Slujire arhierească la Mănăstirea Izbuc, judeţul Bihor
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Izbuc din judeţul Bihor, în Duminica a 29-a după Rusalii.
Pasajul evanghelic din cadrul Sfintei Liturghii a adus în atenție importanța recunoștinței în viața spirituală, reflectată în minunea vindecării celor zece leproși. Ierarhul a vorbit despre îndemnul hristic către samarineanul tămăduit, „Scoală-te şi du-te; credinţa ta te-a mântuit”, evidenţiind răscumpărarea păcatelor prin jertfa de pe Cruce, „ca prin Învierea Lui să ne mutăm și noi din moarte la viață, prin credința în El. Aici înțelegem tâlcul cel profund al cuvintelor Mântuitorului cu care se încheie pericopa evanghelică: «Scoală-te și du-te; credința ta te-a mântuit». Trebuie să înțelegem mai mult decât un cuvânt de folos sau o concluzie cât se poate de firească în ordinea noastră, umană. Este mai mult decât atât, căci privește pe fiecare om în parte, trimițând la Împărăția cerurilor - direcția unde noi trebuie să mergem: «Du-te!» -, spre locul gătit de Dumnezeu”.
Recunoștința față de Domnul Hristos manifestată de samarinean, alături de dragoste și nădejdea în Dumnezeu, îl face pe om să fie mai tare decât moartea, „miza” Întrupării și supliciului hristic, biruirea „boldului morții”, a mai menţionat ierarhul, iar taina vindecării celor zece leproși „e vindecarea noastră din moarte, căci lepra este chipul morții. «Credința ta te-a mântuit» este cuvântul pe care Domnul, astăzi, din Ceruri, ni-l transmite și nouă, căci numai prin credință ne vom putea mântui sufletele”.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotesit întru protosinghel pe ieromonahul Chiril Boroș de la Mănăstirea Izbuc. La final au fost înălțate rugăciuni de mijlocire pentru odihna și iertarea sufletului mamei chiriarhului, Maria Drincec, împreună cu cei trecuți în veșnicie din neamul ei. De asemenea, a fost pomenit poetul Mihai Eminescu, la 173 de ani de la naştere.