Slujire arhierească în localitatea Mahmudia
Mărturisitori ai Ortodoxiei în temniţele comuniste au fost comemoraţi marţi, 9 mai, în localitatea Mahmudia, judeţul Tulcea. Evenimentul s-a desfăşurat cu prilejul sărbătoririi hramului bisericii parohiale, şi anume „Aducerea la Bari a moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae”.
Cu prilejul sărbătorii „Aducerea la Bari a moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae” sau „Sfântul Nicolae de vară”, biserica din localitatea Mahmudia, județul Tulcea, și-a sărbătorit hramul.
Dimineață a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezenţa a numeroși credincioși. „În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa, Părintele Episcop Visarion, a vorbit despre importanța sărbătorii pentru întreaga lume creștină și, în mod special, despre cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae în evlavia poporului român. Totodată, a amintit și de chipurile pline de dăruire și bărbăție creștină ale fericitului întru adormire Patriarh Justinian și ale părintelui Gheorghe Calciu. La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Visarion a acordat părintelui paroh, Cristian Dănuț Tănase, distincția de iconom stavrofor. La sărbătoare au participat numeroși creștini, elevi de la școala din localitate și autorități locale, în felul acesta fiind marcată și Ziua Europei, care este o sărbătoare anuală a păcii și unității pe bătrânul continent, atât de mult încercat în ultimul timp. La sfârșitul Sfintei Liturghii, la monumentul din curtea bisericii a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii și eroii satului”, a mai precizat pr. consilier Felix Neculai, consilier cultural şi comunicaţii media al Episcopiei Tulcii.
După slujbă a avut loc un eveniment comemorativ închinat mărturisitorilor credinţei ortodoxe din perioada regimului comunist. „Au fost evocate mai multe momente din perioada regimului comunist, precum vizita pe care vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina, al Bisericii Ortodoxe Române, a făcut-o în data de 19 septembrie 1974 la Biserica «Sfântul Nicolae de vară» din Mahmudia. Din delegaţia patriarhală mai făceau parte IPS Teoctist, Mitropolitul Olteniei, PS Antim Nica, Episcopul Dunării de Jos, și PS Gherasim Constănțeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Dunării de Jos. De asemenea, cu pioșenie a fost evocat și faptul că părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, unul dintre clericii de seamă ai Bisericii noastre și un fervent apărător al Ortodoxiei în perioada dinainte de 1989, s-a născut în această localitate, care-i prețuiește numele și valoarea până astăzi”, a precizat pr. Felix Neculai.
În Mahmudia există două biserici cu acest hram.