Slujiri ale chiriarhilor bănăţeni
În Duminica a 12-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Mănăstirea Arad-Gai, iar Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a efectuat vizite pastorale în parohiile de pe Valea Almăjului.
Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Duminica a 12-a după Rusalii Sfânta Liturghie la Mănăstirea Arad-Gai. Soborul maicilor de la Mănăstirea Arad-Gai, situată în marginea de vest a municipiului Arad, şi pelerinii care o frecventează au beneficiat în ultima zi a anului bisericesc de alese bucurii duhovniceşti. Unul dintre hramurile aşezământului monahal este „Aşezarea în raclă a Brâului Maicii Domnului“, prăznuit şi în acest an cu sobrietatea specifică asezământului monahal, prin săvârşirea slujbelor obişnuite de hram. Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica mare a mănăstirii, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură cu titlul „Bunătatea lui Dumnezeu“ (potrivit citirilor zilei Lc. 10; Evrei 9; I Cor. 15; Mt. 19), chiriarhul a arătat datoria credinciosului de a săvârşi continuu binele după modelul Celui ce este singur Bun, de a nu lipsi de la lucrarea propriei mântuiri, potrivit şi Sf. Ap. Pavel (Rom. 12, 20 şi I Cor. 10, 12). Mijlocitoarea darurilor cereşti este Maica Domnului a cărei sărbătoare încheie anul bisericesc, pentru noi şi euharistic, precum şi al Sfintei Spovedanii; încât şi luna aceasta, prin numirea ei, duce gândul la dobândirea bunurilor cereşti, potrivit şi Psalmului 33, 8: „Gustaţi şi vedeţi că este bun Domnul“. După săvârşirea Sfintei Liturghii, chiriarhul a sfinţit noile ateliere de croitorie ale mănăstirii, cabinetul medical, pangarul din clopotniţă, precum şi camerele de oaspeţi, renovate sau unele construite recent, prin strădania neobosită a maicii stareţe stavr. Magdalena Borteş.
Vizite pastorale în Valea Almăjului
În Duminica a 12-a după Pogorârea Duhului Sfânt, Preasfinţitul Lucian s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Putna, Protopopiatul Băile Herculane. La orele dimineţii, chiriarhul a sfinţit o troiţă, amplasată la intrarea în sat, pe locul unde s-a aflat prima biserică a satului. În continuare, Preasfinţitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie, în biserica parohială cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“. La final, ierarhul a oferit acte de cinstire pentru preotul paroh şi pentru binefăcătorii bisericii. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Preasfinţitul Lucian a vorbit despre învăţăturile care reies din pericopa evanghelică, citită în cadrul Sfintei Liturghii: „Niciodată nu putem să fim mulţumiţi de faptele noastre bune, de credinţa pe care o arătăm, niciodată nu putem să spunem că suntem liniştiţi şi că ne-am adunat suficient untdelemn în candela sufletului. Nădăjduim în mântuirea noastră, dar nu putem fi niciodată siguri, pentru că atunci am cădea în autosuficienţă, în slavă deşartă. De aceea trebuie în fiecare zi, în fiecare clipă să facem câte ceva pentru mântuirea noastră, să păzim poruncile, să iubim pe Dumnezeu la modul absolut, pe aproapele ca pe noi înşine şi să facem milostenie“, a arătat ierarhul. La orele după-amiezii, Preasfinţitul Lucian a vizitat şi pe credincioşii din Parohia Borlovenii Vechi, Protopopiatul Băile Herculane, unde a sfinţit două busturi ridicate în memoria colonelului Pavel Boldea şi a generalului Alexandru Guran, un monument ridicat în memoria eroilor satului din cele două războaie mondiale şi cele trei morminte unde au fost reînhumaţi trei dintre preoţii parohiei. De asemenea, chiriarhul a săvârşit şi o slujbă de pomenire pentru aceştia.
Binecuvântare pentru credincioşii din Prilipeţ
În ziua de sâmbătă, 30 august, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Prilipeţ, Protopopiatul Băile Herculane. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit cripta ridicată în memoria a trei generaţii de slujitori ai Altarului din această parohie, săvârşind totodată şi slujba Parastasului pentru cei trei preoţi. La sfintele slujbe au participat autorităţi locale şi un număr însemnat de credincioşi, foarte mulţi îmbrăcaţi în haine populare specifice Văii Almăjului. În continuare, Preasfinţitul Lucian, însoţit de preoţi şi autorităţi locale, a vizitat muzeul sătesc „Almăjul“ din localitatea Bozovici şi Centrul de tineret „Timotheos“ din aceeaşi localitate.
Vineri, de praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Aşezământul monahal-social „Ţara Almăjului“, care se construieşte în raza comunei Bozovici, şi-a sărbătorit al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi din Valea Almăjului, iar răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al Parohiei Lăpuşnicu Mare. Actualul aşezământ a luat fiinţă din dorinţa şi dragostea unor credincioşi almăjeni de a avea în mijlocul lor o vatră monahală, dar şi un centru social, unde rugăciunea să fie împletită cu ajutorarea semenilor nevoiaşi şi în suferinţă. În incinta aşezământului vor funcţiona şi un cămin pentru persoane vârstnice şi nevoiaşi şi un centru pentru tineret, unde vor fi desfăşurate acţiuni educative, culturale, spirituale şi tabere. Acum se lucrează la definitivarea lucrărilor de ridicare a bisericii şi în paralel la corpul de chilii, care vor adăposti vieţuitoarele acestui aşezământ şi primii bătrâni fără posibilităţi materiale, ce vor fi îngrijiţi şi asistaţi voluntar în această mănăstire. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, diac. Pavel Canea)