Slujire misionară și comemorarea unui compozitor în Episcopia Caransebeșului
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat duminică, 5 noiembrie, în mijlocul credincioșilor din Parohia Cuptoare-Secu, județul Caraș-Severin. A săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” în prezența unui număr mare de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La slujbă au participat copii și tineri îmbrăcați în costume populare.
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Cuptoare a fost ridicată în anul 1931, fiind sfințită la data de 22 iulie 1951 de Mitropolitul Banatului, Vasile Lăzărescu. În prezent, se lucrează la acoperișul și exteriorul lăcașului de cult.
Joi, 2 noiembrie, la Caransebeș s-a desfășurat evenimentul cultural-artistic intitulat „La ceas aniversar, muzica ne unește - In memoriam Antoniu Sequens (1865-1938)”, prilejuit de împlinirea a 85 de ani de la trecerea la cele veșnice a compozitorului Antoniu Sequens și 25 de ani de activitate a Societății Femeilor Ortodoxe din Caransebeș. Întâlnirea a fost organizată de Episcopia Caransebeșului, în colaborare cu Primăria Caransebeș și cu Societatea Femeilor Ortodoxe din eparhie.
Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire a compozitorului Antoniu Sequens în Biserica-necropolă „Sfântul Ioan Botezătorul” din Caransebeș, oficiată de un sobor de preoți condus de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului. Răspunsurile funebre au fost date de un grup de slujitori ai Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” pe acordurile muzicale ale renumitului compozitor.
A doua parte a evenimentului s-a desfășurat în după-amiaza aceleiași zile în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului, începând cu evocarea personalității compozitorului Antoniu Sequens, susținută de Monica Iacobescu, președinta Societății Femeilor Ortodoxe Române din Caransebeș. În continuare, auditoriul a fost purtat sub cupola divină a muzicii, printr-un moment artistic coral și instrumental din repertoriul compozitorului comemorat. Armoniile muzicale au fost maiestuos împletite de Alexandru Petria, la pian, alături de Corala „Epifania” din Timișoara, care a abordat un repertoriu religios, și de corul Catedralei Episcopale din Caransebeș, care a abordat un repertoriu laic din lucrările lui Antoniu Sequens.