Slujiri arhiereşti în Duminica Orbului
În Duminica a şasea după Sfintele Paşti, a vindecării orbului din naştere, credincioşii au fost îndemnaţi să se bucure, pe lângă darurile şi frumuseţile creaţiei, şi de darurile spirituale.
Duminica vindecării orbului din naştere a adunat mulţimi de credincioşi în micuţa localitate Şoala din judeţul Sibiu, unde Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a târnosit biserica din localitate. Straiele populare au fost îmbrăcate cu multă dragoste de cele câteva familii din Şoala, ca la o mare sărbătoare, iar fiii satului veniţi să participe la un eveniment istoric pentru această veche aşezare din apropierea Mediaşului s-au bucurat de sărbătoare alături de rudele lor. Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, ridicată la 1842, nu a fost sfinţită de un ierarh, iar în ultimii doi ani comunitatea a făcut eforturi deosebite pentru a o înfrumuseţa şi pregăti pentru târnosire. Parohul Nicolae-Virgil Preda a fost sprijinit din plin în ultimii doi ani de autorităţile locale, de credincioşii din sat şi din alte localităţi, precum şi de mai mulţi binefăcători. Locaşul de închinare a fost renovat la exterior, iar la interior s-au făcut mai multe lucrări de înfrumuseţare. Toate acestea au fost binecuvântate de IPS Mitropolit Laurenţiu, care a târnosit zidirea cu Sfântul şi Marele Mir şi a rezidit Sfânta Masă.
Ochii sufletului
După slujba de sfinţire a urmat Sfânta Liturghie, în soborul slujitor aflându-se decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, protopopul de Mediaş, Ovidiu Găban, preoţi din împrejurimi şi din Sibiu. Au participat la slujba religioasă primarul comunei Axente Sever, Marius Grecu, alte autorităţi locale şi oaspeţi.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia duminicală şi i-a felicitat pe credincioşi, paroh şi autorităţile locale pentru eforturile depuse în ultimii doi ani, prin care biserica din Şoala a fost renovată. Părintele Mitropolit a subliniat în predică mesajul central din textul biblic, acela de a fi mereu cu ochii sufletului deschişi spre Dumnezeu: „În prima fază, orbul vindecat a început să admire creaţia lui Dumnezeu cu ochii trupeşti, dar când s-a întâlnit din nou cu Fiul lui Dumnezeu, ochii lăuntrici i-au fost deschişi. Dacă încercăm şi noi să ne folosim acest simţ lăsat de Dumnezeu pentru a fi împreună şi a ne bucura de toate darurile şi frumuseţile creaţiei, trebuie să ne îndreptăm atenţia nu doar spre ceea ce vedem în lumea aceasta, lucruri schimbătoare şi pieritoare, ci trebui să vedem şi cele spirituale. Sufletele noastre au ochii lor care, datorită multor slăbiciuni şi păcate în care stăm şi ne complacem, se întunecă şi nu mai văd“. Parohul Nicolae-Virgil Preda a fost hirotesit sachelar şi a primit dreptul de a purta brâul albastru. Adunarea şi Consiliul parohiale, Primăria Axente Sever şi Consiliul local, dar şi câţiva binefăcători au primit din partea ierarhului mai multe acte de cinstire. Parohul a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă comunităţii de la Şoala şi i-a oferit în dar o icoană, iar la final, toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să intre în altar şi să se închine la Sfânta Masă şi la capul Sfântului Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adus într-o raclă ce se păstrează la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Târnosire în Parohia Alba Iulia - Cartier Nou II
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, însoţit de doi oaspeţi de seamă - Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului - s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Alba Iulia - Cartier Nou II. Cu această ocazie, cei trei ierarhi, primiţi în sunet de clopote şi tulnice, au târnosit sfântul locaş, ce îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Ioani (Botezătorul, Teologul şi Gură de Aur) şi Sfinţii Martiri Brâncoveni şi au săvârşit Dumnezeiasca Liturghie, înconjuraţi de un mare sobor de preoţi şi diaconi.
La încheierea slujbei de sfinţire a bisericii, IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a tâlcuit slujba recent încheiată, subliniind importanţa locaşului de cult ce a îmbrăcat haină de lumină. Ierarhul a evidenţiat unicitatea din punct de vedere arhitectural şi iconografic a celei mai noi biserici albaiuliene, supranumită „Arca noetică“ de la Alba Iulia.
În cadrul Sfintei Liturghii, după lectura pericopei evanghelice, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi, în cadrul căruia a făcut o paralelă între lumina materială, adusă în acest caz de ctitorul bisericii, şi lumina spirituală, ce va fi adusă de către paroh, prin sfintele slujbe ce vor fi oficiate la Sfântul Altar.
IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a vorbit despre monumentalitatea bisericii proaspăt târnosite, în contextul cu totul special al acestei zone, unde comuniunea de credinţă, neam şi limbă a favorizat mereu realizări impresionante.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop Irineu a mulţumit celor doi ierarhi pentru bunăvoinţa cu care au răspuns invitaţiei de a veni la Alba Iulia şi de a onora cu prezenţa şi cuvântul inspirat memorabilul eveniment. De asemenea, ierarhul a adresat directorului General al Transavia, Ioan Popa, ctitorul acestui sfânt aşezământ, un cuvânt de apreciere pentru jertfa făcută şi i-a conferit Ordinul „Credinţă şi Unire“ - cea mai înaltă distincţie arhiepiscopală pentru mireni. Arhitectul Dorin Ştefan şi pictorul Ioan Popa au primit diplome de aleasă cinstire pentru contribuţia adusă la ridicarea bisericii de o rară frumuseţe. Ierarhul l-a felicitat pe pr. profesor Jan Nicolae pentru felul în care s-a implicat în acest amplu proces edilitar unicat.
Sfântul locaş cu hramul „Sfinţii Ioan Botezătorul, Teologul şi Gură de aur“ şi „Sfinţii Brâncoveni“ a fost ridicată în perioada 2007-2015 prin sârguinţa şi jertfelnicia directorului Transavia, Ioan Popa, şi cu purtarea de grijă a părintelui Jan Nicolae, parohul bisericii Alba Iulia - Cartier Nou II. Proiectul bisericii şi al clopotniţei a fost realizat de arhitectul Dorin Ştefan şi ucenicii săi din cadrul DSBA Bucureşti, iar pictura a fost executată de pictorul Ioan Popa (Aiud/Otopeni) şi colaboratorii săi, după un program iconografic inedit, conceput împreună cu preotul paroh.
PS Sofronie la Chioag, Marghita
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a adus bucurie enoriaşilor Parohiei Chioag, Protopopiatul Marghita, venind în mijlocul lor şi binecuvântând lucrările de înnoire a Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. Ierarhul a fost întâmpinat la biserica parohială de copii îmbrăcaţi în straie populare tradiţionale din Bihor, de mulţime de credincioşi şi de oficialităţi locale şi judeţene. PS Sofronie, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la exteriorul bisericii, urmată de Sfânta Liturghie.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea fragmentului scripturistic duminical, referindu-se la cuvintele rostite de Domnul Iisus Hristos, „Atât cât sunt în lume, Eu sunt Lumina lumii“ (Ioan 9, 5), ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat principalele semnificaţii duhovniceşti ale minunii vindecării orbului din naştere, săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos: „În pericopa evanghelică pe care am ascultat-o cu toţii, foarte frumoasă, este vorba despre lumină, dar nu despre lumină în abstract, ci despre Domnul nostru Iisus Hristos, Care este Lumina lumii. El Însuşi ni Se descoperă, la sfârşitul pericopei evanghelice, că este Fiul lui Dumnezeu, iar orbul pe care l-a vindecat Îl recunoaşte şi Îl mărturiseşte ca fiind Fiul lui Dumnezeu“.
Ierarhul a subliniat faptul că „moartea este nu doar cea trupească, ci şi cea sufletească, ce este adusă în om de păcat. Şi din această moarte a venit Hristos Domnul ca să ne scoată pe noi. Din întunericul păcatului la Lumina lui Dumnezeu, din mormântul întunecat la Lumina Învierii Sale, pentru că în Ziua Domnului noi toţi vom învia. Aşadar, Domnul Hristos Se numeşte pe Sine Însuşi Lumină şi înţelegem prin aceasta că nimeni nu poate ajunge la Lumină decât prin Domnul nostru Iisus Hristos“.
În cadrul slujbei, parohul Adrian Florin Arvai a fost hirotesit iconom pentru lucrarea pastoral-misionară desfăşurată în parohie şi pentru restaurarea şi înfrumuseţarea lăcaşului de cult. Ierarhul a felicitat pe paroh şi obştea din Chioag şi a înmânat diplome de apreciere celor care s-au evidenţiat în activitatea în folosul Bisericii şi care au ajutat la realizarea lucrărilor de înnoire a sfântului lăcaş.
PS Petroniu în Parohia Recea Mică
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei Recea Mică, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Locaşul de cult s-a dovedit a fi neîncăpător pentru credincioşii prezenţi în număr mare la slujbă. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a săvârşit hirotonia întru preot a diaconului Ciprian-Ionuţ Daniliuc, acesta urmând a sluji în Parohia Valea Loznei. Parohia Recea Mică a fost înfiinţată în anul 2006, primul paroh al acestei comunităţi fiind Mihai Dobocan. Iniţial slujbele s-au săvârşit într-o capelă amenajată în fosta şcoală a satului, acum desfiinţată, populaţia fiind mult îmbătrânită, în momentul acesta în sat locuind doar 24 de familii şi 18 persoane văduve. Odată cu înfiinţarea parohiei s-a purces şi la ridicarea unui locaş de cult. Biserica, de o arhitectură aparte, a fost pusă sub ocrotirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi fost târnosit de PS Petroniu în anul 2013.
PS Gurie la Catedrala episcopală
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae“ şi „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Deva, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat faptul că, în calea sa spre mântuire, omului îi poate fi mult mai periculoasă orbirea spirituală decât cea trupească. Dacă în cazul orbirii trupeşti, omul încă are posibilitatea întâlnirii cu Hristos care îi luminează existenţa, în cazul celor orbiţi spiritual, întâlnirea mântuitoare cu Acesta nu mai poate fi realizată. De asemenea, pericopa evanghelică arată iubirea lui Dumnezeu faţă de oameni şi cum un om vindecat poate deveni mărturisitor al dreptei credinţe. PS Gurie i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie să fie mulţumitori lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite şi să devină, prin viaţa lor duhovnicească, modele de următori ai Domnului nostru Iisus Hristos într-o societate slăbită de valorile autentice ale Ortodoxiei.
PS Iustin Sigheteanul la Copalnic
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a târnosit biserica monument istoric din Parohia Copalnic, Protopopiatul Lăpuş, care a fost restaurată în baza unui proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului. Biserica a fost construită în 1731. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie şi a predicat pe scena amenajată în incinta bisericii, iar la sfârşit, preotul Petrenciuc Valentin, pentru contribuţia adusă la restaurarea şi înnoirea bisericii şi pentru slujirea în această parohie timp de 37 de ani, a primit Gramata Episcopală, iar binefacătorii au primit diplome de vrednicie. Totodată, PS Iustin Sigheteanul a instalat pe parohul Daniel Godja Man, care a fost numit în această parohie prin concurs. (Pr. Florin Croitoru, pr. Cristian Rus, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ)