Slujiri arhierești în Mitropolia Munteniei și Dobrogei
În Duminica a 31-a după Rusalii, credincioși din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în biserici de parohie și mănăstiri, ascultând cuvintele de învățătură ale ierarhilor care au tâlcuit pericopa evanghelică a vindecării orbului din Ierihon și au vorbit despre viața Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani.
Credincioșii argeșeni au participat duminică, 3 decembrie, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în biserica Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul”-Antonești, din comuna Corbeni. În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, chiriarhul eparhiei a tâlcuit pericopa evanghelică legată de vindecarea orbului din Ierihon, informează eparhiaargesului.ro.
Sfințire de clopotniță la Fințești
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit, în Duminica a 31-a după Rusalii, Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae” a Parohiei Fințești, din comuna Năeni, județul Buzău. După slujbă, Înaltpreasfinția Sa a sfințit clopotnița parohiei.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat fragmentul evanghelic al duminicii: „Mântuitorul Iisus Hristos le-a arătat tuturor că este grabnic ajutător celor care cer milă de la El în rugăciune și milostiv față de oamenii necăjiți, întristați, bolnavi, singuri, părăsiți de către oameni, dar pe care Dumnezeu nu-i părăsește niciodată. Iată cum acest cerșetor orb a devenit peste veacuri, pentru toți creștinii, un dascăl al rugăciunii stăruitoare și al credinței puternice că numai Dumnezeu poate să intervină în viața noastră atunci când ne confruntăm cu necazuri ce ne depășesc puterile”.
„Pelerini pe cărările sfinţilor” în municipiul Brăila
Manifestările pastoral-misionare dedicate Sfântului Ierarh Nicolae au debutat la Brăila în după-amiaza zilei de duminică, 3 decembrie, prin procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor”. Raclele cu moaștele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina au fost purtate în procesiune de la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, pe Calea Călăraşilor, până la Biserica Sfântului Ierarh Nicolae din Brăila. La eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, preoţi din județele Galaţi şi Brăila, elevi ai şcolilor şi liceelor brăilene - majoritatea participanţi la proiectul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, numeroşi tineri îmbrăcaţi în portul popular al zonei Dunării de Jos, precum şi credincioşi de toate vârstele.
Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, iar la final a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat cât de importantă este prezența sfinților în viața noastră: „Procesiunea cu sfintele moaşte nu este un obicei, o tradiţie, o pierdere de timp, nu este un apel pentru a vedea cine vine şi cine nu vine, procesiunea este o terapie prin care ne putem vedea păcatele şi un început bun pentru primii paşi către îndreptare. Prezenţi alături de sfintele moaşte, începem un pelerinaj în care învăţăm să fim mai buni, mai atenţi, mai milostivi şi mai apropiaţi unii faţă de alţii”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.
Hirotonie întru ierodiacon la Mănăstirea Balaciu
Duminică, 3 decembrie 2017, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Balaciu, județul Ialomița, informează sf-esc.ro.
În cadrul slujbei, Preasfinția Sa l-a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Benedict, viețuitor al Mănăstirii Balaciu. În cuvântul de învățătură, PS Episcop Vincențiu a explicat pericopa evanghelică despre vindecarea orbului din Ierihon, subliniind credința cu care orbul Bartimeu Îl mărturisea pe Iisus ca Fiu al lui David și Mesia - Hristos. Colecta destinată persoanelor aflate în dificultate a continuat și în Duminica a 31-a după Rusalii, iar Episcopul Sloboziei și Călărașilor i-a îndemnat pe cei prezenți să răspundă la nevoile celor săraci.
Slujire arhierească în Parohia Revărsarea
În Duminica a 31-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Revărsarea, Protopopiatul Niculiţel, rostind un cuvânt de învăţătură legat de lumina cunoştinţei prin harul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos. În ultimii ani, biserica parohială a fost restaurată prin fonduri europene, în prezent fiind pregătită pentru pictură.
Un nou preot în Episcopia Giurgiului
Duminică, 3 decembrie, în biserica Schitului „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Giurgiu, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează episcopiagiurgiului.ro. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat înțelesurile duhovnicești ce se desprind din Evanghelia Duminicii a 31-a după Rusalii, unde ne este prezentată vindecarea orbului din Ierihon și i-a îndemnat pe credincioși să-L roage stăruitor pe Hristos Domnul să dăruiască vederea duhovnicească pentru a putea vedea lumina harului Său. De asemenea, PS Ambrozie a evidențiat viața aleasă pe care a trăit-o Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărusani, pomenit de Biserica Ortodoxă Română la 3 decembrie.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Mihai Ionel Cucu a fost hirotonit preot pe seama Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Obedeni din Protopopiatul Bolintin.