Slujbe de pomenire pentru victimele de la clubul Colectiv

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 30 Octombrie 2019

La patru ani de la tragicul eveniment din clubul Colectiv, Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat miercuri, 30 octombrie 2019, săvârșirea unor slujbe de pomenire pentru cele 64 de victime care și-au pierdut viața în urma incendiului. Slujba Parastasului a fost săvârșită la monumentul de la biserica Parohiei „Sfântul Nicolae”-Broșteni, precum și în fața fostului club Colectiv, de către un sobor de preoți de la parohii din cadrul Protoieriei Sector 4 Capitală.

Pomenirea victimelor a început la biserica Parohiei „Sfântul Nicolae”-Broșteni, unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului în fața monumentului edificat în memoria tinerilor care au decedat ca urmare a incendiului de la clubul Colectiv din București, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015. Aici, s-a depus o coroană de flori și s-au înălțat rugăciuni pentru odihna sufletelor celor trecuți la Domnul. 

Soborul de slujitori a fost condus de părintele Ioan-Vartan Armași, protoiereu al Protopopiatului Sector 4 Capitală, care a evi­dențiat faptul că Biserica Ortodoxă Română este permanent alături de familiile îndoliate. „Și anul acesta, ca în toți cei patru ani care s-au scurs de la tragicul eveniment de la Colectiv, Biserica a înălțat rugăciuni pentru odihna sufletelor celor adormiți și pentru alinarea suferinței celor care i-au pierdut pe cei dragi la acel moment. Biserica a fost permanent aproape de familiile acestora prin rugăciune, în special, dar și cu toată fapta cea bună. Astăzi, după săvârșirea Sfintei Liturghii la Biserica «Sfântul Nicolae»-Broșteni, cea mai apropiată biserică de locul tragediei, la acest frumos monument pe care Arhiepiscopia Bucureștilor l-a ridicat prin străduința deosebită a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, am săvârșit slujba Parastasului. Biserica se roagă și este aproape de familiile îndoliate și, pentru că mai sunt câteva zile până când îi vom pomeni pe toți cei adormiți, înălțăm rugăciuni pentru odihna acelora și pentru iertarea păcatelor lor. A fost un moment care a lovit cumplit întreaga societate românească, oamenii au devenit mai sensibili și au văzut că o astfel de tragedie poate schimba viețile fiecăruia dintre noi și tocmai de aceea este datoria noastră să ne amintim de cei care au murit atunci și să le păstrăm o pioasă amintire”, a spus părintele protopop Ioan-Vartan Armași. 

Pomenirea victimelor incendiului de la clubul bucureștean a continuat și în fața clădirii în care a avut loc incidentul din urmă cu patru ani. La slujbele de pomenire au participat părinți și apropiați ai celor care au trecut la Domnul, precum și oameni care locuiesc în apropiere.