Slujiri arhiereşti în cea de a doua duminică a Postului Mare

Data: 14 Martie 2014

Mâine, în cea de a doua duminică a Postului Mare, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va săvârşi Sfânta Liturghie la altarul Mănăstirii Dealu Mare, din judeţul Gorj.

Cinstitul aşezământ monahal de la Dealu Mare se găseşte în vecinătatea localităţii Borăscu, fiind poziţionată la 65 km de municipiul Târgu Jiu, spre Filiaşi. A fost ctitorită de vrednicul de amintire Constantin Săvoiu, membru al Divanului ad-hoc care a votat Unirea de la 1859 şi senator al judeţului Mehedinţi. A fost închinată Adormirii Maicii Domnului şi Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Închisă vreme de 30 de ani (1962-1992), mănăstirea şi-a reluat activitatea la 1 februarie 1992, fiind aduse aici măicuţe de la Mănăstirea Strâmba.

Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, va participa la Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, iar Preasfinţitul Părinte  Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Frăsinei din judeţul Vâlcea.

Credincioşii parohiei severinene „Sfântul Ilie Tesviteanul“ vor primi în a doua duminică a Postului Mare, pe 16 martie, vizita chiriarhului locului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Sfânta Liturghie va fi săvârşită, începând cu ora 9:30, de către Preasfinţia Sa, având alături un ales sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile vor fi date la strană de Grupul psaltic „Sfântul Gheorghe“ al Catedralei episcopale.

Parohia „Sfântul Ilie Tesviteanul“ se află în partea de vest a Severinului. Aici se ridică o nouă biserică, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1991.  Lucrările, începute în 1992, au fost întrerupte o perioadă, fiind reluate din anul 1998. Sfântul lăcaş este proiectat în stilul neobizantin, cu o suprafaţă de 500 metri pătraţi. Până la terminarea noii biserici, slujba se oficiază într-o construcţie provizorie, ce este cunoscută de severineni ca „Biserica de carton“. (Arhid. Ioan Liviu Găman, diac. Ioniţă Apostolache, Cătălin Cernătescu)