Slujire arhierească la Parohia Movila Banului
Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, s-a aflat marţi, 7 ianuarie, în mijlocul credincioşilor din Parohia Movila Banului din judeţul Buzău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie de prăznuire a Soborului Sfântului Ioan Botezătorul.
Biserica „Sfânta Treime“ din localitatea buzoiană Movila Banului a îmbrăcat haine de sărbătoare în ziua Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Numeroşi credincioşi din parohie, precum şi din satele vecine au venit să primească binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în biserica parohială de chiriarhul locului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că a doua zi după praznicul Bobotezei este cinstit Sfântul Ioan Botezătorul, cel care a avut un rol deosebit de important la Botezul Domnului de la Iordan. „După praznicul Bobotezei, s-a rânduit ca ziua următoare să fie închinată celui care a îndeplinit un rol însemnat la Botezul Domnului, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul. Prin urmare, nu se putea petrece Botezul Mântuitorului Hristos la râul Iordan fără Sfântul Ioan Botezătorul, aşa cum nu putea să aibă loc Naşterea Pruncului Iisus la Betleem sau întruparea Fiului lui Dumnezeu fără Sfânta Fecioară Maria. De aceea, Sfinţii Părinţi ai Bisericii au hotărât ca a doua zi după un praznic important, cum au fost Naşterea Domnului şi Botezul Domnului, să fie închinată persoanei care a îndeplinit cel mai important rol în evenimentul respectiv. Aşadar, ziua de 7 ianuarie este dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, cel mai mare dintre prorocii Vechiului Testament şi cel din urmă, cel care a fost puntea de legătură dintre Vechiul Testament şi Noul Testament“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Biserica „Sfânta Treime“ din localitatea Movila Banului a fost ridicată între anii 1990 şi 1993, pe locul unei vechi biserici din lemn. În apropierea lăcaşului se află în curs de construire o casă praznicală şi o clopotniţă care vor întregi ansamblul parohial, ne-a spus Dragoş Olteanu, consilier media eparhial. Biserica Ortodoxă a închinat Sfântului Ioan Botezătorul mai multe sărbători în cursul anului bisericesc: Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul (23 septembrie), Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), prima şi a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (24 februarie) şi a treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (25 mai).