Slujire arhierească și hirotonie de diacon în Capitală

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 14 Iulie 2024

Credincioșii Bisericii Albe din Protopopiatul Sector 1 Capitală au primit, în Duminica a 3-a după Rusalii, vizita Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părintele prof. univ. dr. Mihail Simion Săsăujan, parohul bisericii; părintele lect. univ. dr. Zaharia Matei, precum și alți clerici.

În cadrul sfintei slujbe, după intonarea imnului Axion, Prea­sfinția Sa l-a hirotonit întru diacon pe teologul Mihai Grigoraș, care vreme de mai mulți ani a slujit prin cântare această biserică bucureș­teană.

La final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesurile textului evanghelic duminical, vorbind despre zădărnicia eforturilor noastre către cele materiale și nevoia omului de a aspira către idealuri înalte.

„Psalmistul David, inspirat de Duhul Sfânt, se întreabă: «Ce este omul să-Ți amintești de el? Sau fiul omului, că-l cercetezi pe el? Micșoratu-l-ai pe dânsul cu puțin față de îngeri, cu mărire și cu cinste l-ai încununat pe el» (Psalmul 8, 4-5). Aceasta este poziția omului în Universul creat de Dumnezeu, puțin mai jos decât îngerii, și sunt chemați oamenii să ajungă la asemănare cu Dumnezeu. Toate aceste lucruri de care Dumnezeu poartă grijă sunt lucruri care ne vorbesc despre prezența și lucrarea Creatorului în istorie și în viața Universului până la sfârșitul timpului. De aici învățăm că aceste griji, pentru care arătăm o atenție excesivă și cărora le devenim robi, ne fură viața, bucuria trăirii printre semenii noștri, printre membrii familiei noastre și ne fură Împără­ția cerurilor, pentru care nu mai arătăm nici un fel de preocupare. De aceea, în Psalmul 103 se arată cu Dumnezeu Se îngrijește și de puii leilor, și de toată creația Lui. De aceea, trebuie să căutăm în primul rând ceea ce este propriu oamenilor, anume viața veșnică. Din toată această creație minunată, numai omul are suflet nemuritor și numai omul este chemat la viața veșnică. De aceea, trebuie să ne preocupăm cum putem dobândi Împărăția cerurilor, cum putem împlini acest vis al tuturor oamenilor din toate timpurile și locurile, adică să dobândim tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte. Acest lucru nu este un simplu basm, ci această năzuință arată că în inima fiecărui om a fost sădită dorința pentru viața veșnică, la care suntem chemați prin Evanghelia de astăzi”, a spus Prea­sfinția Sa.

La final, părintele Mihail Săsăujan i-a mulțumit ierarhului pentru săvârșirea sfintelor rânduieli și pentru cuvântul de învăță­tură, oferindu-i un frumos aranjament floral.