Slujiri arhiereşti în Duminica a 7-a după Paşti
În Duminica a 7-a după Paşti, a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a sfinţit pictura bisericii Spitalului „Bagdasar-Arseni”, apoi a săvârşit Sfânta Liturghie. În aceeaşi duminică, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, iar Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a resfinţit biserica Parohiei Cornetu, judeţul Ilfov, apoi a săvârşit Sfânta Liturghie.
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul le-a vorbit credincioşilor prezenţi la slujba de sfinţire a picturii bisericii Spitalului „Bagdasar-Arseni” despre însemnătatea icoanelor în viaţa fiecărui creştin şi cât de mult ne ajută acestea să înţelegem viaţa sfinţilor. „Icoanele nu sunt doar mijloace prin care noi îi cinstim pe sfinţii zugrăviţi pe ele, ci ele sunt şi mijloace pedagogice, deoarece, privind chipurile sfinţilor, ne încurajăm ca să fim mărturisitori ai credinţei asemenea sfinţilor martiri ai Bisericii. Privind icoanele, ne hotărâm şi noi să trăim cu adevărat în viaţa noastră Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, aşa cum au trăit-o ierarhii şi cuvioşii zugrăviţi pe pereţii bisericilor noastre. De aceea, în secolul al 6-lea, un mare teolog şi păstor al Bisericii, Sfântul Grigorie cel Mare, Episcopul Romei, a spus că pictura de pe pereţii bisericii este Biblia pentru neştiutorii de carte”, a evidenţiat Preasfinţia Sa.
Tot în Duminica a 7-a după Paști, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. În cuvântul de învăţătură, Preasfinția Sa a evidențiat importanța evenimentului istoric al Sinodului I Ecumenic de la Niceea, din anul 325. „La acest sinod s-au stabilit toate principiile de credință bazate pe Sfintele Scripturi. Noi nu mărturisim în Biserică nimic în afara Sfintelor Scripturi. Atunci au fost stabilite primele șapte articole din Simbolul de credință. Celelalte articole au fost adăugate în anul 381, când a avut loc al doilea Sinod Ecumenic”, a spus PS Episcop Ieronim Sinaitul. Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioşi să aibă o credință lucrătoare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Tronos”, condus de arhid. Mihail Bucă.
Biserica Parohiei Cornetu din judeţul Ilfov a fost resfinţită duminică, 28 mai, de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. La această biserică au fost efectuate în ultimul timp lucrări de renovare şi consolidare. Preasfinţia Sa a binecuvântat şi capela parohiei. „Resfinţirea acestei biserici din Parohia Cornetu, Protopopiatul Ilfov Sud, este o binecuvântare pentru localitate, pentru că, în ultima perioadă, aici s-au făcut importante lucrări de consolidare şi de înfrumuseţare a bisericii, iar alături s-a zidit o capelă cu hramul «Sfântul şi Dreptul Lazăr». Duminica de astăzi ne cheamă pe toţi să păstrăm unitatea pentru care s-a rugat Mântuitorul Iisus Hristos. Este vorba despre un dar nepreţuit, iar dacă Părinţii de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea s-au luptat să păstreze această unitate a Bisericii, şi noi trebuie să ne luptăm să o păstrăm în acelaşi duh. Să-i rugăm pe Sfinţii Părinţi de la Sinodul I Ecumenic să inspire pe slujitorii Bisericii, pe cei care într-o vreme foarte neprietenoasă cuvintelor Evangheliei se străduiesc să propovăduiască adevărata credinţă”, a declarat, pentru TRINITAS TV, PS Episcop Timotei Prahoveanul.
Biserica parohială „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Cornetu a primit cu prilejul resfinţirii al doilea ocrotitor, pe Sfântul Mucenic Efrem cel Nou.