Slujiri arhiereşti în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei
De sărbătoarea Naşterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, sâmbătă, 24 iunie, dar şi a doua zi, în Duminica a 3-a după Rusalii, în catedrale şi biserici din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, ierarhii au oficiat Sfânta Liturghie, apoi le-au vorbit credincioşilor despre înţelesurile duhovniceşti desprinse din pericopele evanghelice citite în cadrul slujbelor.
La Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat pericopa evanghelică a Duminicii a 3-a după Rusalii, accentuând importanța sufletului pentru existența umană și nevoia ierarhizării valorilor, astfel încât să aibă mereu întâietate prioritățile sufletești. Ierarhul a hirotonit în cadrul Sfintei Liturghii pe diaconul Constantin Valentin Bugiulescu, întru preot, pe seama Parohiei Voinești II, Protopopiatul Târgoviște Nord, iar pe teologul Marin Stancu l-a hirotonit întru diacon, pe seama Parohiei Speriețeni, Protopopiatul Târgoviște Sud.
Sfințirea noii biserici din localitatea Tigoiu, județul Buzău
În Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, credincioșii Parohiei Tigoiu, Protopopiatul Râmnicu Sărat, județul Buzău, au trăit duminică, 25 iunie, un moment important din viața comunității, întrucât a fost sfințită noua biserică parohială cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina”. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. După sfințirea locașului de cult, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica proaspăt târnosită. Cântările liturgice au fost interpretate de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit întru diacon pe tânărul Ovidiu Mihai Ciobotaru. În cuvântul de învățătură, chiriarhul locului a arătat că „preocuparea de lucrurile materiale, necesare pentru viața biologică, nu trebuie să devină obsesivă.
Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă să avem credință mai profundă în Dumnezeu Tatăl, Proniatorul, Cel care are grijă de creația Sa. Dacă El Se îngrijește de păsările cerului și de crinii câmpului, oare nu are grijă și de om, care este coroana creației Sale?”, a spus Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei. La final, pr. paroh, Mircea Gavrilă, a fost hirotesit iconom în semn de apreciere a activității sale pastoral-misionare și administrativ-gospodărești.
Hramul Mănăstirii Măxineni
În ziua praznicului Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Măxineni, din judeţul Brăila, şi-a cinstit ocrotitorul. Manifestările liturgice şi pastoral-misionare au debutat în ajunul sărbătorii prin oficierea slujbei de Priveghere şi au continuat în ziua hramului. La Altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie, în prezenţa a numeroşi credincioşi din Brăila, dar şi din localităţile judeţelor învecinate. Pentru a spori evlavia şi bucuria duhovnicească a credincioşilor, alături de moaştele Sfântului Ioan Maximovici, aflate la această mănăstire, a fost adusă spre venerare o copie a icoanei Maicii Domnului Prodromiţa. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a arătat că „sfânt înseamnă să fii autentic, să fii disponibil, rugător, ajutător, deschis către alţii şi pregătit pentru săvârşirea faptelor bune”. De la Altarul de vară, slujitorii şi credincioşii prezenţi au intrat în biserica ridicată pe locul ruinelor vechii biserici, unde a fost oficiat Parastasul pentru binefăcătorii sfântului aşezământ. În după-amiaza zilei de 24 iunie, în cadrul Mănăstirii Măxineni, a avut loc şi conferinţa semestrială a preoţilor din Protopopiatul Brăila. În cadrul dezbaterilor s-au analizat o serie de aspecte privind erminia icoanei şi a picturii bisericeşti, precum şi importanţa prezenţei icoanei autentice în şcolile noastre şi în casele creştinilor, plecându-se de la pictura realizată cu măiestrie în vechea biserică voievodală. La final, a fost vernisată o expoziţie de icoane vechi, din patrimoniul parohiilor din cadrul Protopopiatului Brăila.