Slujire a ierarhului Hușilor la Schitul Drăgești

Data: 26 Iunie 2024

Duminică, 23 iunie, de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul Drăgești, cu prilejul hramului așeză­mântului.

Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele exarh Zaharia Curteanu și părintele stareț Vichentie Lupu.

În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre calitatea Sfântului Duh de a fi „Duhul înțelegerii”. 

„Nu este foarte greu să constatăm și noi că momentele în care nu reușim să ne înţelegem, să comunicăm, să fim în comuniune unul cu celălalt sunt din pricina mândriei care ne locuiește, ne blochează și generează prejudecăţi și tendinţa de a-l controla pe cel de lângă noi. Aceasta este o sursă permanentă de conflict și de afirmare a egoului, în raport cu cei de lângă noi. De multe ori, vorbim aceeași limbă, dar nu reușim să găsim acea stare de comuniune, acel flux de energie care să înlesnească înţelegerea dintre noi. În asemenea contexte, când vrem să exprimăm o stare de confuzie, o stare de haos, pe care nu o mai putem suporta și căreia nu-i mai găsim nici un fel de logică și coerenţă, o numim ca fiind o «babilonie», de la cuvântul «Babilon», care înseamnă tocmai acest lucru - confuzie, neînţelegere. Sursa acestei neînţelegeri este mândria, păcatul care Îl alungă pe Duhul Sfânt, cel care este numit «Duhul înţelegerii». La rădăcina înţelegerii dintre oameni stă întotdeauna smerenia. […] Unde există smerenie, există și înţelegere. Unde există mândrie, nu putem vorbi de nici un fel de cale de comunicare, de nici un fel de posibilitate de a ajunge la sufletul celuilalt. Mândria ridică între noi, oamenii, ziduri, pe care le cimentăm folosind cărămizile prejudecăţilor și ale aroganţei, cărămizile unui dispreţ faţă de cei din jurul nostru. Exact așa au vrut cei din Babilon - să ridice aceste cărămizi ale aroganţei, pe care Dumnezeu le-a stopat”, a spus ierarhul.

După Sfânta Liturghie, Părintele Episcop Ignatie a vizitat șantierele bisericilor din localitățile Huc, Todirești, Schinetea și Armășeni, precum și stadiul picturii bisericii din Dumești.