Slujbe la început de an în Transilvania
Prima zi din anul nou a fost întâmpinată cu slujbe de mulţumire adresate lui Dumnezeu pentru darurile duhovniceşti primite. De asemenea, pe 1 ianuarie, credincioşii au prăznuit Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului şi l-au cinstit pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare.
În prima zi din noul an, credincioşii sibieni au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Praznicul Tăierii Împrejur a Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi sărbătoarea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare i-au adunat pe sibieni la Catedrala mitropolitană din Sibiu pentru a se ruga în prima zi din an ca darurile duhovniceşti primite până acum să se înmulţească şi în perioada următoare. Dacă trecerea dintre ani i-a aflat tot la Catedrala mitropolitană, unde ierarhul şi soborul slujitor au oficiat rânduiala slujbei din această noapte deosebită, credincioşii sibieni au continuat în prima dimineaţă din an să mulţumească lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite şi s-au rugat Sfântului Vasile cel Mare pentru mijlocire înaintea Tronului Ceresc.
La Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, în soborul de preoţi s-au aflat slujitorii Catedralei mitropolitane şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici“ a Catedralei mitropolitane.
„Om şi Dumnezeu“
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a expus pe larg evenimentele sfinte petrecute la opt zile după Naşterea Domnului, când s-a împlinit rânduiala iudaică de tăiere-împrejur.
„Evanghelia de astăzi ne descrie cum a fost adus Mântuitorul Iisus Hristos la templu, unde a primit tăierea-împrejur, pentru a fi cu adevărat un fiu al poporului Israel. În acelaşi timp, ne-a lăsat nouă o altă rânduială. care depăşeşte orice altă însemnare, şi anume Taina Mirungerii. Evanghelia de astăzi ne mai descrie un eveniment important, din vremea când Mântuitorul Iisus Hristos avea 12 ani şi care este o mărturie că El a venit ca să ne mântuiască, că Pruncul născut în ieslea din Betleem va fi Mielul de jertfă. Apoi, vedem că El a fost şi Om şi Dumnezeu, dovedindu-se aceasta din pruncie“, a spus Părintele Mitropolit.
În continuarea cuvântului de învăţătură, ierarhul a prezentat viaţa Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai mari teologi ai Bisericii.
„Sfântul Vasile cel Mare a fost un om al rugăciunii şi al preamăririi lui Dumnezeu. A realizat o operă teologică cu o încărcătură spirituală deosebită. A îndrăznit să pătrundă în tainele dumnezeirii atât cât a fost posibil minţii umane luminate de credinţă. Ne-a lăsat liturghia pe care am săvârşit-o astăzi, asemănătoare din punct de vedere a ritualului cu cea a Sfântului Ioan Gură de Aur, dar mai amplă şi mai bogată în teologie“, a mai spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu l-a ridicat pe diaconul Emanuel Benchea la rangul de arhidiacon. IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe toţi cei care portă numele marelui ierarh şi teolog al Bisericii şi i-a îndemnat să se roage sfântului ocrotitor pentru a primi ajutor în viaţa duhovnicească. Pentru a desăvârşi programul duhovnicesc din prima zi a noului an, IPS Mitropolit Laurenţiu şi soborul de preoţi au oficiat după Sfânta Liturghie şi un Te Deum.
Liturghie arhierească la Cluj-Napoca
În prima zi din an, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Naşterea Domnului“ din cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca, la sărbătoarea Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului şi la cea a Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. În cadrul cuvântului rostit în biserica „Naşterea Domnului“, IPS Mitropolit Andrei a vorbit celor prezenţi despre importanţa praznicului, în cadrul cuvântului de învăţătură intitulat „Iisus, nume preasfânt“. IPS Andrei a arătat că în biserica creştină, copilul primeşte numele la botez. „Vom accentua cu tărie că tăierea împrejur din Vechiul Testament a fost înlocuită de botez. Lucrul acesta îl aflăm şi din Apostolul ce s-a citit astăzi, în Epistola către Coloseni, în capitolul II, versetele 11-12 citim: «În Hristos aţi fost tăiaţi împrejur cu tăiere împrejur nevăzută de mână, prin dezbrăcarea de trupul cărnii, întru tăierea împrejur a lui Hristos, îngropaţi împreună cu el în botez, aţi înviat în credinţa în lucrarea lui Dumnezeu, Cel care L-a înviat pe El din morţi». Aşadar noi avem tăierea împrejur duhovnicească, fiind botezaţi în numele Sfintei Treimi“.
La finalul Sfintei Liturghii, parohul Nicolae Buda i-a mulţumit IPS Mitropolit Andrei pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor.
Slujire arhierească la Catedrala Reîntregirii
La ora 24.00, la cumpăna dintre anii 2013 şi 2014, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei a oficiat în Catedrala Reîntregirii slujba la trecerea dintre ani, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizările din anul care tocmai s-a încheiat, şi s-au înălţat rugăciuni Bunului Dumnezeu în nădejdea că anul 2014 va aduce Bisericii şi credincioşilor, pe lângă un spor material şi economic, mai multă credinţă şi râvnă de a-L mărturisi pe Hristos cu cuvântul şi cu fapta.
Pe 1 ianuarie 2014, la praznicul Tăierii împrejur cea după trup a Domnului şi la sărbătoarea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, IPS Arhiepiscop Irineu a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvântul de învăţătură la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia.
Sărbătoare la Oradea
În prima zi din anul civil 2014, la opt zile de la marele praznic al Naşterii Domnului, când Biserica dreptmăritoare prăznuieşte Tăierea împrejur cea după trup a Mântuitorului Iisus Hristos şi îl pomeneşte pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare la Catedrala episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, în paraclisul de iarnă de la demisol, ce are ca ocrotitori pe Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa unui mare număr de credincioşi.
În cadrul Sfintei Liturghii s-au înălţat rugăciuni de mulţumire către Preasfânta Treime pentru anul civil ce a trecut, cerându-se binecuvântarea lui Dumnezeu pentru anul ce a început.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre semnificaţiile Tăierii împrejur cea după trup a Domnului Iisus Hristos: „În a opta zi de la naştere, Mântuitorul Hristos a primit numele de Iisus şi a fost tăiat împrejur după trup, cum cerea Legea cea veche, pe care El a venit să o desăvârşească, aducând Legea Harului, înlocuind pentru noi, fraţii săi în umanitate, tăierea împrejur cea după trup, cu tăierea împrejur a inimii, pentru noi toţi care credem în El, fie de parte bărbătească, fie de parte femeiască. Astfel, inimile noastre, duhovniceşte tăiate împrejur, pline de iubire, de lumină şi pătrunse de harul Duhului Sfânt, strălucesc în iubirea lui Dumnezeu faţă de lume, faţă de umanitate, faţă de noi, urmaşii lui Adam. Aceasta este, duhovniceşte înţelegând, taina sărbătorii de azi pentru noi, creştinii ortodocşi“.
De asemenea, ierarhul a prezentat aspectele de căpătâi ale vieţii şi activităţii marelui ierarh capadocian, Sfântul Vasile cel Mare, un model de vieţuire şi lucrare duhovnicească pentru întreaga creştinătate.
Totodată, ierarhul Oradiei a arătat că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, la propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, ca anul 2014 să fie declarat „Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii)“ şi „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni“ în Patriarhia Română, subliniind importanţa celor două Sfinte Taine, Spovedania şi Împărtăşania, pentru viaţa fiecărui creştin în parte, şi necesitatea prezentării Sfinţilor Martiri Brâncoveni ca modele vrednice de urmat, în special de generaţia tânără.
La finalul slujbei, PS Episcop Sofronie a făcut urări de ani mulţi şi binecuvântaţi dreptmăritorilor creştini care poartă numele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare şi îl au ca ocrotitor, precum şi tuturor credincioşilor, cu prilejul intrării în noul an civil 2014.
Prima zi a noului an la Zalău
În prima zi a noului an, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din municipiul Zalău, alături de parohul Ionuţ Pop, consilierul economic al Episcopiei Sălajului. Ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre timp şi însemnătatea acestuia în iconomia mântuirii.
„La fel ca şi lumea, timpul a fost creat de Dumnezeu din nimic. Deşi îngerii au fost aduşi în existenţă după crearea timpului, în lumea lor acesta nu există, ei fiind fiinţe spirituale. Cu toate acestea, nu tot ceea ce este veşnic este şi fără început, pentru că îngerii sunt veşnici, dar nu împreună veşnici cu Dumnezeu, de vreme ce au fost creaţi de către Dumnezeu la un moment dat. Prima menţiune în paginile Sfintei Scripturi despre vârsta unui om apare la naşterea lui Set. Timpul a fost creat o dată cu lumea şi se va sfârşi o dată cu ea, căci la a doua venire va fi un cer nou şi un pământ nou. De asemenea, învierea înseamnă transcenderea spaţiului şi a timpului, deci depăşirea condiţiei umane de la crearea sa, acesta fiind marele dar pe care Dumnezeu îl va oferi tuturor oamenilor la sfârşitul lumii“, a arătat PS Petroniu.
Călugărul străromân Dionisie Exiguul este cel care a stabilit cronologia erei creştine, luând ca punct de referinţă anul naşterii Mântuitorului. Ca mijloc de comemorare a vieţii şi activităţii Mântuitorului, anul bisericesc, care începe la 1 septembrie, are în centrul său sărbătoarea Sfintelor Paşti şi este împărţit în trei perioade, numite după cartea principală de slujbă folosită în fiecare din aceste perioade: penticostar, octoih şi triod.
În decursul fiecărui an bisericesc ni se prezintă şi actualizează întreaga viaţă şi activitate a Domnului Hristos, în toate cele trei aspecte ale misiunii Sale de învăţător, de arhiereu şi de împărat sau biruitor asupra păcatului şi a morţii.
În concluzie, ierarhul a arătat că timpul nu este doar o unitate de măsură, ci o realitate care nu cruţă pe nimeni, astfel, îndemnul PS Petroniu a fost ca timpul să fie folosit cu folos pentru dobândirea mântuirii.
Parohul Ionuţ Pop a mulţumit PS Episcop Petroniu pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor din această parte a oraşului. Parohia a fost înfiinţată în 2009, fiind prima din cele două parohii care au fost create în întâmpinarea nevoilor spirituale ale locuitorilor Municipiului Zalău după întronizarea Preasfinţitului Părinte Petroniu ca primul episcop al Sălajului.
Odată cu înfiinţarea parohiei şi numirea pr. Ionuţ Pop ca paroh şi responsabil cu zidirea bisericii, PS Petroniu a oferit parohiei un odor de mare preţ - o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae. Prin purtarea de grijă a Sfântului Ierarh Nicolae, prin hărnicia parohului Ionuţ Pop şi jertfelnicia credincioşilor, în acest moment biserica este ridicată şi finisată la exterior, interiorul locaşului de cult urmând a fi pictat.
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare sărbătorit la Deva
La trecerea dintre ani, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârşit slujba de Te Deum la Catedrala Episcopală ,,Sfântul Ierarh Nicolae“ din Deva. Cu această ocazie, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a înălţat rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate în anul 2013 asupra preoţilor, monahilor, monahiilor şi a tuturor credincioşilor din cuprinsul Episcopiei Devei şi Hunedoarei. La sfârşitul slujbei de mulţumire, Preasfinţitul Gurie a amintit credincioşilor că misiunea lor cea mai importantă este să ajungă la asemănarea cu Dumnezeu şi le-a urat, apoi, un an nou fericit, plin de bucurii duhovniceşti.
Pe 1 ianuarie, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ din Parohia Deva IV.
La momentul predicii, ierarhul a vorbit credincioşilor prezenţi despre dragostea pe care Dumnezeu o are pentru creaţia Sa şi despre misiunea creştinului de-a ajunge să se asemene cu Creatorul său şi de-a dobândi starea de fericire deplină, alături de mântuirea sufletului. La finalul slujbei, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a urat tuturor credincioşilor prezenţi un an nou fericit, plin de bucurie şi iubire frăţească.
Hramul Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare“
Singura mănăstire din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, ocrotită de Sfântul Vasile cel Mare, şi-a sărbătorit hramul pentru prima dată în prima zi din anul 2014. Aşezământul monahal de maici a fost înfiinţat recent, în luna noiembrie 2013, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Mănăstirea este situată în apropiere de localitatea Gilău, pe malul lacului Someşul cald, pe ruta Cluj-Napoca - Mărişel. Programul slujbelor dedicate hramului a debutat din Ajun cu Vecernia Mare cu Litie, Slujba de Te Deum la cumpăna dintre ani şi Utrenia. În ziua Sfântului Vasile au fost săvârşite Acatistul Sfântului, slujba ceasurilor şi Sfânta Liturghie. Deşi este recent înfiinţată, mănăstirea are o casă ce cuprinde un corp de chilii şi un paraclis cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare“. Obştea aşezământului monahal este formată din şapte vieţuitoare, în frunte cu stareţa Maria Vulcu şi duhovnicul Dan Popovici. Monahiile pictează icoane pe lemn în stil bizantin, pe sticlă, specifice Lazului, şi confecţionează veşminte monahale şi preoţeşti. Ctitorii aşezământului monahal cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare“ sunt familia Vasile şi Angela Salanţa alături de ceilalţi membri din Composesoratul Someşul Cald, care a donat Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului terenul pentru ridicarea mănăstirii.
Sărbătoare la şcoala Christiana
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, şi-a aniversat, pe 30 decembrie, ziua de naştere. Cu această ocazie, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Capela şcolii „Christiana“ cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare“. Alături de ierarh a slujit un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, directorul şcolii „Christiana“, pr. Claudiu Precup şi pr. Călin Ficior.
În cadrul cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul Vasile Someşanul a vorbit despre importanţa Centrului Social Misionar „Sfântul Vasile cel Mare“ al Arhiepiscopiei Clujului, în ajutorarea celor nevoiaşi: „Centrul oferă servicii de recuperare din abandon şcolar şi, în acelaşi timp, o pregătire pentru o viaţă corectă, demnă şi cinstită. De asemenea, prin cantina «Sfântul Ştefan», care funcţionează în acest aşezământ, se oferă la 100 de persoane, prin anchetă socială, un prânz, de luni până vineri. Tot aici funcţionează Centrul de tineret unde se oferă meditaţii şi activităţi extraşcolare spre o continuă integrare şi sporire, completare a actului educaţional pe care copiii şi tinerii îl parcurg în şcolile în care sunt înscrişi“.
PS Vasile Someşanul le-a mulţumit tuturor celor prezenţi: „Vă mulţumesc tuturor că aţi venit astăzi aici la capela şcolii Christiana pentru a fi împreună în această comuniune şi ne rugăm bunului Dumnezeu să o putem să o păstrăm şi să o sporim. Dumnezeu să vă dea sănătate şi un An Nou cu pace şi cu multe împliniri“. (Pr. Cristian Rus, diac. Sergiu Nicolae Succurro, Ştefan Mărculeţ, Grigore Sâmboan)