Slujiri arhiereşti în Muntenia şi Dobrogea
În Duminica a 8-a după Rusalii (30 iulie 2017), în locașurile de cult ortodoxe a fost citită pericopa evanghelică de la Matei, capitolul al 14-lea, versetele de la 14 la 22, în care este relatată minunea săvârşită de Mântuitorul Hristos a înmulţirii pâinilor. Ierarhii din cuprinsul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei au săvârşit Sfânta Liturghie în catedralele chiriarhale sau în alte sfinte locaşuri de rugăciune şi le-au vorbit credincioşilor despre importanţa hranei duhovniceşti, despre cum trebuie să ne raportăm la bunurile materiale, dar şi despre începuturile lucrării sociale a Bisericii.
La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a subliniat în cuvântul de învăţătură faptul că prin căutarea de către Apostoli a hranei trupeşti a fost evidențiat începutul lucrării sociale a Bisericii. „Apostolii cer Domnului să elibereze mulțimile pentru a merge să procure mâncare. Mântuitorul le poruncește ca această mâncare să le fie oferită de către ei. În această poruncă noi vedem începutul lucrării sociale a Bisericii. Apostolii nu au de la Hristos doar misiunea de a propovădui Evanghelia. Sigur, aceasta este cea dintâi misiune a lor. În Evanghelia de astăzi El le spune că trebuie să se ocupe și de hrana fizică a celor care cred în Hristos și îl urmează pe El. Grija pentru firimituri, prezentată în pericopa evanghelică, este esențială și ne arată că atunci când bunurile materiale prisosesc în viața noastră noi nu trebuie să le risipim, să le batjocorim, fiindcă ele sunt necesare altor oameni care sunt lipsiți de aceste daruri. Lucrul acesta vedem că este o realitate crudă a vremurilor noastre dintr-o puțină credință în pronia lui Dumnezeu”, a arătat PS Episcop Varlaam Ploieşteanul.
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a slujit în Duminica a 8-a după Rusalii la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, înconjurat de un sobor de slujitori. Ierarhul a îndemnat în cuvântul său să ridicăm ochii spre cer ori de câte ori ne aflăm într-o situaţie-limită, deoarece „acolo este singura noastră mângâiere şi adevărata noastră bucurie. Ridicarea ochilor către cer este, de fapt, încredinţarea în milostivirea lui Dumnezeu şi în ajutorul Lui. Adesea, noi, oamenii, privim doar în dreapta şi în stânga, căutând prieteni şi oameni care să ne rezolve problemele, dar foarte rar ridicăm ochii către cer. Poate că din acest motiv nu primim, aşa cum ne aşteptăm, ajutor de la Dumnezeu. Din Evanghelia de astăzi învăţăm că Dumnezeu poartă de grijă celor care îl caută pe El”. Ierarhul a mai vorbit şi despre opera social-filantropică desfăşurată în Biserica Ortodoxă, activitate care este, de fapt, împlinirea poruncii Mântuitorului Iisus Hristos dată Apostolilor, cărora le-a spus: „Daţi-le voi să mănânce!” (Matei 14, 16).
În Arhiepiscopia Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, chiriarhul acestei eparhii, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, iar în Arhiepiscopia Târgoviştei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala istorică din Târgoviște, ctitorie a Sfântului Voievod Neagoe Basarab. Cu acest prilej, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Liviu Gabriel Crețescu, absolvent al Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște, pe seama Parohiei Potlogi II, Protopopiatul Titu. În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a evidenţiat simbolul euharistic al înmulţirii pâinilor, precum și nevoia de solidaritate umană pentru depăşirea lipsurilor și a greutăților vieții.
De asemenea, în Duminica a 8-a după Rusalii, la Mănăstirea Slănic din judeţul Argeş, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. În predica sa, ierarhul a pus la sufletul celor prezenți un îndemn către schimbare prin rugăciune, credință și Sfânta Împărtășanie. „Trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu cu îndrăzneală și cu convingere, pentru că ne răspunde la timp și știe ce avem nevoie fiecare dintre noi. Să-L rugăm să aibă grijă de noi, pentru că El ne-a zidit, ne-a crescut, ne hrănește şi ne mântuiește”, a spus IPS Părinte Calinic.
Duminică, 30 iulie, obștea Mănăstirii „Sfinții Voievozi” din Slobozia a primit vizita Preasfinţitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor. Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie, apoi a vorbit despre minunea înmulţirii celor cinci pâini şi doi peşti, a împărtășit copiii prezenți la Sfânta Liturghie, iar la final a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist.
În Episcopia Tulcii, Preasfinţitul Părinte Visarion a săvârşit Sfânta Liturghie la Schitul „Sfânta Cruce”-Topolog, Protopopiatul Babadag. La final, Preasfinţia Sa a săvârşit slujba de sfinţire a unei noi troiţe amplasate în apropierea schitului, zidită prin jertfelnicia unei familii tulcene.