Slujiri arhiereşti în Duminica Orbului din naştere
Mai multe lăcaşuri de cult din Transilvania au fost sfinţite şi binecuvântate în Duminica a VI-a după Paşti (a Orbului din naştere). Credincioşii prezenţi la slujbele religioase au fost îndemnaţi să sporească în credinţă, rugăciune şi fapte bune şi să se ferească de orbirea spirituală ce duce spre păcat şi moarte.
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat lucrările de renovare de la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Parohia Poiana Mărului II, judeţul Braşov, filia Între Văi. Evenimentul a fost o prelungire a hramului din 21 mai, iar credincioşii din localitatea Poiana Mărului, arondaţi la biserica amintită, au avut parte de o sărbătoare istorică pentru comunitatea lor. Vizita IPS Mitropolit Laurenţiu la Poiana Mărului, mai precis în comunitatea mică cunoscută sub denumirea Între Văi, a fost o sărbătoare pregătită din timp şi care a adus multă bucurie duhovnicească celor aproximativ 40 de familii de credincioşi. Poiana Mărului este cea mai întinsă localitate din ţară, pe aproximativ 60 de kilometri. Casele răsfirate pe munţi şi dealuri, iernile grele şi distanţele mari până la instituţiile din localitate fac dificilă viaţa oamenilor de aici. Cu toate acestea, bisericile din Poiana Mărului sunt pline la sfintele slujbe, iar credincioşii arată un ataşament deosebit faţă de locurile lor de rugăciune.
Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din cătunul Între Văi, Poiana Mărului, a fost zidită în primii ani de după evenimentele din 1989. Prin grija vrednicului de pomenire mitropolit Antonie Plămădeală şi a preotului Mihai Manolache, s-a zidit între munţi, pe un loc mirific, o biserică misionară, care să-i păstreze pe oameni în credinţa străbună. În urmă cu şase ani, biserica a fost oferită spre administrare preotului Moise Antal, care a iniţiat împreună cu autorităţile locale şi credincioşii mai multe lucrări de restaurare şi renovare a bisericii. Pentru a opri scurgerile de apă care puteau să afecteze pictura interioară şi pereţii, s-a reparat acoperişul. Mai apoi, s-a reparat faţada, s-au înlocuit ferestrele şi uşile, s-a achiziţionat mobilier, strane şi obiecte noi de cult şi s-a montat o instalaţie de încălzire termică.
Ierarhul a binecuvântat aceste lucrări în Duminica Orbului, prin stropirea cu apă sfinţită. Ca binecuvântare pentru credincioşii din Poiana Mărului, ierarhul a adus spre închinare racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Lumina cunoaşterii lui Dumnezeu
A urmat Sfânta Liturghie în lăcaşul de cult, cu o participare numeroasă din partea credincioşilor. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal „Anatoly“ din Braşov. Din soborul de preoţi au făcut parte: protopopul de Bran-Zărneşti, Gheorghe Colţea, cei doi slujitori ai Domnului din Poiana Mărului, Moise Antal şi Nicolae Lucian Nan, şi alţi clerici.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre învăţăturile Evangheliei din Duminica Orbului.
„Mântuitorul Hristos l-a vindecat de orbirea trupească pe cel care cerea milă de la cei din jur. Dar a trebuit să-i dea lui şi lumina spirituală, pentru că, la sfârşitul Evangheliei, vedem că Mântuitorul i s-a descoperit şi l-a întrebat: «Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu?». Imaginaţi-vă că acel orb din naştere era o persoană care nu a văzut niciodată chipul unei persoane sau frumuseţile acestei lumi, ci doar şi le-a imaginat şi s-a bucurat de ele în interiorul său. Nu L-a cunoscut pe Hristos, dar I-a recunoscut vocea. De aceea Mântuitorul Hristos îi spune că «Cel care vorbeşte cu tine, Acela este Fiul lui Dumnezeu». Orbul a crezut şi I s-a închinat. Acesta este momentul culminant, când s-a împlinit cu adevărat minunea săvârşită de Hristos. I-a redat vederea, dar i-a oferit şi lumina călăuzitoare pentru a-şi câştiga mântuirea. L-a cunoscut prin descoperire directă pe Mântuitorul Iisus Hristos“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
La finalul slujbei religioase, ierarhul a oferit mai multe distincţii şi acte de cinstire. Astfel, pr. Ion Manea de la Parohia Tohanu Nou, Protopopiatul Bran-Zărneşti, a primit distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici“, iar pr. Ştefan Spîrchez a fost hirotesit iconom stavrofor. Acte de cinstire au primit primarul comunei Poiana Mărului, Nicolae Codreanu şi Consiliul local, Adunarea şi Consiliul parohiale şi alţi donatori şi binefăcători.
La sfârşitul ceremoniei, pr. Moise Antal i-a mulţumit ierarhului pentru prezenţa în mijlocul comunităţii din Poiana Mărului şi i-a oferit o icoană a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Părintele Antal le-a mulţumit tuturor autorităţilor şi credincioşilor care au sprijinit lucrările şi a oferit câte o icoană celor distinşi cu acte de cinstire de IPS Mitropolit Laurenţiu.
Sfinţire în parohia clujeană Cojocna
Biserica din localitatea clujeană Cojocna a fost sfinţită în Duminica a VI-a după Paşti, de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După slujba de sfinţire, ierarhul i-a felicitat pe cei care au ajutat la ridicarea locaşului de cult. A urmat Sfânta Liturghie, săvârşită de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, în sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat în faţa noului lăcaş de cult, ce poartă hramul „Naşterea Maicii Domnului“.
IPS Mitropolit Andrei, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, a vorbit despre orbirea trupească şi sufletească.
„E teribilă orbirea trupească, dar şi mai catastrofală este orbirea sufletească! Foarte mulţi oameni, care din punct de vedere fizic sunt perfect sănătoşi, din punct de vedere sufletesc sunt orbi. Asemenea oameni au fost fariseii de pe vremea Domnului Iisus Hristos, care, în faţa unei minuni vădite, ce nu s-a mai întâmplat până atunci, au rămas încrâncenaţi în atitudinea lor şi n-au crezut în Domnul Iisus Hristos, pentru că erau orbi din punct de vedere sufletesc. Omul secularizat al vremurilor noastre, omul lumii globalizate, îndreptat spre cele materiale, de multe ori, din punct de vedere spiritual, este orb. Astfel nu reuşeşte să se apropie de Dumnezeu, să aibă o viaţă religioasă, să meargă la Biserică, să citească Scripturile, să se spovedească, să facă fapte bune. El s-a cantonat în cele exterioare, într-o lume care trece foarte repede“, a spus IPS Mitropolit Andrei.
Distincţii pentru ctitorii bisericii
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de iconom stavrofor pe parohul Georgel Rednic şi pe fostul paroh, Petru Cotârlă, care acum slujeşte în parohia clujeană Făget. De asemenea, ctitorilor principali ai bisericii, familia Gheorghe şi Maria Lăzanu, le-a fost oferită distincţia „Crucea transilvană“. „Am ajutat în ultimii zece ani ca să se realizeze această biserică în memoria bunicului meu, care a fost preot în comuna Mânzaţi din Moldova, şi ţinând cont de faptul că soţia mea este din Cojocna. Împreună cu familia am sprijinit cât am putut această construcţie şi sper ca ea să ajute la răspândirea credinţei în Cojocna şi tot mai mulţi credincioşi să vină în această biserică şi să o sprijine în continuare“, a precizat ctitorul Gheorghe Lăzanu. Totodată, IPS Mitropolit Andrei a înmânat diplome de „Aleasă cinstire“ celor care s-au implicat în construcţia lăcaşului de cult.
Credincioşii prezenţi la slujba de sfinţire a Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“ din Cojocna s-au putut închina la moaştele Sfinţilor Cuvioşi de la Mănăstirea „Sfântul Teodosie“ din Betleem. Racla cu sfintele moaşte a fost primită anul trecut şi a fost aşezată în biserica veche a parohiei, monument istoric, ce datează din 1796. Lucrările la noua biserică din localitatea Cojocna, târnosită duminică, au început în anul 2000.
„Piatra de temelie a fost pusă în anul 1997, iar lucrările la zidirea acestei biserici au început abia în anul 2000, pe vremea părintelui Emil Şomodean. În anul 2001 s-a ajuns la cota zero, iar din 2001 părintele Petru Cotârlă a ridicat biserica ce a fost finalizată în 2007. Din 2010 am avut misiunea de a duce la îndeplinire finalizarea lucrărilor de finisare ale bisericii, atât în interior, cât şi în exterior, dar şi la casa parohială“, a precizat parohul Georgel Rednic.
Binecuvântări în Vinţa, Alba
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din filia Vinţa, Parohia Valea Şesii, Protopopiatul Câmpeni, unde a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii din localitate, apoi a săvârşit Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură.
Biserica de la Vinţa este filie a Parohiei Valea Şesii, înfiinţată în anul 2008. Lăcaşul de cult de la începutul secolului al XVIII-lea, din piatră, cu ziduri groase. Bolta bisericii este confecţionată din lemn. La proscomidiar există o inscripţie în chirilică a anului 1821. În acel an a fost înfrumuseţată cu pictură de către pictorul Stan Gheorghe din Lupşa, conform celor precizate de părintele Gheorghe Alb.
Înainte de începutul secolului al XVIII-lea a fost o altă biserică, de lemn, care în decursul vremurilor a fost demontată şi dusă la Mogoş, în Valea Barnii. În biserica de piatră există câteva scene de pictură deosebite, precum „Jertfa lui Avraam“ şi profeţii Vechiului Testament.
Sfinţire în Protopopiatul Beiuş
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Înălţarea Domnului“ din filia Sălişte de Pomezeu, Parohia Săucani, Protopopiatul Beiuş, urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, fiind şi cea dintâi vizită pastorală a unui ierarh în mijlocul comunităţii din această străveche vatră de dăinuire românească. Sărbătoarea a adunat atât credincioşi din Sălişte de Pomezeu, cât şi din localităţile învecinate, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale.
În sunetul clopotelor, ierarhul a fost întâmpinat de copii şi tineri îmbrăcaţi în straie populare tradiţionale din Bihor, bărbaţi cu prapuri şi mulţime de credincioşi. A urmat sfinţirea sfântului locaş, la finalul căreia ierarhul a explicat celor prezenţi importanţa şi semnificaţiile slujbei de târnosire a bisericii, moment istoric, unic, pentru comunitatea dreptmăritorilor creştini din Sălişte de Pomezeu.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice, PS Sofronie a rostit o predică în care a reliefat principalele semnificaţii duhovniceşti ale minunii vindecării orbului din naştere, săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos.
„Biserica ne aminteşte tuturor cuvintele rostite de Mântuitorul Iisus Hristos despre Sine, «Atât cât sunt în lume, Eu sunt Lumina lumii», Lumina Care S-a sălăşluit în trup omenesc, Lumina lui Dumnezeu cea necreată, ce străluceşte prin Fiul Cel Veşnic al Tatălui, Care vine şi Se face Om pentru mântuirea noastră, şi Care, până la Înălţarea Sa la ceruri, S-a arătat oamenilor, făcând minuni şi aducând multe binefaceri“, a spus PS Sofronie.
„Între minunile pe care le-a săvârşit este şi cea a vindecării orbului din naştere, o minune asupra unui om care s-a născut fără să vadă, dar spre care vine Lumina lumii, Lumina Care luminează tuturor, Hristos Domnul, ca să îl vindece şi să îi dăruiască lumina pentru a vedea lumea aceasta“. Astfel, „mintea omului nu poate să se înalţe la cele de sus altfel decât dacă este luminată de Dumnezeu. Doar Lumina acestei lumi, Care este Dumnezeu, îl poate lumina pe om să vadă lucrurile aşa cum sunt, şi nu aşa cum şi le închipuie el, omul căzut“, a spus ierarhul. Apoi, PS Sofronie a arătat că Dumnezeu „vrea ca tot omul să vadă Lumina şi să se bucure de ea. Domnul Hristos vine şi îl vindecă pe orb cu puterea Duhului Sfânt, putere care lucrează în Domnul Iisus Hristos şi prin care noi suntem pregătiţi, şi din pericopa evanghelică pe care am ascultat-o, pentru a-L primi pe Duhul Sfânt Mângâietorul, a treia Persoană a Preasfintei Treimi, a Cărui pogorâre peste Sfinţii Apostoli o vom serba la Rusalii“.
Pentru activitatea pastoral-misionară şi pentru implicarea în lucrările de restaurare şi împodobire a bisericii, PS Episcop Sofronie a hirotesit pe parohul Emanuel Florin Lezeu întru iconom-stavrofor.
La final, PS Sofronie a felicitat pe paroh şi pe credincioşi pentru lucrarea ctitoricească ce au săvârşit-o şi pentru activităţile pastoral-misionare şi administrativ-gospodăreşti realizate, îndemnându-i să rămână statornici în dreapta credinţă, apărând valorile netrecătoare ale Bisericii strămoşeşti şi transmiţându-le, cu scumpătate, tinerei generaţii.
După încheierea programului liturgic, pe parcursul întregii zile, toţi credincioşii ortodocşi prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.
Biserica de lemn cu hramul „Înălţarea Domnului“ din localitate a fost ridicată în anul 1812, suferind de-a lungul vremii numeroase reparaţii, atât în interior, cât şi în exterior. Între anii 2009-2014, sub păstorirea pr. Emanuel Florin Lezeu, ajutat de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, şi mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia credincioşilor, s-au realizat ample lucrări de restaurare şi consolidare a bisericii. În interior, s-a placat cu rigips şi s-a executat pictură în tehnica tempera, s-a refăcut Sfânta Masă, s-a montat duşumea nouă, a fost schimbată instalaţia electrică precum şi mobilierul. Exteriorul bisericii a fost refăcut şi izolat cu vată minerală, apoi s-a placat cu scândură în formă de cărămidă, iar turnul clopotniţă a fost refăcut în totalitate pe vechiul schelet. Curtea interioară a bisericii a fost amenajată şi împrejmuită cu gard nou.
PS Petroniu, în Parohia Gârceiu
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei Gârceiu, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, în biserica cu hramul „Sfânta Treime“. Alături de ierarh au slujit pr. Ionuţ Pop, consilierul economic al Episcopiei Sălajului şi Andrei Vlaicu, parohul bisericii. Biserica satului a fost neîncăpătoare, alături de localnici participând la slujbă şi mulţi fii ai satului.
În cuvântul de învăţătură, PS Petroniu, a arătat că orbul amintit în evanghelia Duminicii se născuse fără vedere şi cerşea pentru traiul lui zilnic. Întâlnindu-se cu Mântuitorul, Acesta l-a uns cu tină şi l-a trimis să se spele la scăldătoarea Siloamului, apoi a văzut pentru prima dată în viaţa lui. Dacă altora le spunea „Credinţa ta te-a mântuit!“, „Crezi tu că pot să fac aceasta?“ şi, în urma confirmării, Domnul Hristos îl tămăduia pe cel suferind, de această dată nu cere credinţă nevăzătorului, ci îi unge ochii cu tină.
„Spun Sfinţii Părinţi ai Bisericii că, în acest mod, la fel cum la crearea lumii Dumnezeu a luat ţărână, şi din aceasta l-a făcut pe Adam, de această dată, parcă, pentru orbul care se născuse fără vedere, fusese născut sau creat incomplet ia Domnul Hristos tină şi-i unge ochii, şi acesta, spălându-se cu apa din scăldătoare, şi-a dobândit vederea“, a spus PS Petroniu, care, în continuare, a relatat şi disputa dintre orbul vindecat şi farisei, după săvârşirea acestei minuni în ziua de sabat.
„Minunea săvârşită de Domnul Hristos este mai presus de fire, or sâmbăta şi alte legi ale Vechiului Testament erau pentru omul supus căderii, pentru omul firesc, dar toate aceste minuni săvârşite de către Mântuitorul erau supranaturale sau suprafireşti“, a spus ierarhul care, la final, i-a îndemnat pe credincioşi ca, atunci când citesc şi interpretează orice lege, şi cea dumnezeiască şi cea omenească, să o citească în duh, iar nu în literă, fiindcă, aşa cum arată Domnul Iisus Hristos, „litera ucide, iar duhul face viu“.
În continuare, PS Petroniu a binecuvântat lucrările săvârşite la casa parohială, executate după instalarea lui Andrei Vlaicu ca paroh, în luna decembrie a anului trecut. Pentru întreaga activitate desfăşurată atât în mijlocul acestor credincioşi, cât şi în vechea parohie, parohului Andrei Vlaicu i-a fost acordat rangul de sachelar, cu dreptul de a purta brâu albastru.
Slujbă arhierească în Protopopiatul Deva
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în filia Bârcea Mică, a parohiei Bârcea Mare, Protopopiatul Deva. Cu această ocazie, ierarhul a binecuvântat lucrările care s-au făcut la biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“, din localitatea Bârcea Mică, judeţul Hunedoara.
Ierarhul hunedorean a vorbit credincioşilor despre credinţa pe care trebuie să o aibă fiecare dintre ei în Iisus Hristos „Lumina lumii“. La finalul slujbei, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a ridicat în treapta de iconom pe părintele Pantelimon Târban pentru implicarea sa în lucrările de restaurare a bisericii. Totodată, a oferit gramate de mulţumire tuturor celor implicaţi în lucrările de înfrumuseţare a sfântului lăcaş.
Târnosire în Protopopiatul Lăpuş
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit noua biserică cu hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Filia Aspra, Parohia Preluca Nouă, Protopopiatul Lăpuş. Apoi a oficiat Sfânta Liturghie şi a ţinut un cuvânt de învăţătură celor prezenţi. La sfârşitul Sfintei Liturghii, parohul Marian Vasile Florean a primit rangul de iconom stavrofor, iar ctitorii şi binefăcătorii au primit diplome de vrednicie.
Duminică, de la ora 17:00, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a săvârşit Slujba Vecerniei în Biserica „Naşterea Domnului“ din municipiul Baia Mare. La sfârşitul slujbei, ierarhul a instalat pe noul paroh, dr. Vasile Augustin - vicar administrativ al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. În semn de înaltă apreciere, PS Iustin Sigheteanul a conferit părintelui Vasile Dodea, ctitorul bisericii, care s-a pensionat la vârsta de 70 de ani, cea mai înaltă distincţie eparhială, „Crucea Voievodală Maramureşeană“. (Pr. Marian Popa, pr. Sergiu Nicolae Succurro, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Grigore Sâmboan)