Slujire și înnoire în Eparhia Romanului și Bacăului

Un articol de: Silviu Dascălu - 13 Noiembrie 2020

Marți, 10 noiembrie, Înaltprea­sfințitul Părinte Ioachim, Arhi­episcopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, informează eprb.ro. Cu acest prilej, doi tineri au primit Taina Hirotoniei.

Înaltpreasfinţia Sa l-a hirotonit preot pe diaconul Alexandru Stanciu, care după o perioadă de pregătire pastoral-liturgică desfășurată la Catedrala Arhi­episcopală din Roman își va împlini activitatea misionară în Parohia Secuieni II, Protopopiatul Roman. Tot în cadrul aceleiaşi Sfinte Liturghii l-a hirotonit în treapta de diacon pe teologul Teofil Roncea, care își va desfășura misiunea în Parohia Viișoara din Protopopiatul Onești.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Înalt­prea­sfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre puterea înnoitoare a prezenței Duhului Sfânt în viața creștinului care participă la Sfânta Liturghie și despre comuniunea izvorâtă din împărtășirea cu Sfintele Taine:

Astăzi este o zi obișnuită în calendarul Bisericii și în săptămâna pe care am început-o în numele Sfântului Nectarie de la Eghina și al Sfinților Arhangheli cin­stiți în mod deosebit duminică, însă are o încărcătură spirituală aparte născută din izvorul nesecat al Liturghiei. Având acest gând al slujirii și al înnoirii spirituale, pentru că în Liturghie ne rugăm ca Dumnezeu să înnoiască Duhul în noi, rămânem permanent în comuniune împărtășin­du-ne cu Sfintele Taine. În Liturghie se realizează unitatea în Duhul Sfânt Care înnoiește și dă putere, dinamizează, dă lumină și căldură, iar noi ne străduim să dobândim Duhul Sfânt, cum spune Sfântul Serafim de Sarov.  În acest context al înnoirii oficiem astăzi Sfânta Liturghie și cele două hirotonii, una în treapta de preot și alta în treapta de diacon, pentru doi tineri care s-au angajat în viața misionară a Bisericii. Sperăm că ei  s-au pregătit asiduu pentru această demnitate care nu se conferă oricui  și oricând, ci se conferă de Dumnezeu, Care este adevăratul săvâr­șitor al ei, iar noi nu suntem decât cei care vizualizăm prezența lui Dumnezeu în Biserica văzută de pe pământ”.

Apoi, referindu-se la tematica Anului omagial al pastorației părinților și copiilor, Înaltprea­sfinția Sa a vorbit despre familia preotului ca model pentru societate și despre paternitatea spirituală a preotului care trebuie să fie apropiat de fiii și fiicele sale duhovnicești.

Astăzi familia trece printr-o criză deosebită. În familia preotului însă regăsim ideea de paternitate, deoarece preotul este tată pentru copiii din familia sa, dar  este și părinte pentru copiii duhov­nicești  încredințați de Dumnezeu, din familia lărgită a parohiei. Familia este cel mai important eveniment care se petrece în viața Bisericii, deoarece ea este un nucleu al Împărăției lui Dumnezeu. Familia este biserica de acasă ce se stră­duiește să înmulțească darul Duhului Sfânt, rămânând co­nec­tată la viața liturgică. Deci în acest con­text îi hirotonim pe acești tineri angajați la lucrarea misionară în viața eclesiastică și sperăm ca ei să împlinească în misiunea lor lucrarea la care au fost  chemați. Preotul are datoria de a fi conștient de darul pe care îl primește, pentru ca apoi să lucreze în Biserica lui Hristos”, a arătat Înaltpreasfinţia Sa.

La final, preotul Petru Roncea de la Parohia Viișoara, Protopopiatul Onești, tatăl diaconului Teofil Roncea, a mulțumit ierarhului pentru purtarea de grijă arătată față de familia sa și pentru îndemnurile părintești adresate în această zi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Diaconia” al Catedralei Arhiepiscopale.