolitane timp de mai bine de 20 de ani. După momentul înmânării distincţiei, ierarhul, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, a mers în procesiune până la scena special amenajată din faţa catedralei, unde a săvârşit slujba de Sfinţire Mare a apei. La finalul slujbei, IPS Părinte Mitropolit Andrei a vorbit despre rânduiala sfinţirii apei de Bobotează: 
„În tradiţia creştină, la această sărbătoare, după Sfânta Liturghie se celebrează Sfinţirea Mare a apei, al cărei ritual a fost alcătuit de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului pentru că acolo, cu mult fast, încă de atunci, din primele veacuri, creştinii coborau de la Ierusalim la Iordan pentru sfinţirea apei“, a subliniat ierarhul.
 
La acest moment important a participat un număr mare de credincioşi, precum şi autorităţi locale şi judeţene. Buna desfăşurare a slujbei a fost supravegheată de zeci de poliţişti şi jandarmi clujeni. La finalul slujbei, preoţii au împărţit cele 10 mii de sticle cu apă sfinţită, pregătite încă din ajun, tuturor credincioşilor prezenţi la această mare sărbătoare.

Boboteaza la Târgu Mureş

La început de an, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor mureşeni. În Duminica dinaintea Botezului Domnului, IPS Arhiepiscop Irineu a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfânta Ana“ din cartierul târgumureşean Tudor Vladimirescu. 
 
De praznicul Bobotezei, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Irineu a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Înălţarea Domnului“ - Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureş şi a rostit cuvântul de învăţătură. După Sfânta Liturghie, pe esplanada din faţa catedralei, a săvârşit slujba Aghesmei mari - Sfinţirea cea mare a apei, care se oficiază de două ori pe an: în ajunul şi în ziua marii sărbători a întregii creştinătăţi, Botezul Domnului Iisus Hristos.
 
Catedrala ortodoxă „Înălţarea Domnului“ este cel mai mare locaş de rugăciune din municipiul Târgu-Mureş şi unul dintre cele mai mari din ţară. A fost construită în centrul oraşului (care actualmente poartă numele „Piaţa Trandafirilor“) între anii 1925-1934, la iniţiativa Părintelui Protopop din acea vreme, Ştefan Rusu. În prezent, la altarul acestei biserici slujesc părintele Silviu Negruţiu şi părintele Gheorghe Şincan. Marţi, în ziua în care îl prăznuim pe Sfântul Prooroc Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Mântuitorului, IPS Irineu a liturghisit în biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din Târgu-Mureş. În timpul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit pe diaconul Iuliu Florea întru preot, pe seama Parohiei Bolintineni, cu filiile Murgeşti şi Troiţa, Protopopiatul Târgu-Mureş. Pr. prof. dr. Iuliu Florea este noul coordonator al misiunii şi activităţilor cu tinerii din judeţul Mureş. 
 
Despre slujirile arhiereşti de la început de an în municipiul Târgu-Mureş, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Am poposit trei zile în mijlocul credincioşilor ortodocşi din oraşul Târgu-Mureş. Îi iubesc şi îi admir profund pentru modul în care ei respectă datina străbună, prin care noi ne-am legitimat în lume şi ne-am păstrat credinţa, conştiinţa şi limba noastră dulce ca un fagure de miere. Am venit la ei cu mult drag pentru a le propovădui Evanghelia mântuirii şi a le mijloci din cer mila şi harul Duhului Sfânt. Cred că prin cuvânt dumnezeiesc, prin har şi prin fapte bune, ei pot, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel, să fie următori lui Dumnezeu ca nişte copii iubiţi“.

Praznicul Botezului Domnului la Oradea

În Duminica dinaintea Botezului Domnului, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur la Catedrala episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, în paraclisul de iarnă de la demisol, ce îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Ierarhi Nicolae al Mirelor Lichiei, Spiridon al Trimitundei şi Nectarie al Pentapolei, Făcătorii de minuni, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.
 
La praznicul Bobotezei, Dumnezeiasca Arătare sau Epifania, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat la biserica cu hramul „Izvorul Tămăduirii“ din Oradea, unde a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare şi Sfinţirea cea Mare a apei, în sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi orădeni care au luat parte la sfintele slujbe din această zi, de la Biserica Spitalului din Oradea, cum este îndeobşte cunoscută, întâmpinând cu multă bucurie pe ierarhul Oradiei.
 
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, PS Episcop Sofronie a amintit principalele semnificaţii dogmatice şi simbolice ale praznicului Bobotezei, subliniind caracterul treimic al sărbătorii: „Fiul Tatălui, Cuvântul lui Dumnezeu, Îşi ia fire omenească, întrupându-Se din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pentru a reaşeza lumea în ceea ce fusese înainte de căderea în păcat a primului om, Se face Noul Adam. Astfel, Mântuitorul Iisus Hristos vine la Iordan să primească botezul de la Ioan, prilejuind lumii descoperirea Preasfintei Treimi, Botezul Domnului Hristos în apa Iordanului fiind un semn al recreerii lumii prin venirea Creatorului, a Fiului lui Dumnezeu, în creaţie“, a spus PS Sofronie.
 
Ierarhul a explicat celor prezenţi semnificaţia teologică a actului Botezului Domnului, aşa cum este reliefat în icoana canonică a sărbătorii, precum şi semnificaţia botezului prin care noi, creştinii, începem viaţa duhovnicească în Trupul tainic al lui Hristos, Sfânta Biserică:
„Botezul Domnului este o prefigurare a botezului nostru, care înseamnă moartea omului celui vechi şi învierea în omul cel nou, în Noul Adam, îmbrăcarea în Hristos, naşterea din apă şi din Duh, prin lucrarea Preasfintei Treimi“.
 
„În Biserica primară, de Bobotează, sărbătorită împreună cu Naşterea Domnului, se botezau mulţimi mari de oameni. De aceea, în amintirea acelor vremuri, la praznicul Botezului Domnului noi cântăm în cadrul Sfintei Liturghii, în loc de Trisaghion, cântarea «Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi şi îmbrăcat»“. 
 
După Rugăciunea Amvonului, ierarhul a oficiat Sfinţirea cea Mare a Apei, ce a devenit sfântă şi sfinţitoare, aducătoare de multă binecuvântare, de sănătate sufletească şi trupească, pentru toţi cei care o iau cu credinţă.
 
Dorel Octavian Rus, protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, şi parohul bisericii „Izvorul Tămăduirii“ din Oradea au mulţumit ierarhului pentru prezenţa la acest sfânt lăcaş în ziua praznicului împărătesc al Botezului Domnului, zi istorică pentru biserica orădeană, fiind prima sfinţire a Aghesmei Mari oficiată de un Întâistătător al Eparhiei Oradiei la această biserică, de la zidirea ei în anul 1937.
 
La final, toţi credincioşii prezenţi au gustat şi au luat la casele lor Agheasmă Mare. În ziua prăznuirii Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, ierarhul a liturghisit şi a predicat la Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Oradea, dependent de Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei. 

Sărbătoare la Zalău

La sărbătoarea Botezului Domnului Iisus Hristos, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ din cartierul Porolissum din municipiul Zalău. Alături de ierarh au mai făcut parte din sobor Alexandru Horvat, parohul bisericii şi consilierul social filantropic al Episcopiei Sălajului, părintele Ioan Pop, coslujitor la aceeaşi biserică şi părintele Adrian Mureşan, fost preot la Parohia Ciocmani, în prezent pensionat. PS Episcop Petroniu, alături de părinţii slujitori, au săvârşit Sfinţirea cea Mare a apei.
 
În cuvântul de învăţătură, în cadrul căruia a explicat pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie, pornind de la îndemnul Mântuitorului adresat Apostolilor de a boteza în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, ierarhul a subliniat importanţa Tainei Botezului în viaţa creştinului, acesta fiind uşa de intrare în Împărăţia lui Dumnezeu. Piatra de temelie a bisericii cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh“ a fost sfinţită în 18 iunie 2000, în Duminica Rusaliilor, iar în data de 22 februarie 2004, Preasfinţitul Episcop Petroniu a binecuvântat lucrările efectuate la noul lăcaş de cult. În momentul de faţă biserica este în curs de pictare, urmând apoi ca biserica să fie târnosită.

Sărbătoare la Deva

Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Deva. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a amintit tuturor credincioşilor prezenţi despre misiunea pe care o avea Sfântul Ioan Botezătorul care propovăduia pocăinţa pentru dobândirea Împărăţiei cerurilor, spunând că: „A te pocăi înseamnă a te dărui în totalitate lui Dumnezeu şi a împlini în viaţă cele plăcute Lui“.
 
La finalul slujbei, Preasfinţitul Episcop Gurie, împreună cu întreg soborul de preoţi şi diaconi, a ieşit în procesiune în curtea Catedralei episcopale, unde a săvârşit slujba de Sfinţire a Apei celei mari.

Boboteaza la Mănăstirea Nicula

Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost prezent la Mănăstirea Nicula, la praznicul Botezului Domnului. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba Aghesmei Mari. Din sobor a făcut parte obştea mănăstirii, avându-l în frunte pe stareţ, protosinghelul Nicolae Moldovan. Au participat la slujbă şi alţi preoţi din parohiile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, precum şi mulţime de credincioşi din zonă şi autorităţi locale.
 
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Vasile Someşanul a vorbit celor prezenţi la marele praznic de la Mănăstirea Nicula, despre semnificaţia Botezului Domnului în apa Iordanului. 
 
„Mântuitorul nostru Iisus Hristos a primit Botezul în Iordan, pentru a se arăta toată dreptatea, întreaga Lui lucrare, de mântuire a omului din robia păcatului, a morţii, a iadului, se desfăşoară în dreptatea lui Dumnezeu, El smerindu-se pe Sine, a luat chip de rob, făcându-se ascultător Tatălui Ceresc până la moarte, la moartea pe cruce, din iubire faţă de făptura omenească ajunsă în stricăciunea păcatului“, a spus ierarhul.

Slujbă arhierească la Baia Mare 

La praznicul împărătesc al Botezului Domnului, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Episcopul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a liturghisit şi a predicat în Catedrala Episcopală din Baia Mare. La sfârşitul Sfintei Liturghii, ierarhul a săvârşit slujba Aghesmei Mari, pe esplanada din faţa Catedralei episcopale din Baia Mare, în prezenţa a numeroşi credincioşi. (Pr. Cristian Rus, arhid. Liviu Stanciu, arhid. Adrian Onica, diac. Sergiu Nicolae Succurro, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)