Slujiri arhiereşti în Duminica Rusaliilor în Muntenia și Dobrogea
La 50 de zile după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, Biserica a prăznuit Pogorârea Duhului Sfânt. Cu acest prilej, ierarhi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au săvârşit Sfânta Liturghie şi Vecernia specială, „a plecării genunchilor”, şi au rostit cuvinte de învăţătură în care au arătat importanţa teologică şi istorică a acestei sărbători.
La „Baldachinul Sfinţilor” de pe Colina Patriarhiei, Sfânta Liturghie şi slujba Vecerniei au fost săvârşite de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
„Dacă Înălţarea a marcat sfârşitul lucrării lui Hristos de mântuire a lumii, Cincizecimea marchează venirea în lume a Duhului lui Dumnezeu, care dă mărturie că prin această lucrare s-a realizat împăcarea omului cu Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.
După slujba Vecerniei, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre importanţa istorică a acestei sărbători: „Casa în care se aflau Apostolii şi locul acela au fost rourate de Duhul Sfânt, iar cei care erau până atunci fricoși, timorați au devenit neînfricați și au ieșit să propovăduiască. Predica lor avea să aducă primii membri ai comunității creștine, 3.000 de suflete venind atunci în corabia Bisericii”.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh Patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie şi Vecernia specială la Altarul de vară al Catedralei Arhiepiscopale din Târgovişte. În cuvântul de învățătură, ierarhul a evidențiat sensul misionar al acestei sărbători, fundament al identității noastre creștine, se arată pe site-ul arhiepiscopiatargovistei.ro.
Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Vecerniei la Altarul de vară al Catedralei Arhiepiscopale din Constanţa, a transmis TRINITAS TV.
Ierarhul a vorbit despre importanţa acestei sărbători: „Pogorârea Duhului Sfânt aduce împlinirea noastră, pentru că noi toţi am fost hărăziţi să avem pe Duhul Sfânt. Păcatul ne-a dezbrăcat de haina Duhului, dar Hristos a înviat îmbrăcat în haină de har şi lumină, pe care ne-a dat-o tuturor”.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie şi Vecernia specială pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale din municipiul Curtea de Argeș, se arată pe site-ul eparhiaargesului.ro.
Chiriarhul a evidenţiat faptul că Duhul Sfânt este prezent în orice lucrare a omului: „Pe noi ne asistă Duhul Sfânt în fiecare clipă. Cincizecimea este lucrarea Duhului Sfânt pentru fiecare: pentru mamele care nasc, pentru familia care rabdă necazurile şi neajunsurile vieţii”.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie şi Vecernia specială la Altarul de vară al Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, ne-a transmis părintele Dragoş Olteanu, consilier eparhial.
Înaltpreasfinţia Sa a arătat importanţa Pogorârii Duhului Sfânt pentru istoria Bisericii: „Acesta a fost momentul sfânt al botezului Apostolilor cu Duhul Sfânt, când au devenit mădulare vii ale Trupului înviat al lui Hristos, adică nucleul Bisericii creștine, întemeiată în chip văzut la Ierusalim, prin botezarea celor ca la trei mii de suflete”.
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie şi Vecernia specială la Altarul de vară al Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, ne-a transmis părintele consilier Rareş Bucur.
Înaltpreasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre lucrarea Duhului Sfânt. „În sufletele noastre, Preasfânta Treime a actualizat vuietul şi flăcările de foc ale Preasfântului Duh, care, de la Sfinţii şi Dumnezeieştii Apostoli, s-au aşezat şi s-au odihnit în sufletele slujitorilor din toate comunităţile de credincioşi, în ziua întemeierii Bisericii văzute”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.
Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie şi Vecernia „plecării genunchilor” la Mănăstirea „Sfinţii Voievozi” din Slobozia, evidenţiind, în cuvântul de învăţătură, importanţa acestui praznic, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi Vecernia specială la Mănăstirea „Buna Vestire” din judeţul Giurgiu, explicând credincioşilor prezenţi importanţa evenimentului Pogorârii Duhului Sfânt pentru viaţa Bisericii, a transmis TRINITAS TV.
Mănăstirea Pantocrator, judeţul Teleorman
Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi Vecernia din Duminica Rusaliilor la Mănăstirea Pantocrator din judeţul Teleorman, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre lucrarea Duhului Sfânt: „Pogorârea Duhului Sfânt este momentul întemeierii Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos, spre mântuirea oamenilor. La acest eveniment, Apostolii au fost îmbrăcaţi cu putere de sus, propovăduind tuturor celor veniţi la Ierusalim în limbile lor”.
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s-a aflat în sânul celei mai vechi vetre monahale din judeţul Tulcea, Mănăstirea Cocoş, care şi-a sărbătorit unul dintre hramuri, unde a săvârşit Sfânta Liturghie şi Vecernia „plecării genunchilor”, se arată pe site-ul episcopiatulcii.ro.