Slujire misionară și comemorarea unui compozitor în Episcopia Caransebeșului

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 06 Noiembrie 2023

Preasfințitul Părinte Lucian, E­piscopul Caransebeșului, s-a aflat duminică, 5 noiembrie, în mijlocul credincioșilor din Parohia Cuptoa­re-Secu, județul Caraș-Severin. A săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” în prezența unui nu­măr mare de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de  Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caran­sebeșului. La slujbă au participat copii și tineri îmbrăcați în costume populare.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Cuptoare a fost ridicată în anul 1931, fiind sfințită la data de 22 iulie 1951 de Mitropolitul Banatului, Vasile Lăzărescu. În pre­zent, se lucrează la acoperișul și exteriorul lăcașului de cult.

Joi, 2 noiembrie, la Caransebeș s-a desfășurat evenimentul cultural-artistic intitulat „La ceas aniversar, muzica ne unește - In me­­moriam Antoniu Sequens (1865-1938)”, prilejuit de împlinirea a 85 de ani de la trecerea la cele veșnice a compozitorului Antoniu Sequens și 25 de ani de activitate a So­cietății Femeilor Ortodoxe din Caransebeș. Întâlnirea a fost organizată de Episcopia Caranse­be­șu­lui, în colaborare cu Primăria Caranse­­beș și cu Societatea Femeilor Ortodoxe din eparhie.

Evenimentul a debutat cu o sluj­bă de pomenire a compozitorului Antoniu Sequens în Biserica-necropolă „Sfântul Ioan Botezătorul” din Caransebeș, oficiată de un sobor de preoți condus de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caranse­be­șului. Răspunsurile funebre au fost date de un grup de slujitori ai Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” pe acordurile muzicale ale renumitului compozitor.

A doua parte a evenimentului s-a desfășurat în după-amiaza acele­iași zile în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a E­­pis­copiei Caransebeșului, începând cu evocarea personalității compozitorului Antoniu Sequens, susținută de Monica Iacobescu, președinta Societății Femeilor Ortodoxe Române din Caransebeș. În continuare, auditoriul a fost purtat sub cupola divină a muzicii, printr-un moment artistic coral și instrumental din repertoriul compozitorului comemorat. Armoniile muzicale au fost maiestuos împletite de Alexandru Petria, la pian, alături de Corala „Epifania” din Timișoara, care a abordat un repertoriu religios, și de corul Catedralei Episcopale din Caransebeș, care a abordat un repertoriu laic din lucrările lui Antoniu Sequens.