Slujiri arhierești în Duminica a 5-a după Rusalii

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 03 Iulie 2018

Credincioșii eparhiilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au participat duminică, 1 iulie, la slujbe arhierești oficiate în catedrale, locașuri monahale și biserici parohiale. Ierarhii au rostit cuvinte de învățătură în care au tâlcuit pericopa evanghelică a vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei, rânduită de Biserica Ortodoxă a se citi în Duminica a 5-a după Rusalii.

Credincioșii Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Pitești au avut duminică bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. Cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit pericopa evanghelică a zilei. De asemenea, ierarhul a apreciat eforturile depuse de toți credincioşii parohiei la construcția acestei impunătoare biserici din municipiul Pitești, informează eparhiaargesului.ro. Lucrările de zidire a bisericii au început în august 2003, cu ajutorul Spitalului Militar de Urgenţă „Ion Jianu” din Piteşti. La 10 august 2009, a fost finalizat demisolul bisericii, unde se slujește în prezent, iar în partea superioară au fost finalizate cele trei turle. Cheltuielile de construcție au fost susţinute de enoriaşii parohiei, diferiţi sponsori şi în mod special de Guvernul României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte. Locașul este ridicat în memoria celor care au suferit detenție politică la temuta închisoare comunistă din Pitești, aflată în apropiere, Sfinții Apostoli Petru și Pavel fiind ocrotitori ai celor aflați în temniță.

Biserica Schitului Sările a fost sfințită

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit, duminică, 1 iulie 2018, biserica Schitului Sările din județul Buzău, cu hramul „Învierea Domnului”. După slujba de târnosire a locașului de cult, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, părintele protosinghel Macarie Beșliu a primit hirotesia întru arhimandrit, iar ieromonahul Valerie Partal, pe cea întru protosinghel, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier media eparhial. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.

Biserica Schitului Sările a fost ridicată din temelie în perioada 3 iulie 2017 - 1 iulie 2018, de către arhimandritul Macarie Beșliu, cu sprijinul obștii monahale și al fiilor săi duhovnicești, pe un teren moștenit de la părinți. Totodată, locașul de închinare a fost împodobit cu pictură și dotat cu mobilier din lemn de stejar. În aceeași perioadă, a fost construită și clo­potnița așezământului.

Vizită arhierească la Așezământul „Sfântul Vasile cel Mare”

Duminică, 1 iulie, Înaltprea­sfin­țitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galați. La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale. La momentul cuvenit, mulți copii au primit Sfânta Împărtășanie. În cuvântul de învățătură, Înalt­prea­sfinția Sa a vorbit despre vindecarea celor doi demonizați din ţinutul Gadarenilor. „Această stare a conviețuirii forțate a omului cu puterea și cu lucrarea celui rău este o realitate. În toată ex­periența omenirii se cunosc foarte multe cazuri de lucrare a puterii întunericului, a existenței diavolului și a formelor pe care le ia puterea lui, atunci când puterea lui este acceptată de om, cu voie sau fără de voie, cu știintă sau fără de știință. Cea mai concludentă formă a existenței demonului este neputința omului de a ieși de sub stăpânirea lui. Intrarea răului este ușoară, dar izgonirea lui, din cauza lucrării lui groaznice, este greu de realizat. Mântuitorul nu suportă să vadă oamenii posedați și demo­nizați și intervine direct prin căile pe care El le-a lăsat pentru a elibera omul de sub puterea demonilor. Prin puterea Crucii, toate puterile demonice se îndepărtează și fug de la om”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În continuare, ierarhul a mers la Așezământul social-filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați, în cadrul căruia funcțio­nează o mănăstire, un orfelinat pentru fete și un cabinet medical. Înaltpreasfințitul Părinte Casian i-a împărtășit pe cei prezenți la slujbă, a rostit un cuvânt de învă­țătură și a săvârșit o slujbă de pomenire pentru Episcopul Cosma Petrovici, ctitorul aşezământului între anii 1937 și 1938, şi a celorlalţi binefăcători, după care, în incinta cabinetelor medicale, a oficiat slujba de sfinţire a apei şi o slujbă de mulţumire pentru toţi ostenitorii şi beneficiarii centrului medical, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur. La eveniment au participat copiii instituționalizați, personalul medical angajat și maicile vieţuitoare din cadrul mănăstirii, dar şi numeroși credincioși.

Binecuvântare pentru credincioșii din Călărași

Preasfințitul Părinte Vincen­țiu, Episcopul Sloboziei și Călăra­șilor, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Nașterea Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Călărași, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte arhim. Rafail Mîț, vicar eparhial; preoții consilieri eparhiali Manuel Rusu, Florin Ionescu, Nicușor Silviu Dascălu și Marius Gabriel Purcărea; părintele protopop Ramon Eugen Ilie, preoți și diaconi. Un grup restrâns din Corul „Mihail Vulpescu” al Protopopiatului Călărași a oferit răspunsurile la strană, informează sf-esc.ro. În cuvântul de învățătură, Preasfin­țitul Părinte Vincențiu a vorbit despre minunea vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei, despre lucrarea demonilor și puterea pe care Mântuitorul Iisus Hristos ne-o dăruiește în lupta noastră cu lucrarea celui rău. La vremea chinonicului, grupul de cateheză al parohiei a susținut un miniconcert, la finalul căruia copiii au primit din partea ierarhului cruciulițe pectorale. În continuare, Episcopul Sloboziei și Călărașilor a cercetat parohiile „Sfântul Ierarh Nifon” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Călărași.

Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a Parohiei Florica din comuna Dracea, județul Teleorman. La sărbătoarea Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Roma, Preasfin­țitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie cu prilejul celui de-al doilea hram al Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Tulcea.