Slujire arhierească la Parohia Udricani din București
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie. Comunitatea parohială a sărbătorit‑o pe Sfânta Mare Muceniță Anastasia, care se numără printre ocrotitorii sfântului lăcaș. Aici se află încă din anul 2017 un fragment din moaștele sfintei.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia rânduită, care consemnează genealogia Mântuitorului. „Evanghelia rânduită a fi citită astăzi, înaintea praznicului Nașterii Domnului, ne atrage atenţia că Iisus Hristos a fost nu numai Dumnezeu adevărat, ci și Om adevărat. De aceea ne‑a fost prezentată în mod concret genealogia strămoșilor Săi. Pe de o parte, este subliniată umanitatea Mântuitorului Iisus Hristos, Care «nu a luat firea îngerilor, ci sămânţa lui Avraam a luat» (Evrei 2, 16), arătând că Hristos‑Domnul, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, S‑a pogorât din ceruri și S‑a întrupat din Maria Fecioara, pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire. Pe de altă parte, înțelegem că motivația principală a citării genealogiei Domnului Iisus este aceea de a dovedi că El este Mesia cel făgăduit lui Avraam şi lui David şi celorlalţi bărbaţi vestiți ai istoriei vechi‑testamentare. Deci, prin Fiul lui Dumnezeu întrupat, Care a luat asupra Sa firea omenească, Dumnezeu a voit să mântuiască lumea. Sfântul Părinte Dumitru Stăniloae spune că «Hristos Îşi asumă firea omenească a urmașilor lui Adam pentru a o vindeca de păcat, pentru a înnoi dinlăuntru umanitatea». Sfântul Evanghelist Matei ne propune o cheie de lectură a genealogiei prin împărţirea acesteia în trei mari secțiuni, fiecare secțiune cuprinzând 14 generații (42 de nume). De ce atâtea? Pentru că 3 este simbolul lucrării Sfintei Treimi în fiecare generație, iar 14 înseamnă de două ori șapte, cifra șapte fiind considerată simbol al perfecțiunii, al sfințeniei”.
La final, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru eroii Revoluției din decembrie 1989.
Biserica Parohiei Udricani este singura din Capitală care are în patrimoniul sacru moaștele Sfintei Mari Mucenițe Anastasia.