Slujbe şi tradiţii de Bobotează
Biserica Ortodoxă sărbătoreşte mâine, 6 ianuarie, Botezul Domnului. Pregătirile pentru această mare sărbătoare încep de astăzi. În toate bisericile parohiale sau mănăstireşti se săvârşeşte Liturghia Sfântului Vasile cel Mare şi Ceasurile împărăteşti, iar mâine se va săvârşi Sfinţirea cea Mare a Apei sau Agheazma Mare. Tot în ziua Bobotezei, în unele eparhii se urmează tradiţia aruncării în apă a crucii.
La Catedrala patriarhală din Capitală vor fi oficiate, în aceste zile, slujbe speciale prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului şi de pomenirea Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. În ajunul Epifaniei se va săvârşi Liturghia Sfântului Vasile cel Mare pentru a doua oară de la începutul anului. "În ajunul Bobotezei, în ziua de 5 ianuarie, dimineaţa, la ora 7:00, la Catedrala patriarhală vor fi săvârşite Ceasurile împărăteşti, slujbe care se săvârşesc în Biserica Ortodoxă doar de trei ori pe an: în Vinerea Mare, în ajunul Crăciunului şi în ajunul Bobotezei. După Ceasurile împărăteşti, va fi săvârşită Liturghia Sfântului Vasile cel Mare care se săvârşeşte de 10 ori pe an, unită cu Vecernia praznicului Botezului Domnului şi apoi va urma Sfinţirea cea Mare a Apei, care se săvârşeşte de două ori pe an, în ajunul Bobotezei şi chiar în ziua praznicului, în ziua de 6 ianuarie. În ajunul sărbătorii Botezului Domnului, la ora 16:00, la Catedrala patriarhală va fi săvârşită Pavecerniţa Mare şi apoi Litia. În ziua praznicului se vor săvârşi miezonoptica, Utrenia, iar de la ora 9:30, Sfânta Liturghie. După Sfânta Liturghie, în spaţiul dintre Reşedinţa patriarhală şi Catedrala patriarhală va fi săvârşită Sfinţirea cea Mare a Apei sau Agheazma Mare, pe care credincioşii o pot lua pentru a fi sfinţite casele şi pentru a gusta din aceasta vreme de opt zile", a declarat părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale, pentru TRINITAS TV.
Tinerii curajoşi vor recupera din apa mării trei cruci
Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie astăzi, începând cu ora 7:45, la Catedrala "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Constanţa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La ora 10:00, ierarhul Tomisului va oficia slujba de Sfinţire Mare a Apei, slujbă identică cu cea care se oficiază în ziua de Bobotează. Apa sfinţită urmează a fi îmbuteliată în PET-uri pregătite pentru credincioşii constănţeni. Mâine, 6 ianuarie, începând cu ora 9:00, la Catedrala arhiepiscopală "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului va fi săvârşită de către ierarhul Tomisului. După slujbă, clerul şi credincioşii vor porni în procesiune spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de Sfinţire a Apelor. Conform tradiţiei, Înalt Preasfinţitul Teodosie va arunca în apa mării trei cruci ce vor fi recuperate de tineri curajoşi. Tot în cadrul slujbei, Arhiepiscopul Tomisului va sfinţi apa din budanele de lemn aflate în care trase de boi şi de măgari.
Programul de Bobotează în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
La Catedrala mitropolitană din Iaşi, programul liturgic dedicat Botezului Domnului a început în această dimineaţă de la ora 4:00, cu Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile împărăteşti, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia praznicului Botezului Domnului. Pe 6 ianuarie va fi oficiată de dimineaţă slujba Utreniei, iar de la ora 9:00 Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană. "Joi, în jurul orei 12:00, vom ieşi în procesiune pe platoul din faţa Catedralei mitropolitane, unde IPS Părinte Mitropolit Teofan va oficia slujba Aghezmei Mari. La finalul acestei slujbe, la care vor participa ca în fiecare an sute de credincioşi, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei va rosti un cuvânt de binecuvântare. Vor fi pregătite cele 12 vase mari din lemn pentru Agheazma Mare şi o cruce de gheaţă pe platoul din faţa Catedralei mitropolitane din Iaşi", a declarat arhimandritul Dosoftei Şcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi.
Toţi preoţii şi credincioşii din Sibiu vor veni în Piaţa Mare
În Mitropolia Ardealului, cel mai mare eveniment va avea loc în Piaţa Mare a municipiului Sibiu, unde toţi preoţii şi credincioşii vor ieşi în procesiune din toate părţile oraşului spre Piaţa Mare. În ziua de Bobotează, Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolit al Ardealului, va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Sibiu. De asemenea, fiecare preot va sluji în parohia sa, însă după terminarea Sfintei Liturghii, toată lumea, preoţi şi credincioşi, va porni spre Piaţa Mare din oraş, unde va fi săvârşită slujba de sfinţire a Aghezmei Mari. "Fiecare preot împreună cu credincioşii din parohia pe care o păstoreşte va porni în procesiune spre Piaţa Mare, unde IPS Laurenţiu va săvârşi slujba de sfinţire a Aghezmei. Aici sunt aşteptaţi să vină mii de credincioşi din tot oraşul", a declarat arhimandritul Macarie Ţuţul Mare, eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Sibiu.
Slujiri arhiereşti în Banat de Bobotează şi Sfântul Ioan
Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, va oficia mâine, 6 ianuarie, la praznicul Botezului Domnului, Sfânta Liturghie şi slujba de Sfinţire a Apei la Catedrala arhiepiscopală "Sfânta Treime" din Arad, iar vineri, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, va sluji în catedrala veche din oraş cu hramul "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul". Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, va săvârşi mâine Sfânta Liturghie şi slujba de Sfinţire a Apei la Catedrala episcopală "Învierea Domnului" din Caransebeş, iar vineri, 7 ianuarie, va sluji la Biserica "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" din oraş. Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, va oficia mâine, 6 ianuarie, Sfânta Liturghie şi slujba de Sfinţire a Apei la Catedrala mitropolitană "Sfinţii Trei Ierarhi" din Timişoara, iar vineri, 7 ianuarie, va fi prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Mehala, din cadrul Protopopiatului I Timişoara, unde va săvârşi Sfânta Liturghie, în cadrul căreia va hirotoni întru diacon pe teologul Matei Răzvan. (Gh. C. Popa, S. Dascălu, G. Giurgiu)