Slujiri arhiereşti în Capitală
În Duminica a 6-a după Paşti, a Vindecării orbului din naştere, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Antim din Bucureşti, iar Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a slujit la Catedrala Patriarhală. La Mănăstirea Radu Vodă, Sfânta Liturghie a fost oficiată duminică de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
În cuvântul de învăţătură rostit după Sfânta Evanghelie, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a evidenţiat principalele învăţături ce se desprind din textul biblic citit în cadrul Sfintei Liturghii, de la Sfântul Evanghelist Ioan, capitolul 9, versetele 1-38. De asemenea, la Catedrala Patriarhală, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a precizat în cuvântul său că Mântuitorul Iisus Hristos ne dă lumina cunoştinţei, lumină ce străbate Sfintele Evanghelii şi ne învață adevărurile pe care trebuie să le prețuim, precum și răul de care trebuie să ne ferim. „Această lumină a sufletului care ne vine de la Mântuitorul Iisus Hristos este lumina credinţei. Lumina credinţei este aceea care ne ajută să ne deschidem sufletele în faţa harului dumnezeiesc ca acest har să ne pătrundă în suflet, să ne aducă lucrarea cea sfinţitoare a lui Dumnezeu care poate să transforme în fiinţa noastră tot ceea ce este rău, tot ceea ce nu este bun, tot ceea ce poate să facă pagube celui de aproape al nostru, sau poate să facă pagube lumii înconjurătoare. Această lumină a credinţei şi a harului dumnezeiesc este lumina lui Dumnezeu, care luminează tuturor”, a explicat Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul.
În cuvântul rostit credincioşilor la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat că, deşi Duminica a 6-a după Paşti se numeşte Duminica orbului, ea se putea numi foarte bine şi Duminica luminii, deoarece Mântuitorul Iisus Hristos este Cel care ne oferă Lumina vieţii veşnice. Ierarhul a mai subliniat că sunt mulţi oameni care nu văd cu ochii trupului, dar au ochii sufletului larg deschişi. De asemenea, sunt şi alţii care văd cu ochii fizici, dar ochii minţii le sunt orbi. „Lumea rămâne de multe ori în întuneric, deşi pe străzile oraşelor este lumină, pentru că lumea nu mai doreşte să urmeze Mântuitorului Hristos Care este Lumina. Cei puțini care mai caută Lumina sunt dintre cei mai detestați. Fericiți sunt cei care văd întunericul din sufletul lor și nu caută să judece păcatele aproapelui. Suntem datori să urmăm Luminii prin rugăciune, prin iubire și prin faptele bune”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.