Slujiri arhierești în Muntenia și Dobrogea

Un articol de: Silviu Dascălu - 13 Feb 2018

Duminica Înfricoșătoarei Judecăți a fost un prilej de rugăciune și meditație la momentul în care Hristos-Domnul ne va judeca faptele cele bune și pe cele rele când va reveni la ceea ce Biserica numește Judecata Universală. În această zi, ierarhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au slujit în catedralele chiriarhale ori în diferite parohii și au explicat semnificațiile duhovnicești ale zilei.

Credincioșii care au venit duminică la Catedrala Patriarhală au avut prilejul să se roage împreună cu Prea­sfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a slujit Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a arătat că „Dumnezeul mâniei despre care vorbesc unii este un Dumnezeu înfricoșător pentru păcătoși”, iar „frica este indusă de păcat”, însă noi nu trebuie să trăim sub imperiul fricii. „Mântuitorul Iisus Hristos ne cheamă la Biserică, la Împărăția lui Dumnezeu pe pământ călătoare către cea veșnică tocmai ca să ne eliberăm de această frică, frica pe care ne-o induce păcatul”, a arătat Prea­sfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.

La finalul slujbei, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să se pregătească pentru intrarea în post „cu nădejde și cu speranță în Dumnezeu”.

Tot în Arhiepiscopia Bucu­reștilor, la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, a slujit Prea­sfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Potrivit basilica.ro., în cuvântul de învă­țătură rostit, ierarhul a arătat: „Observăm că toți deopotrivă, și slujitori ai Bisericii, și oameni care ne considerăm credincioși sau mai apropiați decât alții de Biserică, amânăm acest subiect permanent, crezând că vom moșteni lumea, și trec zile, săptămâni și poate ani când nu oferim nimănui nici măcar o bucată de pâine”, a precizat Epis­copul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Ierarhul a îndemnat la conști­entizarea caracterului efemer al vieții pe pământ și la urmarea faptelor de milostenie recomandate de Mântuitorul. Părintele Episcop a atras atenția că egoismul este contrar criteriului judecății din urmă: iubirea.

Slujiri la Șuici, Argeș și Nehoiu, Buzău

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, chiriarhul locului, a slujit în Parohia Șuici, Protopopiatul Curtea de Argeș. La final a săvârșit și slujba Parastasului pentru ctitorii bisericii.

Cu această ocazie, ierarhul argeșean a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, amintind că Evanghelia citită este testamentul lăsat omenirii de Mântuitorul Iisus Hristos, în care găsim calea către Împărăția cerurilor.

Și pentru credincioșii din orașul Nehoiu, județul Buzău, ziua de duminică, 11 februarie, a fost deosebită, fiind ziua în care s-au împlinit 25 de ani de la înființarea Parohiei „Sfântul Gheorghe”, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial.

În această comunitate a slujit Sfânta Liturghie Înaltprea­sfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în mărețul locaș de cult din centrul orașului, construit după Revoluție.

În predică, ierarhul a arătat că, înainte de începerea Postului Mare, „este important să medităm la valoarea faptei celei bune, ca expresie a iubirii creștine. Fapta cea bună, împreună cu pocăința și rugăciunea, ne ajută să ne transformăm, să devenim mai buni, de la o zi la alta, și să înaintăm în urcușul duhovnicesc spre întâlnirea cu Hristos Cel răstignit și înviat”. Părintele Bogdan Furtună, parohul bisericii, i-a dăruit ierarhului locului o diplomă de onoare și o candelă aprinsă, iar membrilor Consiliului parohial, reprezen­tanților autorităților locale și unor binefăcători le-a oferit diplome de mulțumire și icoane.

Chiriarhul Buzăului și Vrancei l-a felicitat pe părintele Gheorghe Furtună pentru împlinirea a 50 de ani de slujire preoțească și a evidențiat eforturile depuse pentru construirea Catedralei „Sfântul Gheorghe”, după care i-a înmânat o diplomă de onoare și o icoană.

Liturghie arhierească la Galați

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Galați, înconjurat de un sobor de slujitori, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit pericopa evanghelică a duminicii, arătând că „tema acestei duminici ne arată modul în care putem să temperăm frica de judecată, căci Mântuitorul este Cel care ne informează și ne formează, dându-ne ajutorul Său, pentru ca oamenii să înțeleagă toată pedagogia sfântă și să-L urmeze pe El și pe sfinții Lui cei desăvârșiți. Venirea Fiului lui Dumnezeu la sfârșitul timpului constă în evaluarea libertății pe care ne-a lăsat-o pe pământ, ca darul cel mai sfânt, pentru ca noi să alegem binele. Acest dar al libertății este semnul iubirii lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi, iar criteriul după care se va face judecata nu este un criteriu al durității, ci este unul al dreptății și al iubirii milostive”.

Rugăciuni arhierești la Giurgiu și Tulcea

Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a slujit duminică în noua biserică a Parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni și Sfânta Sofia” din municipiul Giurgiu. În cuvântul de învă­ță­tură rostit credincioșilor pre­zenți, ierarhul a explicat principalele învățături desprinse din pericopa evanghelică, subliniind faptul că „înfricoşătoarea judecată reprezintă confruntarea istoriei şi a omului cu Dumnezeu, la sfârşitul veacurilor, când întreaga lume va fi adusă sub autoritatea lui Dumnezeu. Pentru unii, judecata va fi un act de binecuvântare şi de mulţumire, iar pentru alţii va fi un act de osândă”, a arătat Preasfinția Sa.

Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a slujit Sfânta Liturghie în Parohia Greci I, care și-a sărbătorit hramul. Această comunitate este pusă sub ocrotirea Sfântului Mucenic Haralambie. Cu acest prilej, ierarhul a ținut și un cuvânt de învățătură în care a arătat semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii.

Seara, Preasfinția Sa a să­vâr­șit slujba Vecerniei în Biserica „Sfinții Împărați” din Tulcea.