Slujiri arhierești în Muntenia și Dobrogea
În eparhiile din Mitropolia Munteniei și Dobrogei, în duminica a doua a Triodului (a Întoarcerii Fiului risipitor), ierarhii au săvârșit Sfânta Liturghie la catedralele chiriarhale, biserici parohiale și mănăstiri.
În București, la Catedrala Patriarhală a slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. În cuvântul de învățătură, ierarhul a îndemnat la rugăciune pentru semeni, nu să îi judecăm. Făcând referire la Pilda fiului risipitor, ierarhul a afirmat că „mâinile cu care tatăl îşi îmbrăţişează fiul, atunci când cade peste grumazul său, sunt Tainele Bisericii cu ajutorul cărora cei care au rătăcit de la dragostea părintească sunt vindecaţi şi reintegraţi în această familie a Tatălui Ceresc”.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Târgoviște. Ierarhul a vorbit despre înțelesul teologic și existențial al Pildei fiului risipitor, o pildă care se constituie într-o mărturie a iubirii nemărginite a Tatălui Ceresc, care trebuie să ne îndemne permanent la pocăință, prin înnoirea vieții, în rugăciune și grijă față de nevoile aproapelui, informează Biroul de presă al eparhiei.
La Constanța, credincioși din municipiu au participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Arhiepiscopală cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Acesta a evidențiat semnificația duhovnicească a Pildei fiului risipitor, „o oglindă în care ne regăsim cu toții, o pagină atât de pilduitoare care ne cheamă la iertarea și la bucuria Părintelui Ceresc. Fiecare dintre noi suntem câte un fiu risipitor, pentru că am irosit darurile primite de la Dumnezeu la Botez, Mirungere, prima Împărtășanie și apoi în cursul vieții noastre”.
Chiriarhul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, a slujit Sfânta Liturghie la biserica Parohiei Rudeni, Protoieria Curtea de Argeș. Ierarhul a îndemnat credincioșii „să asculte glasul conștiinței, care permanent cheamă să ne întoarcem din rătăcirile noastre la Dumnezeu”. La finalul sfintei slujbe, a acordat preotului paroh Daniel Mihalcea Distincția eparhială „Crucea Basarabă”, în semn de recunoștință pentru cei 34 de ani de slujire pastoral-misionară în această parohie din comuna Șuici, informează Biroul de presă al eparhiei.
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Galați. „În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat că «libertatea şi iubirea sunt daruri pe care trebuie să le primim pentru a le folosi înţelept şi în legătură cu Cel ce ni le dă. Libertatea în Dumnezeu se păstrează şi se manifestă pozitiv atunci când eşti aproape de Dumnezeu. Ca să poţi folosi iubirea pe care ţi-a dat-o Dumnezeu, trebuie să stai aproape de Dumnezeu, căci iubirea trebuie mereu înnoită prin comunicare cu El». Totodată, chiriarhul Dunării de Jos a îndemnat credincioșii să se spovedească pentru întoarcerea de la starea de păcat la starea de curăţie, la casa părintească, unde Preabunul Părinte ne îmbrăţişează şi ne dăruieşte semnele Măririi Sale”, a spus pr. Rareș Bucur.
Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a slujit Sfânta Liturghie la biserica Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Călărași. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre dragostea de părinte pe care Dumnezeu o are pentru cununa creației Sale, omul, despre necesitatea „venirii întru sine” prin căință și întoarcere la Tatăl. La finalul sfintei slujbe, ierarhul a hirotesit iconom pe părintele Constantin Marcu, de la Parohia Borcea, Protopopiatul Fetești, pentru lucrarea jertfelnică săvârșită în comunitatea parohială. De asemenea, a felicitat și binecuvântat pe copiii din grupul coral al parohiei din Călărași, dar și pe credincioșii prezenți, informează site-ul eparhiei sf-esc.ro.
Rugăciuni şi binecuvântări
Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a slujit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Albeni, județul Teleorman. Ierarhul a subliniat importanța pocăinței pentru viața duhovnicească a credincioșilor, ca lepădare a omului de păcate și întoarcere a sa către Dumnezeu, informează TRINITAS TV.
Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în vechea Catedrală Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Giurgiu. Ierarhul a evidențiat învățăturile duhovnicești ale pericopei evanghelice, subliniind că orice întoarcere de pe drumul păcatului este posibilă şi că orice revenire însoţită de căinţă este primită de Dumnezeu. De asemenea, a îndemnat pe cei prezenţi să-şi mărturisească păcatele prin Taina Spovedaniei, urmând exemplul fiului risipitor care, prin „venirea în sine”, a dobândit iertarea părintelui său, recâştigându-şi calitatea de fiu, informează site-ul eparhiei, episcopiagiurgiului.ro.
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Celic-Dere, unde a hirotonit un diacon și un preot. În aceeași zi, ierarhul a vizitat pe credincioșii din Parohia Poșta, rostind cuvânt de binecuvântare, informează site-ul eparhiei, episcopiatulcii.ro.