Slujire arhierească la Racoviţa, judeţul Sibiu
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva în Biserica „Sfânta Treime” din Racoviţa, judeţul Sibiu. Elevii din satul sibian au pregătit, cu ocazia vizitei pastorale a Mitropolitului Ardealului, un târg de produse tradiţionale.
Credincioşii din satul sibian au participat în număr mare la Liturghia arhierească, au îmbrăcat costumele populare specifice comunităţii lor şi s-au rugat împreună cu soborul slujitor pentru ocrotire cerească, pace în lume şi sănătate. Racoviţenii şi oaspeţii prezenţi la sărbătoarea satului au avut posibilitatea să afle mai multe despre viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva, despre minunile săvârşite de moaştele acesteia care se află în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precum şi despre ajutorul şi mijlocirea ocrotitoarei Moldovei pentru cei care i se roagă cu multă credinţă.
„Sfânta Cuvioasă Parascheva, (...) mergând la biserică, la vârsta de 10 ani a reţinut un mesaj pe care şi l-a însuşit. Noi ne bucurăm când vedem copiii la biserică şi mai ales când părinţii îi aduc pe copii la biserică şi iată un exemplu că un copil de 10 ani poate să primească un mesaj dumnezeiesc atât de bine şi de profund, încât să devină pentru el o normă de viaţă. Ce a auzit Sfânta citindu-se de la Evanghelia de la Marcu? «Cel ce vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie!» Ea a înţeles că trebuie să fie încă de acum, de la vârsta de 10 ani, făcătoare de bine”, a subliniat IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu în cuvântul de învăţătură.
Preotul paroh Dumitru Irodion i-a mulţumit ierarhului şi i-a oferit în dar o icoană a Sfintei Treimi, apoi a amintit lucrările făcute în ultimii ani la biserica parohială, cu sprijinul credincioşilor, cărora le-a adresat mulţumiri. Cu această ocazie a fost anunţat parteneriatul încheiat cu Primăria Racoviţa pentru construirea cu fonduri europene a unei grădiniţe în sat, pe un teren oferit de Parohia Racoviţa. La final, elevii din localitate au organizat un târg de produse tradiţionale, iar oaspeţii au avut posibilitatea să viziteze standurile pregătite la această manifestare.