Slujire arhierească în Parohia Lunca din județul Buzău
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a slujit duminică, 26 februarie, în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a Parohiei Lunca din comuna buzoiană C.A. Rosetti. Numeroși credincioși din localitate au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de ierarhul locului.
Soborul care a slujit împreună cu Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a fost format din cinci preoți și trei diaconi, printre care s-au numărat pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II, și pr. paroh Costică Burlacu.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre semnificația duminicii de dinaintea Sfântului și Marelui Post al Paștilor.
„Sfânta Evanghelie citită astăzi nu conține nici o referire la episodul izgonirii lui Adam din Rai, ci doar o parte a cântărilor de la slujba Utreniei, în care se face o recapitulare a dramei vieții omenești, de-a lungul timpurilor. Și ceea ce a pătimit neamul omenesc de la Adam și Eva pătimim și noi, fiecare în parte, de la naștere până la moarte, adică ne trăim viața cu bune și cu rele, cu necazuri și cu bucurii. Dar, pentru că trecem prin încercări și deseori cădem sub povara ispitelor, Biserica ne îndeamnă să acceptăm a săvârși această călătorie împreună cu Mântuitorul Hristos, să medităm la istoria dramatică a neamului omenesc și la ceea ce a făcut Domnul pentru noi, pregătindu-ne să-L întâmpinăm cum se cuvine la marele praznic al Învierii. Vă dorim tuturor sănătate, pace și bucurie sfântă, iar calea postului, care înseamnă urcuș anevoios aducător de bucurie, să o simțiți cât mai ușoară; să nu vă gândiți la lungimea sa, ci, mai curând, lăsați-vă în grija lui Dumnezeu, făcând ceea ce este bine și plăcut Lui, pentru ca toți să ne împărtășim de lumina Sfintei Învieri a Mântuitorului Iisus Hristos”, a menționat ierarhul.
La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Ioan-Marian Mihalcea a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Fărcaș, Protoieria Focșani I, județul Vrancea.
Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.